Facebook | Twitter | Youtube |

UrbanApa

Tilaa Urbanapa uutiskirje!

Exchange

 

Urbaani kulttuuri–, taide– ja tapahtumayhteisö
Urbant kultur–, konst– och evenemangssamfund
Community for Urban Culture, Art and Events

Mikä on UrbanApa Exhange?

UrbanApa Exchange  on nimensä mukaisesti alusta tiedon ja taiteellisten työkalujen jakamiselle. Exchange tarjoaa työpajoja, luentoja, seminaareja ja laboratorioita sekä ammattilaisille että harrastajille.

Festivaalien ja muiden tapahtumien yhteydessä toimiva lapsi- ja nuorisotyöprojekti UrbanArtsExchange, toimii myös taidekasvatuksellisena projektina. Projektissa tärkeää on yläasteikäisten nuorten ja taiteilijoiden välinen yhteistyö. Työpajat ovat ilmaisia ja  suunnattu 12–17-vuotiaille.

 

What is UrbanApa Exhange?

UrbaApa exchange is a platform for sharing and exchanging knowledge, information, artistic practices and tools. Exchange offers workshops, seminars, lectures and labs to both professionals and amateurs.

UrbanArtsEchange is a project organized under the Exchange platform that is aimed at young audiences. It focus is to bridge the generation gap and offer a space for artistic creation for children and youth. All the workshops of the project are free of charge.

Vad är UrbanApa Exhange?

UrbanApa
Exchange

TOOLBOX #14

27.05.2019 – 31.05.2019

TAITEILIJA TARVITSETKO INSPIRAATIOTA? IDEOITA? YSTÄVIÄ? RAKKAUTTA? APUA?

Ei hätää, sillä TOOLBOX on täällä taas. TOOLBOX on työpaja, laboratorio ja alusta taiteen ammattilaisilla.

 

TRICKLES AND LEAKAGES 

Tänä keväänä UrbanApan konseptit keskittyvät elämään, taiteeseen, yhteisöön ja solidaarisuuteen , sekä siihen miten asiat vuotavat toisiinsa.

Kevään ensimmäisessä TOOLBOXissa ollaan viiden perusaistin äärellä. Toolboxin on kuratoinut Laura Jantunen

Menossa mukana: Laura Pietiläinen, Taru Miettinen, Pietari Kärki, Lauri Supponen ja Laura Jantunen

klo10-15 tanssikoulu DCA:n tiloissa Itäkeskuksessa.

 

OLETKO KIINNOSTUNUT?!

HAE MUKAAN pe 24.5. mennessä ! Lue hakuohjeet alta.

Come come, come one come all!

 

TOOLBOX #14

UrbanApa TOOLBOX on työpaja/labi , jonka tarkoituksena on saattaa yhteen taiteen eri alojen ammattilaisia. TOOLBOX tarjoaa alustan taiteellisten praktiikoiden jakamiselle, paineettomalle taiteelliselle työskentelylle ja yli genrerajat ylittäville kokeiluille.

Kevään 2019 ensimmäisessä  TOOLBOXissa aistit työskennellään viiden perusaistin parissa.  Jaamme taiteellisia (ja oikean elämän) praktiikoita, tutkimme, keskustelemme ja vietämme aikaa yhdessä. TOOLBOX on suunnattu ammattilaisille MUTTA ei vaadi esiintymis- tai tanssitaustaa. Toki työskentelemme myös kehollisten, rytmisten tai tilallisten praktiikoiden parissa.

Työpajanvetäjinä / fasilitoijina toimivat: Laura Pietiläinen, Taru Miettinen, Pietari Kärki, Lauri Supponen ja Laura Jantunen

Päivät klo10-15 tanssikoulu DCA:n tiloissa Itäkeskuksessa.

 

Maanantai 27.5  Laura Jantunen : Nähdyssä oleskelusta

Me katsotaan ja havaitaan mitä katsominen meissä synnyttää. Liikuskellaan ja oleillaan niissä katseen synnyttämissä aallokoissa. Kyllä me hieman muistellaankin.
Mukaan: Vaatteet joissa voi liikkua sisällä ja vaatteet joissa tarkenee ulkona.

 

 

Tiistai 28.5  Pietari Kärki: UNNUMB

Hei! Ihanaa, että saan jakaa jotain sun kanssa. Tervetuloa!
      Olen muutaman vuoden ajatellut aktiivisesti toisen kohtaamista, kontaktia, välittymistä, yleisön toimijuutta sekä ympäristön ja tilanteen (situaatio) toimijuuksia. Näitä miettiessäni käsitykseni ruumiista tai kehosta on muuttunut paljon.
      Kokoan päivän sisällön itselleni tällä hetkellä tärkeistä ja mieluisista harjoitteista. Harjoitteet ovat sikäli avoimia, että niitä voi lähteä toteuttamaan monenlaiset kehot. Kurssilla saa tehdä asioita, siellä ei ole pakko tehdä asioita. Päivässä yhdistyy ainakin paritanssiksi laajentuva chi gung (qigong) -harjoite, Passing Through -perusteita, pieleen menevää kontakti-improvisaatiota ja jotain mitä kutsun (sanattomaksi) sosiaaliseksi kontakti-improvisaatioksi.
      Päivässä tulee olemaan aikaa harjoitteille, yhteinen ruokatauko ja jamit. Aikaa on varmaan myös tilanteessa syntyville muutoksille ja toivonkin, että tilanne voi ohjautua myös muiden kuin minun toimesta.
Mukaan: Vaatteet, joissa on mukava liikkua. Eväät.

 

Keskiviikko 29.5  Lauri Supponen: Kuulo/ääni

Kuulon kautta ääni tulee meille asti, toki myös muutakin kautta. Olisi hauskaa tutustua yhdessä ääniin ja niiden havaitsemiseen. Hahmottaa ääniä tilassa ja tilaa äänen avulla, niin isoa kuin pientäkin tilaa. Kuunnella yhdessä ja itseksemme. Pohtia mikä äänessä on itsessään kiinnostavaa, mikä kiinnostaa äänten suhteissa toisiinsa. Kuuntelemme työpajan loppupuolella puolet Gérard Griseyn teoksesta “Éspaces acoustiques”. Jos ehdit, olisi hauska jos voisit kuunnella ennen työpajaa kyseisen teoksen ensimmäisen osan “Prologue” (https://www.youtube.com/watch?v=BzdNSsZN5_g). Mukaan rennot, helposti liikuteltavat vaatteet – äänekkäätkin vaatteet ovat kivoja! Ota toki myös mukaan lempikuunteluasentoosi mahdollisesti kuuluvat tyynyt ja viltit.

 

Torstai 30.5 Laura Pietiläinen: Haju

Tässä työ/leikkipajassa keskitytään tuoksujen kautta avautuviin erilaisiin sfääreihin ja löydetään niiden resonansseja kehollisuuteen ja henkilökohtaiseen ilmaisuun. Olen tehnyt monia tanssiesityksiä kuunnellen itsessäni erilaisia energialaatuja ja näihin laatuihin olen tilannut parfymeristi ja taiteilija Ayin de Selalta luonnonmukaisia ja parantavia tuoksua Ranskasta. Minulla on näitä tuoksuja yhteensä 12 ja niiden äärellä työskentelemme päivän ajan. Tuoksujen nimet ovat: Fucking Free From Everything, Sweet Sensuality, Destroyer of Darkness, Queen of Light, Endless Ether, Clarity, Essential, Blonde Bombshell, Spring, Autumn, Summer ja Winter.

Perjantai 31.5  Taru Miettinen : INTUITIO (soundtrack J. Karjalainen: Hitaasti)

 Perjantaina työskennellään sisäisen tietämisen ja luottamisen teemojen äärellä. (Räjähdys-)herkistytään omalle äänelle, kuuntelemiselle ja tarkastellaan maailman pieniä liikkeitä ja trajektioita: mitkä asiat ovat tulossa sinua kohti, ja toisaalta mitä kohti sinä haluat kulkea. Millainen on sinun taiteellinen universumisi?

Mun intuitio sanoo, että me aloitellaan päivä sillain hitaasti ja kuulostellen somaattisen tehtävän äärellä. Sitten me aktivoidaan tilaa ja kuunnellaan ja opetellaan olemaan äänessä. Sitten me vähän käännellään tarotkortteja ja kirjoitellaan. Sitten me mennään tauolle yhden pohdiskelutehtävän kanssa. Sitten me puretaan pohdiskelutehtävä. Sitten me tehdään itsellemme kokonaisen universumin kokoinen taiteellinen kartta.

Ota siis tietska/kynä ja paperia mukaan.

Jos ehdit, voit tutustua etukäteen introduction lukuun. Tää on tosi monipuolinen ja inspiroiva teksti, joka tulee olemaan jollain tavalla läsnä päivässämme :)  http://cinco.lote.site/wp-content/uploads/2018/04/Manning2C-Erin-The-Minor-Gesture.pdf?fbclid=IwAR28dt-oQ941mRoVqylkwtQnzrva2OLJD3PUcdhVzRzMqoC4EE4aeHhFFfw

 

 

kliinisestitodistettu021-copy.

 

 

OLETKO KIINNOSTUNUT!

Haluatko inspiroitua ja inspiroida? Kokeilla uusia työtapoja taiteilijakollegoiden kanssa luovassa mutta paineettomassa ympäristössä? TOOLBOX hakee eri alojen taiteilijoita  jakamaan, inspiroimaan, oppimaan ja tutkimaan.

Lähetä LYHYT MAX PUOLIKAS A4 motivaatiokirjeesi (miksi haluat mukaan, millaisia työkaluja tarvitset) ja cv:si osoitteeseen sonya@urbanapa.fi  pe 24.5 mennessä!! 

HUOM! Labi maksaa 20€ ja osallistujien toivotaan sitoutuvan koko ajaksi. Yksittäisiä päiviä ei ole mahdollisuus ottaa.

Come come, come one come all!

#sharing #shaking #art #life  #utopias #possiblefutures #dreaming #dramaturgicaltools #emancipation #empowerment #joy #goodthingsingoodcompany

Exchange

#StopHatredNow 2019

13.05.2019 – 16.05.2019

#STOPHATREDNOW 2019  

– Liittolaisuus ja solidaarisuus

Työkaluja inklusiiviseen, antirasistiseen ja feministiseen toimintaan

13.–16.5.2019 / Zodiak, Caisa, Hanasaari

#FEMINISM #EQUALITY #ALLYSHIP #SOLIDARITY #INCLUSION #DIVERSITY #BETTERART #LOVEANDART #STRUCTURALCHANGE #EMPOWERMENT

 

#STOPHATREDNOW 2019

– Allyship and solidarity

Tools for inclusive, anti-racist and feminist action

13.–16.5.2019 / Zodiak, Caisa, Hanaholmen

GIVE US FEEDBACK, AS MUCH AS YOU WANT!
WE STRIVE TO LEARN. WE ARE VERY VERY THANKFUL FOR ANY CONTRIBUTIONS <3

 

#StopHatredNow 2019

– Liittolaisuus ja solidaarisuus

Työkaluja inklusiiviseen, antirasistiseen ja feministiseen toimintaan

13.–16.5.2019 / Zodiak, Caisa, Hanasaari

(For English see below)

Taiteen kenttä tarvitsee työkaluja vastatakseen muuttuvan maailman tarpeisiin. #StopHatredNow on interkulttuurinen ja antirasistinen tapahtuma-alusta, joka luo uutta diskurssia moninaisuudesta. Usean taide- ja kulttuuriorganisaation yhteistyönä toteuttama tapahtuma rakentaa positiivisessa hengessä keskustelua diversiteetistä, valtarakenteista, toiseudesta, representaatioista sekä antirasistisista strategioista.

Vuoden 2019 #StopHatredNow -tapahtuma on suunnattu taide- ja kulttuuri-instituutioille, yksittäisille taiteilijoille ja toimijoille sekä kulttuurivaikuttajille. Maksuttomat luennot, keskustelut ja työpajat tarjoavat konkreettisia työskentelyn välineitä sekä lisää tietoa liittolaisuuden ja solidaarisuuden teemoista.

Tapahtuman tuottavat yhteistyössä:  UrbanApa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Kulttuurikeskus Caisa, Goethe-instituutti, Aalto-yliopiston taiteen laitos,  ARMA Alliance, ArtsEqual, Interkult ry, Globe Art Point sekä Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Tapahtumapaikkoina toimivat Zodiak, Kulttuurikeskus Caisa sekä Hanaholmen.

Tapahtuman kielet ovat suomi ja englanti. Käytetty kieli on merkitty ohjelmaan jokaisen tilaisuuden kohdalle.

Tapahtuma on kokonaisuudessaan maksuton!

Lisätietoja ja tarkempi ohjelma ohessa. Tervetuloa keskustelemaan ja kuuntelemaan!

ALUSTAN EETTISEN OHJEISTUKSEN LÖYDÄT TÄÄLTÄ. 

 

OHJELMA / Scroll down for English

 

Maanantai, 13.5.2019, klo 12.00-20.00

klo 12:00 – 16:00

Miten taide- ja kulttuurilaitos voi olla liittolainen?

Paikka: Zodiak – Uuden tanssin keskus

Osoite: Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 B/154, 00180 Helsinki

Seminaarissa kuullaan kaksi keynote puheenvuoroa moninaisuustyöstä Ruotsissa ja Saksassa. Niiden jälkeen puhutaan konkreettisista keinoista edistää yhdenvertaisuutta suomalaisessa kontekstissa sekä pienen että ison taide- ja kulttuurilaitoksen näkökulmasta. Miten juuri sinun laitoksessa voidaan luoda oma ja omaan toimintaan sopiva yhdenvertaisuussuunnitelma ja miten siitä tulee konkreettinen työkalu, josta saa arjessa apua?

Ohjelma:

12:00  Avauspuhe Rita Paqvalén (Culture For All Service) and Kemê Pellicer (kuvataiteilija, runoilija, kulttuuriasiantuntija) / ENG

12: 15 Keynote puheenvuoro: Sandrine Micossé-Aikins, Diversity Arts Culture (Berliini)  / EN1

12:45 Keynote keskustelu, moderaattori Martina Marti (KKP) /ENG

13:15 Kahvitauko

13:30 Paneelikeskustelu, moderaattori Christine Langinauer (KKP) / ENG

 • Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseo, Tornio

 • Hanna Fontana, Suomen Kansallisooppera ja -baletti

 • Nitin Sood, Helsingin kaupunki

14:30 Työpajaosuus pienryhmissä fasilitaattoreiden johdolla  / ENG ja FIN

15:30 Yhteenveto ja loppusanat

16:00 Loppu

Seminaarin kieli on englanti ja seminaari tekstitulkataan englanniksi. Työpajakeskusteluissa voi tarpeen mukaan puhua myös suomea. Tapahtumatilaan on asennettu induktiosilmukka.

Tapahtuma striimataan Kulttuuria kaikille -palvelun Facebook-sivuilla. Kahvia ja teetä on tarjolla. Tilaisuuden aikana on mahdollisuus ostaa pientä syötävää omakustanteisesti.

TAPAHTUMA VAATII ILMOITTAUTUMISEN. ILMOITTAUDU MUKAAN TÄSTÄ: https://forms.gle/Kq5UkLLSXd15wC8n9

DEADLINE: 09.05.2019

 

Klo 18.00-20.00

Paikka: Uuden tanssin keskus Zodiak, Stage

Sonya Lindfors ja Jasmina Amzil (Ruskeat Tytöt):

 Toiseus ja representaatio  - näyttämö liittolaisena

Session aikana tutkimme näyttämöä ja näyttämöllä tapahtuvia vallan mekanismeja intersektionaalisen feminismin näkökulmasta. Vaikka lähtökohtana on taidekenttä, luennon tarkoituksena on tarjota työkaluja ymmärtää, nähdä ja analysoida tämänhetkisiä kertomuksia toiseudesta, sekä konkreettisia työkaluja työskennellä muuttuvassa monimuotoisessa maailmassa.

Tiistai, 14.5.2019, klo 12.00-19.00

Back to basics -  Liittolaisuus, solidaarisuus ja intersektionaalisuus?

Paikka: Kulttuurikeskus Caisa

Osoite:  Kaikukatu 4 B, 00530 Helsinki

Ohjelma:

12:00 – 12:30 Alkusanat /  Monica Gathuo ja Sonya Lindfors  / FIN

12:30 – 14:30 Keynotes puheenvuorot

Camille Auer (taiteilija)   / FIN

Brigita Krasniqi / FIN

Natasha A. Kelly  akateeminen aktivisti ja elokuvantekijä, Saksa) / ENG

14:30 – 16:00 Yhdessä kohti muutosta – paneelikeskustelu  keynotes puhujien kesken/ ENG

Tauko

17:00 – 19:00 Taideinstituutio liittolaisena? paneelikeskustelu + workshop / ENG + FIN

 Maailma muuttuu ja taiteenkenttä sen myötä. Miten taideinstituutio voi toimia liittolaisena?

Keskustelijoina: Jussi Koitela (ohjelmapäällikkö, Frame / Contemporary art Finland), Erol Mintas (ohjaaja ja käsikirjoittaja, Academy of moving People and Images perustaja ja taiteellinen johtaja), Max Ryynänen (senior University Lecturer, Department of Art, Aalto Yliopisto) ja Satu Herrala (taiteellinen johtaja / Baltic Circle).

Keskiviikko 15.5.2019 klo 12.00-21.00

Uusien tarinoiden voima – taide muutoksen välineenä!

Paikka: Kulttuurikeskus Caisa
Osoite:  Kaikukatu 4 B, 00530 Helsinki

Ohjelma:

 12:00 – 13:00 Luento / Carmen Baltzar (dokumentaristi) / FIN
Peruttu sairastapauksen vuoksi.
Ohjelma alkaa klo 13.00.

13:00 – 14:00 Luento / Vidha Saumya / ENG

Poetry in solidarity with the seagull – a fellow outsider.

14:30 – 16:00 Luento ja työpaja /  “MY PAIN IS NOT A THEME FOR YOUR ART PIECE”  / FIN

 Kuka saa kertoa kenen tarinan? Miten “toisten tarinoita” voi lähestyä?

Vetäjinä koreografi  Sonya Lindfors ja kirjailija Maryan Abdulkarim

18:30 – 21:00 / Millie’s awakening  - screening + keskustelu

Natasha A. Kelly and Macire Bakayoko + moderaattori Carmen Baltzar

21:00  vapaata hengailua Caisassa

Torstai 16.5.2019 klo 12.00-16.00 

Pohjoismaisen taidekentän avauksia

Paikka: Hanaholmen, Ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Osoite: Hanasaarenranta 5, Espoo

Ohjelma:

9:00  Kahvi ja ilmoittautuminen

9:30  Alkusanat, Gunvor Kronman, CEO, Hanasaari / ENG

9:35  Esittely ja taiteilijapuheenvuoroja, Globe Art Point / ENG

Daniel Malpica (kirjoittaja, graafinen suunnittelija, tuottaja) ja  Sepideh Rahaa (kuvataiteilija ja tutkija)/ ENG

I OSA, AVAUS/ Avaushanke / ENG

09:50   Martina Marti, Kulttuuria Kaikille, moninaisuuskouluttaja

Avaushanke: Mikä? Miksi?

10:20  Emmi Lahtinen, tutkija Cupore

10:45  “And now what?” Avaushankkeen ohjausryhmä

Pasi Saukkonen (poliittinen tutkija, erikoistutkijana Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikössä), Ceyda Berk-Söderblom (tuottaja, kuraattori MiklagardArts), Maija Lummepuro (Kulttuuriasiainneuvos opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto)

Moderator: Marjo Mäenpää (Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön johtaja)

11:30  LOUNAS

12:30  Keynote: ARTS COUNCILS: “How could we include?” Simon Strömberg (projektipäälikkö ‘Creative Places’, Arts Council Sweden)

II OSA “Avaaminen” pohjoismaisella tasolla  / ENG

Projects tackling the situation of foreign-born artists and/or cultural diversity within the Nordic arts & culture institutions

12:45  Konsten att delta – projekti

Ola Öhlin (projektipäällikkö,  Konsten att delta, Artists’ Association of Sweden) SE

13:15 An inclusive cultural sector in the Nordics – projekti

The Norwegian Ministry of Culture & Critical Friends

Thomas Prestø (Head of Critical Friends and Artistic Director) NO

13:35  N.E.D.N.A.C. Nordic network

Nicol Savinetti (IMMART – International Migration Meets the Arts) DK, Fairooz Tamimi (Intercultural consultant, The Icebreaker) SE

14:00  Kysymyksiä ja avointa keskustelua

Moderaattori: David Kozma (näyttelijä-ohjaaja, European theatre collective)

14:30 Työpajat ja kahvia, ilmoittaudu yhteen workshoppiin  / ENG

 1. Inclusion without exclusion – Nicol Savinetti (DK)

 2. Not without us – Thomas Talawa Prestø (NO)

 3. Racialisation on stage – Julian Owusu (FI)

 4. The Museum of Movements (SE)

15:30  “Päätelmiä ja ideoita”   työpajoista, sekä ehdotuksia seuraaviksi askeleiksi  / ENG

15:50  Loppusanat : Kemê Pellicer (kuvataiteilija, runoilija ja kulttuuriagentti)

16:00  Vapaata hengailua sekä  Diana Agunbiade-Kolawole näyttely

TAPAHTUMA VAATII ILMOITTAUTUMISEN. ILMOITTAUDU MUKAAN TÄSTÄhttps://www.lyyti.fi/reg/Opening_2019_6071/en

DEADLINE: 06.05.2019

 

Perjantai 17.5.2019, klo 22.00-03.00

UrbanApa presents: PHOENIX RISING -klubi

The official afterparty! Dancing, partying and hanging out!

DJ Renaz  & DJ Yeboyah

22:00 – 03:00

Paikka: Putte’s Bar and Pizza

Osoite: Kalevankatu 6, 00100 Helsinki

 

 

urbanapa_logot05 copy

 

#STOPHATREDNOW 2019

– Allyship and solidarity

Tools for inclusive, anti-racist and feminist action

13.–16.5.2019 / Zodiak, Caisa, Hanaholmen

 

The field of arts requires more tools in order to answer the needs of a changing world. #StopHatredNow is an intercultural and anti-racist platform organised in collaboration with several art and intercultural organisations. The platform strives to create discourse and offers tools to create a more inclusive, diverse and feminist art field.

“The theme of this year is allyship and solidarity. Art institutions and individual artists have power, authority and influence. We can open doors, act as thought leaders, tell multifaceted stories about the world and act as the vanguard. Allyship is not merely standing by, it’s an attempt to make a difference, to work towards a fairer, safer, more diverse and better field of arts.” – Artistic director Sonya Lindfors

 This year’s #StopHatredNow is aimed at individual artists, cultural influencers, and institutions of art and culture. Free seminars, discussions and workshops offer more information on allyship and solidarity as well as concrete ways to work. The events are held by numerous experts, such as Sandrine Micossé-Aikins (Diversity Arts Culture, Germany), Thomas T. Presto (Head of Critical Friends and Artistic Director, Norway), Natasha A. Kelly (academic activist and filmmaker, Germany) and artists Camille Auer, Carmen Baltzar and Sepideh Rahaa.

The event is organised by UrbanApa, Culture for All, Cultural Centre Caisa, Goethe-Institut, Aalto University’s Department of Art, ARMA, ArtsEqual, Interkult ry, Globe Art Point, and Zodiak – Center for New Dance.

The event takes place in Zodiak, Cultural Centre Caisa and Hanaholmen.

The events will be held in English or Finnish. The language of each event is written in the program.

All events are free of charge!

READ THE ETHICAL GUIDELINES OF THE PLATFORM HERE

 

PROGRAM  

 

Monday 13th May 2019, 12.00-20:00

12:00 – 16:00

How can an art and cultural institution be an ally?

Place: Zodiak – Center for New Dance

Address: Cable Factory Staircase B, 1 1/2 floor, Tallberginkatu 1 B/154, 00180 Helsinki

In the seminar, we will hear two keynote speeches about diversity work in Sweden and Germany. After that we will talk about concrete measures to promote equality in the Finnish context paying attention both to the point of view of small and large organizations. How can each institution make equality assessment and planning that suits its activities and how can this plan become a concrete tool in everyday work?

Program

12:00  Opening words Rita Paqvalén (Culture For All Service) and Kemê Pellicer (visual artist, poet, cultural agent) / ENG

12:15   Keynote speech: Sandrine Micossé-Aikins, Diversity Arts Culture (Berlin) / ENG

12:45  Keynote discussion, moderator Martina Marti (Culture For All Service) / ENG

13:15  Coffee break

13:30  Panel discussion, moderator Christine Langinauer (Culture For All Service) / ENG

 • Virpi Kanniainen (Aine Art Museum, Tornio)

 • Hanna Fontana (Finnish National Opera and Ballet)

 • Nitin Sood (advisor on non-discrimination, City of Helsinki)

14:30  Workshop discussions / ENG + FIN

15:30  Conclusion and ending words

16:00 End

The language of the seminar is English and there is English text interpretation. The workshop discussions can also be held in Finnish. A hearing induction loop is installed in the event venue.

The event will be streamed on the Culture For All service Facebook page. Coffee and tea will be served. Snacks at one’s own expense can be bought during the event.

The seminar venue is the stage of the Center for New Dance Zodiak. Passage to the stage is accessible through the elevator next to the staircase B. Note that the elevator door is heavy. The accessible toilet is located opposite to the elevator on the same floor as the stage.

Detailed information on accessibility can be found on the Zodiak website in Finnish language: https://www.zodiak.fi/saavutettavuus.

REGISTER HEREhttps://forms.gle/Kq5UkLLSXd15wC8n9

DEADLINE: 09.05.2019

 

 18.00-20.00

Otherness and representation – the stage as an ally

Place: Zodiak – Center for New Dance

Lecture + workshop / Sonya Lindfors  / FIN and Jasmina Amzil (Ruskeat Tytöt) / FIN

During this session, we will examine the stage and its mechanics of power through the viewpoints of intersectional feminism. While the art field is our starting point, the purpose of this seminar is to offer not only ways that will help you understand, see and analyse current stories about otherness, but also concrete tools with which to work in our changing, diverse world.

 

Tuesday 14th May 2019, 12.00-19.00

Back to basics –  allyship, solidarity and intersectionality?

Place: Cultural Centre Caisa

Address:  Kaikukatu 4 B, 00530 Helsinki

Program:

12:00 – 12:30 Opening words / Monica Gathuo and Sonya Lindfors / FIN + ENG

12:30 – 14:30 / Keynote speeches

Camille Auer (artist) / FIN

Brigita Krasniqi / FIN

Natasha A. Kelly (academic activist and filmmaker, Germany) / ENG

14:30 – 16:00 / with allyship towards structural change? // panel with the keynote speakers 

Break

17:00 – 19:00 The art institution as an ally panel + workshop / ENG + FIN

The world changes and the art field along with it. How can an art institution work as an ally?

Participants: Jussi Koitela (Head of Programme, Frame / Contemporary Art Finland), Erol Mintas (

Director&Scriptwriter /  Founder and Artistic Director of Academy of Moving People and Images), Max Ryynänen (senior University Lecturer, Department of Art, Aalto University) and Satu Herrala (artistic director / Baltic Circle).

 

Wednesday 15th May 2019

Art as a platform for change!

Place: Cultural Centre Caisa

Address: Kaikukatu 4B, 00530 Helsinki

Program:

12:00 – 13:00 lecture / Carmen Baltzar, documentarist / FIN
First session with Carmen Baltzar cancelled due to illness! WE START AT 1PM!

 13:00 – 14:00 Listening session / Vidha Saumya / ENG

 Poetry in solidarity with the seagull – a fellow outsider.

 14:30 – 16:00 Lecture + workshop  / Sonya Lindfors ja kirjailija Maryan Abdulkarim / FIN

“MY PAIN IS NOT A THEME FOR YOUR ART PIECE”

Who can tell who’s story? Or how can we tell each others stories?

18:30 – 21:00 / Millie’s awakening  - screening + reflection

Natasha A. Kelly and Maciré Bakayoko + moderator Carmen Baltzar

21:00 / hanging out

 

Thursday 16th of May 2019

Opening the Nordic art sector

Place: Hanaholmen

Address: Hanasaarenranta 5, Espoo

9:00  Coffee and registration

9:30  Welcome – Gunvor Kronman, CEO, Hanaholmen

9:35  Artists’ talk and presentation of Globe Art Point

Daniel Malpica (writer, graphic designer, producer) and Sepideh Rahaa (visual artist, Researcher and DA candidate University)

I PART Finland, AVAUS/Opening project

09:50  Martina Marti, Culture for All, Diversity Educator

Avaus project: What? Why?

Process and Results.

10:20 Emmi Lahtinen, Project Researcher, Cupore Center for Cultural Policy Research

Cupore´s results & process in the Avaus project

10:45  “And now what?” Avaus’ project steering group talk

Pasi Saukkonen (researcher, political scientist, City of Helsinki Executive Office, Urban Research and Statistics Unit), Ceyda Berk-Söderblom (cultural manager, producer, curator, MiklagardArts), Maija Lummepuro (counsellor for Cultural Affairs, Ministry of Education and Culture)

Moderator: Marjo Mäenpää (director, Cupore Center for Cultural Policy Research)

11:05  Open questions

11:30  LUNCH

12:30  Keynote: ARTS COUNCILS: “How could we include?” Simon Strömberg (project manager ‘Creative Places’, Arts Council Sweden)

II PART “Opening” on a Nordic level

Projects tackling the situation of foreign-born artists and/or cultural diversity within the Nordic arts & culture institutions

12:45  Konsten att delta programme

Ola Öhlin (Project Manager at Konsten att delta, Artists’ Association of Sweden) SE

13:15  An inclusive cultural sector in the Nordics project

The Norwegian Ministry of Culture & Critical Friends

Thomas Prestø (Head of Critical Friends and Artistic Director) NO

13:35  N.E.D.N.A.C. Nordic network

Nicol Savinetti (IMMART – International Migration Meets the Arts) DK, Fairooz Tamimi (Intercultural consultant, The Icebreaker) SE

14:00  Questions / Open discussion

Moderator: David Kozma (actor-director, European theatre collective)

14:30 Workshops and coffee (1 h), please pre-register for one workshop

 1. Inclusion without exclusion – Nicol Savinetti (DK)

 2. Not without us – Thomas Talawa Prestø (NO)

 3. Racialisation on stage – Julian Owusu (FI)

 4. The Museum of Movements (SE)

15:30  Presentation “results/ideas” from workshops & Suggestions for next steps

15:50   Final words: Kemê Pellicer (visual artist, poet, cultural agent)

16:00  Visit to the gallery: Exhibition of the artist Diana Agunbiade-Kolawole

Informal mingle, time to get to know each other!

The seminar is free of charge. Seats are limited and fill up fast, reserve yours now.

Please register no later than 6 May 2019. Register through the link below or here

WELCOME!

Friday 17.5.2019, 22.00-3.00

UrbanApa presents: PHOENIX RISING club

The official afterparty! Dancing, partying and hanging out!

DJ Renaz & DJ Yeboyah

22:00 – 03:00

Place:  Putte’s Bar and Pizza

Address: Kalevankatu 6, 00100 Helsinki

PALAUTELOMAKE OSALLISTUNEILLE TÄSTÄ 

FEEDBACK FORM TO PARTICIPANTS 

 

Exchange

TOOLBOX #13

04.06.2018 – 08.05.2018

TAITEILIJA TARVITSETKO INSPIRAATIOTA? IDEOITA? YSTÄVIÄ? RAKKAUTTA? APUA?

Ei hätää, sillä TOOLBOX on täällä taas. TOOLBOX on työpaja, laboratorio ja alusta taiteen ammattilaisilla.

 

TOOLS FOR ART AND LIFE

Tänä keväänä UrbanApan konseptit keskittyvät elämään, taiteeseen, yhteisöön ja solidaarisuuteen.

Kevään toisessa TOOLBOXissa ollaan elämän, taiteen ja näyttämön työkalujen äärellä.

Menossa mukana: Laura Jantunen, Kimmo Modig, Anniina Ala-Ruona, Anni Puolakka ja Mira Kautto

klo10-15 tanssikoulu DCA:n tiloissa Itäkeskuksessa.

 

OLETKO KIINNOSTUNUT?!

HAE MUKAAN to 31.5. mennessä ! Lue hakuohjeet alta.

Come come, come one come all!

TOOLBOX #13

UrbanApa TOOLBOX on työpaja/labi , jonka tarkoituksena on saattaa yhteen taiteen eri alojen ammattilaisia. TOOLBOX tarjoaa alustan taiteellisten praktiikoiden jakamiselle, paineettomalle taiteelliselle työskentelylle ja yli genrerajat ylittäville kokeiluille.

Kevään 2018 toisessa  TOOLBOXissa tools for art and life työskennellään elämän, taiteen ja näyttämöllisten avausten kanssa.  Jaamme taiteellisia (ja oikean elämän) praktiikoita, tutkimme, keskustelemme ja vietämme aikaa yhdessä. TOOLBOX on suunnattu ammattilaisille MUTTA ei vaadi esiintymis- tai tanssitaustaa. Toki työskentelemme myös kehollisten, rytmisten tai tilallisten praktiikoiden parissa.

Työpajanvetäjinä / fasilitoijina toimivat: Laura Jantunen, Kimmo Modig, Anniina Ala-Ruona, Anni Puolakka ja Mira Kautto

Päivät klo10-15 tanssikoulu DCA:n tiloissa Itäkeskuksessa.

 

Ma 4.6 ANNIINA ALA-RUONA - Oooh jne.

Työpajassa nautiskellaan kirjoittaen, ja tunnustellaan voiko kirjoittamisen maailma olla autonomisen politiikan harjoittamisen muoto.

Tarkoituksena on keskittyä kirjoittamaan lähinnä old school -apparaateilla, joten tuothan mukanasi kyniä ja paperia. (Näitä on myös tarjolla paikan päällä.) Päivän aikana voi myös ottaa vaan chillisti, haaveilla tai vaikka kirjoitella rakkauskirjeitä. Mikä ikinä tuntuu hyvältä.

 

Ti 5.6 LAURA JANTUNEN – aisteista ja kävelystä

Ajattelin, että voisimme mennä kävelylle. Siit se lähtee.

Kävelyyn sopivat varusteet mukaan.

 

Ke 6.6 ANNI PUOLAKKA – Hahmot taiteessa ja muussa

Keskustelemme päivän aikana hahmoista ja rakennamme niitä taidetta sekä muuta elämää varten. Tuo mukanasi jokin sinulle merkityksellinen hahmo – tuo se missä tahansa muodossa jossa voit esitellä ja tarkastella sitä (esim. kuvassa, tekstissä, muistissasi). Hahmo voi olla toisten tai itsesi tekemä, kirjasta, leffasta, näytelmästä, sarjakuvasta, mistä vaan irrotettu. Tuo myös jokin kiehtova rekvisiitta/vaate/asuste/maskeerausväline tms. jota haluaisit käyttää hahmon muodostamisessa. Tuo myös kirjoitusvälineet!

 

To 7.6 KIMMO MODIG – AJAN JA RAHAN HALLINNAN PERUSTEET

Tässä työpajassa puhutaan kahdesta asiasta joita ei koskaan tunnu olevan taiteilijoilla tarpeeksi: ajasta ja rahasta. Käymme läpi budjetointia, aikataulutusta, projektinhallintaa, taidealan työnantajien ja muiden tekijöiden kanssa kommunikointia ja sopimuksia. Tavoitteena on oppia tekemään sekä rahaa että (vapaa-)aikaa. Työpaja perustuu omiin ja ystävieni kokemuksiin.

Päivän vetää Kimmo Modig, joka työskentelee luovalla alalla (sis. taiteen) erilaisissa asiantuntijatehtävissä.  kimmomodig.com

 

Pe 8.6 MIRA KAUTTO – dance you off

Tänä päivänä haluan katsoa, tanssia ja kuvitella tansseja ja tanssimista ilman, että se on väline millekkään muulle (jos mahdollista). Aiempi kokemus tai asiantuntemus mistään näistä ei ole tarpeen, eikä sillä ole merkitystä, millainen suhde tanssimiseen läsnäolijoilla on. Tutkitaan millainen ympäristö tanssi voi olla, millainen paikka ajattelemiselle, kokemiselle ja olemiselle ja millaista on sen mahdollistama mielikuvitus, millainen tila se on olla yksin tai yhdessä.

 

uhkavaimahdollisuus012 copy

 

OLETKO KIINNOSTUNUT!

Haluatko inspiroitua ja inspiroida? Kokeilla uusia työtapoja taiteilijakollegoiden kanssa luovassa mutta paineettomassa ympäristössä? TOOLBOX hakee eri alojen taiteilijoita  jakamaan, inspiroimaan, oppimaan ja tutkimaan.

Lähetä LYHYT MAX PUOLIKAS A4 motivaatiokirjeesi (miksi haluat mukaan, millaisia työkaluja tarvitset) ja cv:si osoitteeseen sonya@urbanapa.fi  to 31.5 mennessä!! 

HUOM! Labi maksaa 20€ ja osallistujien toivotaan sitoutuvan koko ajaksi. Yksittäisiä päiviä ei ole mahdollisuus ottaa.

Come come, come one come all!

#sharing #shaking #art #life  #utopias #possiblefutures #dreaming #dramaturgicaltools #emancipation #empowerment #joy #goodthingsingoodcompany

Exchange

DemoFest

26.05.2018 – 27.05.2018

DemoFest / 26.-27.5.2018 / Zodiak – uuden tanssin keskus, C4 studio

la 26.5. klo 17 C4 ja su 27.5. klo 13 C4

DemoFest on nuorten taiteilijoiden alusta, jossa seitsemän nuorta tanssitaiteilijaa työskentelevät omien praktiikoidensa parissa toisiaan tukien.

Menossa mukana: Jenna Broas, Sanni Giordani, Minna Karttunen, Taru Miettinen, Kaisa Nieminen, Pinja Poropudas, Vanessa Virta

#mitätääon #mitätääeioo #young #contemporary #urban #somethingelse

VAPAA PÄÄSY!

COME AND SUPPORT!

DemoFest

DemoFest / 26.-27.5.2018 / Zodiak – uuden tanssin keskus C4

la 26.5. klo 17 C4 ja su 27.5. klo 13 C4

*scroll down for English

Syksyllä 2017 UrbanApa järjesti mentorointialustan nuorille taiteilijoille! Nyt nähtävä DemoFest tarjoilee kuluneena keväänä alkunsa saaneita teosehdotelmia ja/tai koreografisia kokeiluja. Mentorointialustalla tavanneet nuoret freelance tanssitaiteilijat ovat työskennelleet omien praktiikoidensa parissa toisiaan tukien. Tavoitteena on ollut pysyä aktiivisena oman ajattelun ja taiteellisen työskentelyn kanssa, sekä avata omaa prosessia muille. Zodiakin c4 studiossa nähtävät pörähdykset ovat osa tätä aktivaatiota.

Tervetuloa katsomaan, hengailemaan ja viettämään aikaa kahvin/teen ja taiteen ääreen!

Mukana menossa:
Jenna Broas, Sanni Giordani, Minna Karttunen, Taru Miettinen, Kaisa Nieminen, Pinja Poropudas, Vanessa Virta

Yhteistyössä: UrbanApa, Zodiak, Tanssikoulu Dca.

Vapaa pääsy!

HOX Illan aikataulu julkaistaan lähempänä.

***
DemoFest / 26.-27.5.2018 / Zodiak – center for new dance / studio C4

Sat 26.5.17:00 C4 and Sun 27.5. 13:00 C4

DemoFest is a work-in-progress showing of choreographic proposals by young freelance dance makers. The group met at UrbanApa mentoring platform in fall 2017. During this spring they have worked further on their individual practices while providing peer support for each other. The goal has been to stay active with ones practice and to open up the dance making process to others. The demos shown at Zodiak c4 studio are a part of this activation process.

We invite you to hang out with coffee, tea and art!

By and with: Jenna Broas, Sanni Giordani, Minna Karttunen, Taru Miettinen, Kaisa Nieminen, Pinja Poropudas, Vanessa Virta

Supported by:
UrbanApa, Zodiak, Tanssikoulu Dca.

Free entrance!

Program of the day will be posted soon.

Exchange

#StopHatredNow2018

14.05.2018 – 17.05.2018

#StopHatredNow on interkulttuurinen ja antirasistinen tapahtuma-alusta, joka luo uutta diskurssia moninaisuudesta. Usean taideorganisaation yhteistyönä toteuttama tapahtuma rakentaa positiivisessa hengessä keskustelua diversiteetistä, valtarakenteista, toiseudesta, representaatioista sekä antirasistisista strategioista.

Tämän vuoden teemana on VALTA JA MUUTOS.

Luvassa luentoja, keskusteluja, workshoppeja ja klubeja, kaikki keskellä Helsinkiä! Paikkoina Kansallisteatterin Lavaklubi, Ateneum ja Kulttuurikeskus Caisa!

VAPAA PÄÄSY!!

Come and get it!

#StopHatredNow2018

#STOPHATREDNOW
Valta ja muutos
14.-17.5.2018, Kiasma, Caisa, Ateneum ja Lavaklubi

(For English see below)

Taiteen kenttä tarvitsee työkaluja vastatakseen muuttuvan maailman tarpeisiin. #StopHatredNow on interkulttuurinen ja antirasistinen tapahtuma-alusta, joka luo uutta diskurssia moninaisuudesta. Usean taideorganisaation yhteistyönä toteuttama tapahtuma rakentaa positiivisessa hengessä keskustelua diversiteetistä, valtarakenteista, toiseudesta, representaatioista sekä antirasistisista strategioista.

Toukokuussa 14.-17.5. starttaa kolmas #StopHatredNow - antirasistinen ja interkulttuurinen tapahtuma-alusta! Vuoden 2018 teemana on Valta ja muutos. Tapahtuma on suunnattu taideinstituutioille, yksittäisille taiteilijoille ja kulttuurivaikuttajille. Maksuttomat luennot, keskustelut ja työpajat tarjoavat lisää tietoa aiheista sekä konkreettisia työskentelyn välineitä.  Tapahtuma alkaa kulttuuritoimijoille ja taideinstituutioille räätälöidyllä koulutuseminaarilla, johon vaaditaan ilmoittautuminen. Linkki ilmottautumiseen tässä. Muu ohjelma on kaikille avointa ja maksutonta! Tapahtuma järjestetään kolmessa lokaatiossa keskellä Helsinkiä ja tapahtuman toteuttavat yhteistyössä UrbanApa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Kiasma, Ateneum, Kulttuurikeskus Caisa, Interkult, Globe Art Point, Goethe-Institut, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore, Aalto-yliopiston taiteen laitos, Zodiak – Uuden tanssin keskus, ArtsEqual, Kansallisteatterin Lavaklubi sekä Ruskeat Tytöt.

Tapahtuman kielet ovat suomi ja englanti. Käytetty kieli on merkitty ohjelmaan jokaisen tilaisuuden kohdalle.

Tapahtuma on kokonaisuudessaan maksuton!

Lisätietoja ja tarkempi ohjelma ohessa. Tervetuloa keskustelemaan ja kuuntelemaan!

****
OHJELMA

MAANANTAI 14.5.

klo 12-16  / Kiasman seminaarisali

Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki

NORMCRITICAL LEADERSHIP

Tilaisuus on kulttuuritoimijoille ja taideinstituutioille räätälöity koulutus, jossa lähestytään instituutionalisia rakenteita ja johtajuutta normikriittisestä lähtökohdasta. Miten huomioida moninaisuutta rekrytoinnissa, kuratoinnissa ja strategisessa työskentelyssä? Miten rakentaa ja johtaa inklusiivista taidelaitosta monikielisessä, kulttuurisesti moninaisessa yhteiskunnassa? HUOM! TILAISUUS VAATII ILMOITTAUTUMISEN. Ilmoittautuminen päättyy 2.5.2018!

Ilmoita itsesi ja kollegasi alta:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScG1lrSAaRE_K9iKuIAQw0w8040TlGIykuGzi3FP44psxFg0Q/viewform.

11:30
Ilmoittautuminen ja kahvi

12-12:30
Alkusanat ja Avaus ja Suomen kulttuurikentän tasa-arvoistamiseksi -hankkeiden esittely (englanniksi)

12:30-14:00
Power, strategies and structures (englanniksi)
Puheenvuoroja ja paneelikeskustelu.

TAUKO

14:30-16
Power, programming and curating (englanniksi)
Puheenvuoroja ja paneelikeskustelu.

Seminaarissa puhuvat mm. ylijohtaja Elina Anttila (Suomen Kansallismuseo), pääjohtaja Mika Myllyaho (kansallisteatteri), kulttuurituottaja ja kuraattori Ceyda Berk-Söderblom, kirjastopalvelupäällikkö Eeva Jäppinen (Espoon kaupungin kirjasto), johtaja Katariina Kummala (Kuopion kaupunginorkesteri) ja kapellimestari Jackie Shin. Päivän moderoivat Tellervo Kalleinen, Sonya Lindfors ja Martina Marti

klo 17:30-21 Kulttuurikeskus Caisa

Kaikukatu 4, 00530 Helsinki, sisäpiha


BLACKNESS & THE POSTMODERN -JULKAISUTILAISUUS

UrbanApan toinen julkaisu Blackness & the Postmodern kokoaa kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijoiden vapaamuotoisia tekstejä, joissa käsitellään syvällisemmin ja laajemmin postmodernin taiteen ja mustuuden välistä hiertymää sekä kysymystä mustan kehon abstraktiuden mahdollisuudesta nykyesitystaiteen näyttämöllä.

17:30-17:45
Aloitussanat (englanniksi)
Sonya Lindfors

17:45-18:15
Puheenvuoro: Barely Human (englanniksi)
Max Ryynänen, a Helsinki-based post-philosopher, talks about how capitalist, colonialist, heteronormative and misogynist practices have traditionally worked hard to make some people seem ‘less human’ than others, but weirdly we sometimes also enjoy being commodified, treated like tools (occasionally, by our lovers) or experiencing ourselves as machines. Could self-reflection through being ‘barely human’ offer us a valuable lesson on humanity itself?

18:30-19:45
A very pink elephant in a rather white room (englanniksi)
Shubhangi Singh, Visual Artist and a Masters student at Aalto University, and Maïmouna Jagne-Soreau, a PhD candidate, examine the matters of colour that resides in the narrow and, often unpopular passages amongst the existing larger discourse around race. Exploring local tools and vocabulary in order to approach issues of racialization, colourism and ethnic belonging, beyond a generalised hatred towards the esoteric “white man”.

TIISTAI 15.5.

klo 12-16 Lavaklubi

Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

THE FUTURE WILL BE DIFFERENT

12-12:30
Puheenvuoro: Sukupuolittunut vihapuhe (suomeksi)
Panda Eriksson puhuu transsukupuolisuudesta, marginaalin marginaalista, intersektionaalisuudesta ja vihapuheesta. Eriksson on trans-, muu- ja intersukupuolisten intressejä ajavan Trasek ry:n puheenjohtaja, Turun kaupungin vammaisneuvoston jäsen sekä saavutettavuuden ja esteettömyyden konsultti ja luennoitsija.

12:30-13:00
Puheenvuoro: Unelmointi on ihmisoikeus (suomeksi)
Carmen Baltzar on freelancekirjoittaja, elokuvantekijä ja Ruskeat Tytöt -median toimittaja. Puheenvuorossaan hän pohtii unelmoinnin välttämättömyyttä ja vaikeutta.

13-13:30
Puheenvuoro: Saamelaisten sananvapaus (suomeksi)
Vuoden saamelainen 2017 Pirita Näkkäläjärvi puhuu saamelaisten sananvapaudesta Suomessa, missä vihapuhe ja vaientamisyritykset uhkaavat saamelaisten yhdenvertaista oikeutta osallistua julkiseen keskusteluun ja poliittiseen päätöksentekoon.

TAUKO

14-15:30
The Future Will Be Different -paneelikeskustelu (suomeksi)
Paneelikeskustelu tulevaisuudesta, unelmoista ja muutoksesta. Keskustelijoina Panda Eriksson, Carmen Baltzar ja Pirita Näkkäläjärvi. Keskustelun moderoi Sonya Lindfors.

klo 16:30-20 Ateneum – sali
Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

ON CULTURAL APPROPRIATION 

16:45-17
Aloitussanat (englanniksi)
Carmen Baltzar, Sonya Lindfors ja Max Ryynänen.

17-18
Puheenvuoro: Charlene Teters (englanniksi)
Charlene Teters is known for her activism as an American Indian and as an internationally exhibited artist and speaker. She is a citizen of the Spokane Nation. Currently, Charlene is Academic Dean at the Institute of American Indian Arts in Santa Fe New Mexico. Her declaration, “We are human being not mascots” has been echoed by indigenous people on many continents.

18:15-19:30
Suuri appropriaatio keskustelu / osa 2 (englanniksi)
Paneelikeskustelu kulttuurisesta appropriaatiosta. Keskustelijoina taiteilija ja aktivisti Charlene Teters, vuoden 2017 saamelainen Pirita Näkkäläjärvi sekä sarjakuvataiteilija Warda Ahmed. Keskustelun moderoi Carmen Baltzar.

19:30-20
Keskustelua pienryhmissä.

KESKIVIIKKO 16.5.

klo 12-16  Lavaklubi
Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

OTHERNESS AND CONTEMPORAINETY 

12-13
Puheenvuoro: Women, dance and revolution in the southern Mediterranean (englanniksi)
Lecture from Dr. Rose Martin, a senior lecturer in Dance Studies at the University of Auckland, New Zealand. The presentation reflects the experiences of women living around the southern Mediterranean who have defied society and found a way through the political environment to dance. The presentation examines how those engaging with dance are proponents of change and activists for hope in a volatile region, and questions how dance / art has the potential for (traumatised, occupied, conflict) spaces to be re-imagined?

13-14
The potential of dance in creating change (englanniksi)
Keskustelu tanssin mahdollisuudesta muutoksessa. Keskustelemassa koreografi Sonya Lindfors, Rose Martin Aucklandin yliopistosta ja Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti.

TAUKO

14:30-16
MY FEMINIST TOOLBOX / näyttämö ja toisintekeminen (suomeksi)
Työpaja koreografi Sonya Lindforsilta ja ohjaaja Olga Palolta.

***

Koreografi Sonya Lindforsin uusin teos COSMIC LATTE Pannuhallissa Kaapelitehtaalla klo 19. Liput: 27,50/20,50/16,50€ Tiketistä: https://www.tiketti.fi/Sonya-Lindfors-COSMIC-LATTE-Zodiak-Kaapelitehdas-Pannuhalli-lippuja/51268.


TORSTAI 17.5.klo 12-16  Lavaklubi

Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

THE FUTURE OF THE MEDIA

12-12:30
ARMA launch (englanniksi)
Projektin ARMA (Anti-Racism Media Activist Alliance) esittely. Tarjolla kuohuviiniä.

12:30-13:30
ARMA: “Racialized voices in Finland” (suomeksi)
Paneelikeskustelu. Puhujina taiteilija ja vapaakirjoittaja Carmen Baltzar, youtubettaja Jenny Kasongo ja sarjakuvataiteilija Warda Ahmed. Keskustelun moderoi Monica Gathuo.

14-16
RUSKEAT TYTÖT WORKSHOP: Sanat & Valta (suomeksi)
Ensimmäisen sukupolven maahanmuuttaja vai ensimmäisen sukupolven suomalainen? Naisräppäri vai räppäri? Kuka on kantasuomalainen, kuka maahanmuuttajataustainen? Sanat & Valta –työpajassa käsitellään sanojen ja vallan yhteyttä sekä sitä, miten sanat eivät ainoastaan heijasta todellisuutta, vaan myös luovat sitä. Työpajan vetävät toimittaja Kyösti Hagert sekä toimittaja, copywriter & Ruskeat Tytöt Median markkinointijohtaja Jasmina Amzil.


POST-FESTIVAL // 

PERJANTAI 25.5. klo 21-03
Ravintola Putte’s: Kalevankatu 6, 00100 Helsinki

RUSKEAT TYTÖT X URBANAPA :  SOLID GOLD

Ruskeat Tytöt ja UrbanApa järjestävät yhdessä #StopHateredNow-tapahtuman päätösbileet Putte’sissa. Luvassa hengailua, feminististä blaastausta, tanssimista, musiikkia ja kaikkea muuta. K-18.

Dj Yeboah
Dj Cute Cumber

Tapahtumapaikkojen saavutettavuus:

Kiasma on liikkumisesteetön. Seminaari-tilassa on tarvittaessa käytössä induktiosilmukka ja vahvistin. Lisätietoja martina.marti@cultureforall.fi, 0400 997 203 tai www.kiasma.fi/tule-meille/saavutettavuus/.

Lavaklubille on esteetön pääsy. Hissin sisäänkäynti sijaitsee Itäisen Teatterikujan puoleisessa tornissa. Tilassa ei ole induktiosilmukkaa. Lisätietoja hannareetta.majanen@kansallisteatteri.fi, 010 733 1259 tai www.kansallisteatteri.fi/saavutettavuus/.

Ateneumiin on liikkumisesteetön sisäänkäynti hissillä Ateneuminkujalta. Ateneum-salissa on asennettu induktiosilmukka, ääntä vahvistavia kuulokkeita saatavilla tarvittaessa. Lisätietoja mika.vayrynen@ateneum.fi, 029 450 0249 tai www.ateneum.fi/tule-meille/saavutettavuus/.

Putte’s -ravintolan yläkerta on esteetön. Lisätietoja puttes@puttes.fi.

Kulttuurikeskus Caisan uusilla tiloilla ei ole tällä hetkellä määritetty saavutettavuustietoja. Tiedustelut johanna.rissanen@hel.fi, 09 310 37798.

Tapahtuma toteutetaan taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Tapahtumaa tukevat Ruohonjuuri ja InnoGreen Suomi.

*****


Tapahtuman aikana Zodiakilla nähdään myös koreografi Sonya Lindforsin uusimman teoksen näytökset!

COSMIC LATTE 15.5. & 16.5. klo 19:00, Pannuhalli, Kaapelitehdas
Taiteilijatapaaminen 15.5. esityksen jälkeen

COSMIC LATTE kysyy, mitä olisi utooppinen tulevaisuus rakenteiden murtumisen ja vastakkainasettelujen jälkeen. Ajattelumme logiikka on muuttunut, sillä musta ja valkoinen eivät ole enää toistensa vastakohtia, vaan sisältävät toinen toisensa. Rajapinnat ovat liudentuneet ja merkitykset sekoittuvat toisiinsa kuin nesteet. Lisätietoja https://www.zodiak.fi/kalenteri/cosmic-latte.

Pannuhalli, P-ovi: Tallberginkatu 1 P, 00180 Helsinki. Sisääntulo on esteetön, ulko-ovi ei ole automatisoitu. Tilassa on esteetön hissi. Ilmoitathan pyörätuolipaikan tarpeesta lippua varatessasi. Lisätietoja saavutettavuudesta https://www.zodiak.fi/saavutettavuus tai piia.ahonen@zodiak.fi, 09 3154 4729.

*****

ENGLISH

 

#STOPHATREDNOW 
– Power and Change
May 14th-17th, 2018, Kiasma, Caisa, Ateneum ja Lavaklubi

The arts field is changing. Criticism for its homogenous and exclusive traits is getting stronger and the structures of the art field is under radar. #StopHatredNow is an intercultural and anti-racist platform organized in collaboration with several art and intercultural organizations. It creates discourse, offers tools and knowledge about diversity. The theme of 2018 is Power and Change.

The languages used in the event are Finnish and English. The used language are marked in the program before each session.

The event is organized by UrbanApa, Culture for All, Kiasma, Ateneum, Cultural Center Caisa, Interkult, Globe Art Point, Goethe-institut, Cupore – Center for Cultural Policy Research, Aalto University’s Department of Art, Zodiak – Center for New Dance, ArtsEqual, The Finnish National Theatre’s Lavaklubi and Ruskeat Tytöt – media.

Free of charge.

A warm welcome to talk and listen with us!

*****

PROGRAM

MONDAY the 14th of May, at 12-16 
Seminary Room at Kiasma: Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki

NORMCRITICAL LEADERSHIP

Inclusive Leadership is a seminar addressing cultural workers and art institutions, and it focuses on institutional structures and leadership from a norm critical perspective. In the seminar we discuss how diversity can be taken into account in recruitment, curating and strategical work. How to build and lead inclusive art institutions in today’s multilingual and culturally diverse societies? NOTICE, THE SEMINAR REQUIRES A REGISTRATION!

Sign up below before the 2nd of May!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScG1lrSAaRE_K9iKuIAQw0w8040TlGIykuGzi3FP44psxFg0Q/viewform.

11:30–12
Registration and Coffee

12–12:30
Welcome words and presentation of the projects Opening and Helsinki Art Institutions for Equality (in English)

12:30–14
Power, strategies and structures (in English)
Lectures and a panel discussion.

Break

14:30–16
Power, programming and curating (in English)
Lectures and a panel discussion

The speakers of the seminar include director general Elina Anttila (National Museum of Finland), cultural manager, producer and curator Ceyda Berk-Söderblom, district manager of library services Eeva Jäppinen (Soukan Library, Espoo), director Katariina Kummala (Kuopio Symphony Orchestra), director Mika Myllyaho (Finnish National Theatre) and conductor Jackie Shin. Moderators of the day are Tellervo Kalleinen, Sonya Lindfors and Martina Marti.

MONDAY the 14th of May, at 17:30-21 


Cultural Center Caisa: Kaikukatu 4, 00530 Helsinki, sisäpiha

BLACKNESS & THE POSTMODERN LAUNCH

Blackness & the Postmodern, the second publication by UrbanApa, is a collection of texts by international and Finnish artists who deal in more depth with the friction between postmodern contemporaneity and blackness as well as the question whether the black body can be abstract on the stages of contemporary performing arts.

17:30-17:45
Welcome words (in English)
Sonya Lindfors

17:45-18:15
A lecture: Barely Human (in English)
Max Ryynänen, a Helsinki-based post-philosopher, talks about how capitalist, colonialist, heteronormative and misogynist practices have traditionally worked hard to make some people seem ‘less human’ than others, but weirdly we sometimes also enjoy being commodified, treated like tools (occasionally, by our lovers) or experiencing ourselves as machines. Could self-reflection through being ‘barely human’ offer us a valuable lesson on humanity itself?

18:30-19:45
A very pink elephant in a rather white room (in English)
Shubhangi Singh, Visual Artist and a Masters student at Aalto University, and Maïmouna Jagne-Soreau, a PhD candidate, examine the matters of colour that resides in the narrow and, often unpopular passages amongst the existing larger discourse around race. Exploring local tools and vocabulary in order to approach issues of racialization, colourism and ethnic belonging, beyond a generalised hatred towards the esoteric “white man”.

TUESDAY the 15th of May, at 12-16 
Lavaklubi: Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

THE FUTURE WILL BE DIFFERENT

12-12:30
A lecture: Sukupuolittunut vihapuhe (in Finnish)
Panda Eriksson puhuu transsukupuolisuudesta, marginaalin marginaalista, intersektionaalisuudesta ja vihapuheesta. Eriksson on trans-, muu- ja intersukupuolisten intressejä ajavan Trasek ry:n puheenjohtaja, Turun kaupungin vammaisneuvoston jäsen sekä saavutettavuuden ja esteettömyyden konsultti ja luennoitsija.

12:30-13:00
A lecture: Unelmointi on ihmisoikeus (in Finnish)
Carmen Baltzar on freelancekirjoittaja, elokuvantekijä ja Ruskeat Tytöt – median toimittaja. Puheenvuorossaan hän pohtii unelmoinnin välttämättömyyttä ja vaikeutta.

13-13:30
A lecture: Saamelaisten sananvapaus (in Finnish)
Vuoden saamelainen 2017 Pirita Näkkäläjärvi puhuu saamelaisten sananvapaudesta Suomessa, missä vihapuhe ja vaientamisyritykset uhkaavat saamelaisten yhdenvertaista oikeutta osallistua julkiseen keskusteluun ja poliittiseen päätöksentekoon.

BREAK

14-15:30
The Future Will Be Different -paneelikeskustelu (in Finnish)
Paneelikeskustelu tulevaisuudesta, unelmoista ja muutoksesta. Keskustelijoina Panda Eriksson, Carmen Baltzar ja Pirita Näkkäläjärvi. Keskustelun moderoi Sonya Lindfors.

TUESDAY the 15th of May, at 16:30-20 
Ateneum: Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

ON CULTURAL APPROPRIATION

16:45-17:00
Welcome words (in English)
Carmen Baltzar, Sonya Lindfors ja Max Ryynänen.

17-18
A lecture: Charlene Teters (in English)
Charlene Teters is known for her activism as an American Indian and as an internationally exhibited artist and speaker. She is a citizen of the Spokane Nation. Currently, Charlene is Academic Dean at the Institute of American Indian Arts in Santa Fe New Mexico. Her declaration, “We are human being not mascots” has been echoed by indigenous people on many continents.

18:15-19:30
A grand discussion about appropriation / part 2 (in English)
A panel discussion about cultural appropriation. Discussing artist and activist Charlene Teters, the Sámi of the year 2017 Pirita Näkkäläjärvi and cartoon artist Warda Ahmed. Moderator Carmen Baltzar.

19:30-20:00
Conversation in small groups.

WEDNESDAY the 16th of May, at 12-16 
Lavaklubi: Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

OTHERNESS AND CONTEMPORAINETY 

12-13
A lecture: Women, dance and revolution in the southern Mediterranean (in English)
Lecture from Dr. Rose Martin, a senior lecturer in Dance Studies at the University of Auckland, New Zealand. The presentation reflects the experiences of women living around the southern Mediterranean who have defied society and found a way through the political environment to dance. The presentation examines how those engaging with dance are proponents of change and activists for hope in a volatile region, and questions how dance / art has the potential for (traumatised, occupied, conflict) spaces to be re-imagined?

13-14
The potential of dance in creating change (in English)
A discussion about the potential of dance in creating change. Discussing choreographer Sonya Lindfors, Rose Martin from University of Auckland and the artistic director of Zodiak Harri Kuorelahti.

14:30- 16:00
MY FEMINIST TOOLBOX / näyttämö ja toisintekeminen (in Finnish)
Työpaja koreografi Sonya Lindforsilta ja ohjaaja Olga Palolta.

*****
COSMIC LATTE by choreographer Sonya Lindforst in Pannuhalli at Caple Foctory at 19. Tickets: 27,50/20,50/16,50€ from Tiketti: https://www.tiketti.fi/Sonya-Lindfors-COSMIC-LATTE-Zodiak-Kaapelitehdas-Pannuhalli-tickets/51268

THURSDAY the 17th of May, at 12-16 
Lavaklubi: Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

THE FUTURE OF THE MEDIA

12-12:30
ARMA launch (in English)
Introducing the project ARMA (Anti-Racism Media Activist Alliance), bubbly and toast.

12:30-13:30
ARMA: “Racialized voices in Finland” (in Finnish)
Paneelikeskustelu. Puhujina taiteilija ja vapaakirjoittaja Carmen Baltzar, youtubettaja Jenny Kasongo ja sarjakuvataiteilija Warda Ahmed. Keskustelun moderoi Monica Gathuo.

14-16
RUSKEAT TYTÖT WORKSHOP: Sanat & Valta (in Finnish)
Ensimmäisen sukupolven maahanmuuttaja vai ensimmäisen sukupolven suomalainen? Naisräppäri vai räppäri? Kuka on kantasuomalainen, kuka maahanmuuttajataustainen? Sanat & Valta –työpajassa käsitellään sanojen ja vallan yhteyttä sekä sitä, miten sanat eivät ainoastaan heijasta todellisuutta, vaan myös luovat sitä. Työpajan vetävät toimittaja Kyösti Hagert sekä toimittaja, copywriter & Ruskeat Tytöt Median markkinointijohtaja Jasmina Amzil.

POST-FESTIVAL

Friday the 25th of May, at 21-03
Restaurant Putte’s: Kalevankatu 6, 00100 Helsinki

RUSKEAT TYTÖT X URBANAPA CLUB: SOLID GOLD
Ruskeat Tytöt –media and UrbanApa organizes the ending party of #StopHatredNow in restaurant Putte’s. Look forward to feminist emancipation, dance, music and all the rest! Palying Dj Yeboah and dj Cute Cumber. K-18.

The accessibility of the venues: 

Kiasma is accessible. The Seminar Room has an induction loop and an amplifier available if necessary. More information https://kiasma.fi/en/plan-your-visit/accessibility/ or contact martina.marti@cultureforall.fi, 0400 997 203.

Accessible entrance with a lift on the Itäinen Teatterikuja. Induction loop not available. More information https://kansallisteatteri.fi/saavutettavuus/ (in Finnish) or contact hannareetta.majanen@kansallisteatteri.fi, 010 733 1259.

Accessible entrance with a lift on the Ateneuminkuja side of the museum. An induction loop system is installed in the auditorium. Amplified headsets are available when necessay. More information https://ateneum.fi/welcome/accessibility/?lang=en or contact mika.vayrynen@ateneum.fi, 029 450 0249.

The floor level of Putte’s is accessible. For more information, contact puttes@puttes.fi.

The new space for Cultural Center Caisa has yet no specified accessibility information. For more information, contact johanna.rissanen@hel.fi, 09 310 37798.

More information and updated program

http://www.urbanapa.fi/

The event is supported by The Arts Promotion Centre Finland (Taike).

Sponsored by Ruohonjuurii ja InnoGreen Suomi.

****

During the event it is possible to see the latest choreography by Sonya Lindfors!
COSMIC LATTE May 15th and 16th at 19:00, Pannuhalli, Cable Factory
Post-performance discussion on May 15.

COSMIC LATTE asks what a utopian future that comes after the confrontations and breaking up of structures would look like. The logic of our thinking has changed, because black and white are no longer opposites. Instead, they contain one another. Borderlines have become less steep, meanings mix like liquids. More here!

Pannuhalli, door P: Tallberginkatu 1 P, 00180 Helsinki. Entrance is accessible but the door is not automatised. Accessible lift. Please, inform if you have a wheelchair when booking the ticket. More information https://www.zodiak.fi/saavutettavuus (in Finnish) or contact piia.ahonen@zodiak.fi, 09 3154 4729.

Tuoreimmat tapahtumat:

02.10.2019 Festival

UrbanApa X Ateneum 2019

[English version below] UrbanApa palaa Ateneumiin lokakuussa 2019. Tulevan festivaalin temaattisena maisemana on “vibrations”. Asetumme kuuntelemaan värinöitä – kokemuksia, tuntemuksia, energioita, sekä näiden kautta taiteen mahdollisuuksia johdattaa jonkun äärelle. Millaisia värinöitä on ilmassa? Mitä ne herättävät meissä? Miten ravisuttaa olemassa olevia rakenteita? Voiko resonanssi olla leikkisää, nautinnollista, feminististä ja yhteisöllistä? …

Lue lisää ►
11.10.2019 Mus!c

UrbanApa club: VIBEZ

URBANAPA X ATENEUM – FESTARIKLUBI pe 11.10.2019// klo 2130 -02 //  Lavaklubi Perjantaina UrbanAPa rantautuu Kansallisteatterin Lavaklubille! Luvassa huutelua ja hikistä bailausta sekä kaksi todella kovaa liveä! K-18  sisäänpääsy 5€, ilmaiseksi sisään klo23:00 saakka Lisätietoa tulossa pian!

Lue lisää ►
27.06.2019 Festival

OPEN CALL / FALL 2019

UrbanApa tarvitsee sinua! UrbanApa palaa Ateneumiin lokakuussa 2019. Tulevan festivaalin temaattisena maisemana on “vibrations”. Asetumme kuuntelemaan värinöitä – kokemuksia, tuntemuksia, energioita, sekä näiden kautta taiteen mahdollisuuksia johdattaa jonkun äärelle. Millaisia värinöitä on ilmassa? Mitä ne herättävät meissä? Miten ravisuttaa olemassa olevia rakenteita? Voiko resonanssi olla leikkisää, nautinnollista, feminististä ja yhteisöllistä? …

Lue lisää ►
29.05.2019 Festival

Plantasia

Tanssitaiteilijat Sara Kauppila, Selma Kauppinen, Katri Miettinen, Elina Lindfors, Katriina Tavi, Tuuli Vahtola ja Anna Virkkunen ottavat haltuunsa Annantalon A-lavan kesäkuussa 2019. Plantasia on leikkisä tanssiteos, jossa ollaan kasvun ja muutoksen äärellä. Miltä näyttävät tulevaisuuden eliöt? Miten ne ääntelevät ja liikkuvat? Teos fantasioi nykyhetken ja tulevaisuuden mahdollisista ja mahdottomista elämänmuodoista. …

Lue lisää ►