Facebook | Twitter | Youtube |

UrbanApa

Tilaa Urbanapa uutiskirje!

Exchange

 

Urbaani kulttuuri–, taide– ja tapahtumayhteisö
Urbant kultur–, konst– och evenemangssamfund
Community for Urban Culture, Art and Events

Mikä on UrbanApa Exhange?

UrbanApa Exchange  on nimensä mukaisesti alusta tiedon ja taiteellisten työkalujen jakamiselle. Exchange tarjoaa työpajoja, luentoja, seminaareja ja laboratorioita sekä ammattilaisille että harrastajille.

Festivaalien ja muiden tapahtumien yhteydessä toimiva lapsi- ja nuorisotyöprojekti UrbanArtsExchange, toimii myös taidekasvatuksellisena projektina. Projektissa tärkeää on yläasteikäisten nuorten ja taiteilijoiden välinen yhteistyö. Työpajat ovat ilmaisia ja  suunnattu 12–17-vuotiaille.

 

What is UrbanApa Exhange?

UrbaApa exchange is a platform for sharing and exchanging knowledge, information, artistic practices and tools. Exchange offers workshops, seminars, lectures and labs to both professionals and amateurs.

UrbanArsEchange is a project organized under the Exchange platform that is aimed at young audiences. It focus is to bridge the generation gap and offer a space for artistic creation for children and youth. All the workshops of the project are free of charge.

Vad är UrbanApa Exhange?

UrbanApa
Exchange

TOOLBOX #13

04.06.2018 – 08.05.2018

TAITEILIJA TARVITSETKO INSPIRAATIOTA? IDEOITA? YSTÄVIÄ? RAKKAUTTA? APUA?

Ei hätää, sillä TOOLBOX on täällä taas. TOOLBOX on työpaja, laboratorio ja alusta taiteen ammattilaisilla.

 

TOOLS FOR ART AND LIFE

Tänä keväänä UrbanApan konseptit keskittyvät elämään, taiteeseen, yhteisöön ja solidaarisuuteen.

Kevään toisessa TOOLBOXissa ollaan elämän, taiteen ja näyttämön työkalujen äärellä.

Menossa mukana: Laura Jantunen, Kimmo Modig, Anniina Ala-Ruona, Anni Puolakka ja Mira Kautto

klo10-15 tanssikoulu DCA:n tiloissa Itäkeskuksessa.

 

OLETKO KIINNOSTUNUT?!

HAE MUKAAN to 31.5. mennessä ! Lue hakuohjeet alta.

Come come, come one come all!

TOOLBOX #13

UrbanApa TOOLBOX on työpaja/labi , jonka tarkoituksena on saattaa yhteen taiteen eri alojen ammattilaisia. TOOLBOX tarjoaa alustan taiteellisten praktiikoiden jakamiselle, paineettomalle taiteelliselle työskentelylle ja yli genrerajat ylittäville kokeiluille.

Kevään 2018 toisessa  TOOLBOXissa tools for art and life työskennellään elämän, taiteen ja näyttämöllisten avausten kanssa.  Jaamme taiteellisia (ja oikean elämän) praktiikoita, tutkimme, keskustelemme ja vietämme aikaa yhdessä. TOOLBOX on suunnattu ammattilaisille MUTTA ei vaadi esiintymis- tai tanssitaustaa. Toki työskentelemme myös kehollisten, rytmisten tai tilallisten praktiikoiden parissa.

Työpajanvetäjinä / fasilitoijina toimivat: Laura Jantunen, Kimmo Modig, Anniina Ala-Ruona, Anni Puolakka ja Mira Kautto

Päivät klo10-15 tanssikoulu DCA:n tiloissa Itäkeskuksessa.

 

Ma 4.6 ANNIINA ALA-RUONA - Oooh jne.

Työpajassa nautiskellaan kirjoittaen, ja tunnustellaan voiko kirjoittamisen maailma olla autonomisen politiikan harjoittamisen muoto.

Tarkoituksena on keskittyä kirjoittamaan lähinnä old school -apparaateilla, joten tuothan mukanasi kyniä ja paperia. (Näitä on myös tarjolla paikan päällä.) Päivän aikana voi myös ottaa vaan chillisti, haaveilla tai vaikka kirjoitella rakkauskirjeitä. Mikä ikinä tuntuu hyvältä.

 

Ti 5.6 LAURA JANTUNEN – aisteista ja kävelystä

Ajattelin, että voisimme mennä kävelylle. Siit se lähtee.

Kävelyyn sopivat varusteet mukaan.

 

Ke 6.6 ANNI PUOLAKKA – Hahmot taiteessa ja muussa

Keskustelemme päivän aikana hahmoista ja rakennamme niitä taidetta sekä muuta elämää varten. Tuo mukanasi jokin sinulle merkityksellinen hahmo – tuo se missä tahansa muodossa jossa voit esitellä ja tarkastella sitä (esim. kuvassa, tekstissä, muistissasi). Hahmo voi olla toisten tai itsesi tekemä, kirjasta, leffasta, näytelmästä, sarjakuvasta, mistä vaan irrotettu. Tuo myös jokin kiehtova rekvisiitta/vaate/asuste/maskeerausväline tms. jota haluaisit käyttää hahmon muodostamisessa. Tuo myös kirjoitusvälineet!

 

To 7.6 KIMMO MODIG – AJAN JA RAHAN HALLINNAN PERUSTEET

Tässä työpajassa puhutaan kahdesta asiasta joita ei koskaan tunnu olevan taiteilijoilla tarpeeksi: ajasta ja rahasta. Käymme läpi budjetointia, aikataulutusta, projektinhallintaa, taidealan työnantajien ja muiden tekijöiden kanssa kommunikointia ja sopimuksia. Tavoitteena on oppia tekemään sekä rahaa että (vapaa-)aikaa. Työpaja perustuu omiin ja ystävieni kokemuksiin.

Päivän vetää Kimmo Modig, joka työskentelee luovalla alalla (sis. taiteen) erilaisissa asiantuntijatehtävissä.  kimmomodig.com

 

Pe 8.6 MIRA KAUTTO – dance you off

Tänä päivänä haluan katsoa, tanssia ja kuvitella tansseja ja tanssimista ilman, että se on väline millekkään muulle (jos mahdollista). Aiempi kokemus tai asiantuntemus mistään näistä ei ole tarpeen, eikä sillä ole merkitystä, millainen suhde tanssimiseen läsnäolijoilla on. Tutkitaan millainen ympäristö tanssi voi olla, millainen paikka ajattelemiselle, kokemiselle ja olemiselle ja millaista on sen mahdollistama mielikuvitus, millainen tila se on olla yksin tai yhdessä.

 

uhkavaimahdollisuus012 copy

 

OLETKO KIINNOSTUNUT!

Haluatko inspiroitua ja inspiroida? Kokeilla uusia työtapoja taiteilijakollegoiden kanssa luovassa mutta paineettomassa ympäristössä? TOOLBOX hakee eri alojen taiteilijoita  jakamaan, inspiroimaan, oppimaan ja tutkimaan.

Lähetä LYHYT MAX PUOLIKAS A4 motivaatiokirjeesi (miksi haluat mukaan, millaisia työkaluja tarvitset) ja cv:si osoitteeseen sonya@urbanapa.fi  to 31.5 mennessä!! 

HUOM! Labi maksaa 20€ ja osallistujien toivotaan sitoutuvan koko ajaksi. Yksittäisiä päiviä ei ole mahdollisuus ottaa.

Come come, come one come all!

#sharing #shaking #art #life  #utopias #possiblefutures #dreaming #dramaturgicaltools #emancipation #empowerment #joy #goodthingsingoodcompany

Exchange

DemoFest

26.05.2018 – 27.05.2018

DemoFest / 26.-27.5.2018 / Zodiak – uuden tanssin keskus, C4 studio

la 26.5. klo 17 C4 ja su 27.5. klo 13 C4

DemoFest on nuorten taiteilijoiden alusta, jossa seitsemän nuorta tanssitaiteilijaa työskentelevät omien praktiikoidensa parissa toisiaan tukien.

Menossa mukana: Jenna Broas, Sanni Giordani, Minna Karttunen, Taru Miettinen, Kaisa Nieminen, Pinja Poropudas, Vanessa Virta

#mitätääon #mitätääeioo #young #contemporary #urban #somethingelse

VAPAA PÄÄSY!

COME AND SUPPORT!

DemoFest

DemoFest / 26.-27.5.2018 / Zodiak – uuden tanssin keskus C4

la 26.5. klo 17 C4 ja su 27.5. klo 13 C4

*scroll down for English

Syksyllä 2017 UrbanApa järjesti mentorointialustan nuorille taiteilijoille! Nyt nähtävä DemoFest tarjoilee kuluneena keväänä alkunsa saaneita teosehdotelmia ja/tai koreografisia kokeiluja. Mentorointialustalla tavanneet nuoret freelance tanssitaiteilijat ovat työskennelleet omien praktiikoidensa parissa toisiaan tukien. Tavoitteena on ollut pysyä aktiivisena oman ajattelun ja taiteellisen työskentelyn kanssa, sekä avata omaa prosessia muille. Zodiakin c4 studiossa nähtävät pörähdykset ovat osa tätä aktivaatiota.

Tervetuloa katsomaan, hengailemaan ja viettämään aikaa kahvin/teen ja taiteen ääreen!

Mukana menossa:
Jenna Broas, Sanni Giordani, Minna Karttunen, Taru Miettinen, Kaisa Nieminen, Pinja Poropudas, Vanessa Virta

Yhteistyössä: UrbanApa, Zodiak, Tanssikoulu Dca.

Vapaa pääsy!

HOX Illan aikataulu julkaistaan lähempänä.

***
DemoFest / 26.-27.5.2018 / Zodiak – center for new dance / studio C4

Sat 26.5.17:00 C4 and Sun 27.5. 13:00 C4

DemoFest is a work-in-progress showing of choreographic proposals by young freelance dance makers. The group met at UrbanApa mentoring platform in fall 2017. During this spring they have worked further on their individual practices while providing peer support for each other. The goal has been to stay active with ones practice and to open up the dance making process to others. The demos shown at Zodiak c4 studio are a part of this activation process.

We invite you to hang out with coffee, tea and art!

By and with: Jenna Broas, Sanni Giordani, Minna Karttunen, Taru Miettinen, Kaisa Nieminen, Pinja Poropudas, Vanessa Virta

Supported by:
UrbanApa, Zodiak, Tanssikoulu Dca.

Free entrance!

Program of the day will be posted soon.

Exchange

#StopHatredNow2018

14.05.2018 – 17.05.2018

#StopHatredNow on interkulttuurinen ja antirasistinen tapahtuma-alusta, joka luo uutta diskurssia moninaisuudesta. Usean taideorganisaation yhteistyönä toteuttama tapahtuma rakentaa positiivisessa hengessä keskustelua diversiteetistä, valtarakenteista, toiseudesta, representaatioista sekä antirasistisista strategioista.

Tämän vuoden teemana on VALTA JA MUUTOS.

Luvassa luentoja, keskusteluja, workshoppeja ja klubeja, kaikki keskellä Helsinkiä! Paikkoina Kansallisteatterin Lavaklubi, Ateneum ja Kulttuurikeskus Caisa!

VAPAA PÄÄSY!!

Come and get it!

#StopHatredNow2018

#STOPHATREDNOW
Valta ja muutos
14.-17.5.2018, Kiasma, Caisa, Ateneum ja Lavaklubi

(For English see below)

Taiteen kenttä tarvitsee työkaluja vastatakseen muuttuvan maailman tarpeisiin. #StopHatredNow on interkulttuurinen ja antirasistinen tapahtuma-alusta, joka luo uutta diskurssia moninaisuudesta. Usean taideorganisaation yhteistyönä toteuttama tapahtuma rakentaa positiivisessa hengessä keskustelua diversiteetistä, valtarakenteista, toiseudesta, representaatioista sekä antirasistisista strategioista.

Toukokuussa 14.-17.5. starttaa kolmas #StopHatredNow - antirasistinen ja interkulttuurinen tapahtuma-alusta! Vuoden 2018 teemana on Valta ja muutos. Tapahtuma on suunnattu taideinstituutioille, yksittäisille taiteilijoille ja kulttuurivaikuttajille. Maksuttomat luennot, keskustelut ja työpajat tarjoavat lisää tietoa aiheista sekä konkreettisia työskentelyn välineitä.  Tapahtuma alkaa kulttuuritoimijoille ja taideinstituutioille räätälöidyllä koulutuseminaarilla, johon vaaditaan ilmoittautuminen. Linkki ilmottautumiseen tässä. Muu ohjelma on kaikille avointa ja maksutonta! Tapahtuma järjestetään kolmessa lokaatiossa keskellä Helsinkiä ja tapahtuman toteuttavat yhteistyössä UrbanApa, Kulttuuria kaikille -palvelu, Kiasma, Ateneum, Kulttuurikeskus Caisa, Interkult, Globe Art Point, Goethe-Institut, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore, Aalto-yliopiston taiteen laitos, Zodiak – Uuden tanssin keskus, ArtsEqual, Kansallisteatterin Lavaklubi sekä Ruskeat Tytöt.

Tapahtuman kielet ovat suomi ja englanti. Käytetty kieli on merkitty ohjelmaan jokaisen tilaisuuden kohdalle.

Tapahtuma on kokonaisuudessaan maksuton!

Lisätietoja ja tarkempi ohjelma ohessa. Tervetuloa keskustelemaan ja kuuntelemaan!

****
OHJELMA

MAANANTAI 14.5.

klo 12-16  / Kiasman seminaarisali

Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki

NORMCRITICAL LEADERSHIP

Tilaisuus on kulttuuritoimijoille ja taideinstituutioille räätälöity koulutus, jossa lähestytään instituutionalisia rakenteita ja johtajuutta normikriittisestä lähtökohdasta. Miten huomioida moninaisuutta rekrytoinnissa, kuratoinnissa ja strategisessa työskentelyssä? Miten rakentaa ja johtaa inklusiivista taidelaitosta monikielisessä, kulttuurisesti moninaisessa yhteiskunnassa? HUOM! TILAISUUS VAATII ILMOITTAUTUMISEN. Ilmoittautuminen päättyy 2.5.2018!

Ilmoita itsesi ja kollegasi alta:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScG1lrSAaRE_K9iKuIAQw0w8040TlGIykuGzi3FP44psxFg0Q/viewform.

11:30
Ilmoittautuminen ja kahvi

12-12:30
Alkusanat ja Avaus ja Suomen kulttuurikentän tasa-arvoistamiseksi -hankkeiden esittely (englanniksi)

12:30-14:00
Power, strategies and structures (englanniksi)
Puheenvuoroja ja paneelikeskustelu.

TAUKO

14:30-16
Power, programming and curating (englanniksi)
Puheenvuoroja ja paneelikeskustelu.

Seminaarissa puhuvat mm. ylijohtaja Elina Anttila (Suomen Kansallismuseo), pääjohtaja Mika Myllyaho (kansallisteatteri), kulttuurituottaja ja kuraattori Ceyda Berk-Söderblom, kirjastopalvelupäällikkö Eeva Jäppinen (Espoon kaupungin kirjasto), johtaja Katariina Kummala (Kuopion kaupunginorkesteri) ja kapellimestari Jackie Shin. Päivän moderoivat Tellervo Kalleinen, Sonya Lindfors ja Martina Marti

klo 17:30-21 Kulttuurikeskus Caisa

Kaikukatu 4, 00530 Helsinki, sisäpiha


BLACKNESS & THE POSTMODERN -JULKAISUTILAISUUS

UrbanApan toinen julkaisu Blackness & the Postmodern kokoaa kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijoiden vapaamuotoisia tekstejä, joissa käsitellään syvällisemmin ja laajemmin postmodernin taiteen ja mustuuden välistä hiertymää sekä kysymystä mustan kehon abstraktiuden mahdollisuudesta nykyesitystaiteen näyttämöllä.

17:30-17:45
Aloitussanat (englanniksi)
Sonya Lindfors

17:45-18:15
Puheenvuoro: Barely Human (englanniksi)
Max Ryynänen, a Helsinki-based post-philosopher, talks about how capitalist, colonialist, heteronormative and misogynist practices have traditionally worked hard to make some people seem ‘less human’ than others, but weirdly we sometimes also enjoy being commodified, treated like tools (occasionally, by our lovers) or experiencing ourselves as machines. Could self-reflection through being ‘barely human’ offer us a valuable lesson on humanity itself?

18:30-19:45
A very pink elephant in a rather white room (englanniksi)
Shubhangi Singh, Visual Artist and a Masters student at Aalto University, and Maïmouna Jagne-Soreau, a PhD candidate, examine the matters of colour that resides in the narrow and, often unpopular passages amongst the existing larger discourse around race. Exploring local tools and vocabulary in order to approach issues of racialization, colourism and ethnic belonging, beyond a generalised hatred towards the esoteric “white man”.

TIISTAI 15.5.

klo 12-16 Lavaklubi

Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

THE FUTURE WILL BE DIFFERENT

12-12:30
Puheenvuoro: Sukupuolittunut vihapuhe (suomeksi)
Panda Eriksson puhuu transsukupuolisuudesta, marginaalin marginaalista, intersektionaalisuudesta ja vihapuheesta. Eriksson on trans-, muu- ja intersukupuolisten intressejä ajavan Trasek ry:n puheenjohtaja, Turun kaupungin vammaisneuvoston jäsen sekä saavutettavuuden ja esteettömyyden konsultti ja luennoitsija.

12:30-13:00
Puheenvuoro: Unelmointi on ihmisoikeus (suomeksi)
Carmen Baltzar on freelancekirjoittaja, elokuvantekijä ja Ruskeat Tytöt -median toimittaja. Puheenvuorossaan hän pohtii unelmoinnin välttämättömyyttä ja vaikeutta.

13-13:30
Puheenvuoro: Saamelaisten sananvapaus (suomeksi)
Vuoden saamelainen 2017 Pirita Näkkäläjärvi puhuu saamelaisten sananvapaudesta Suomessa, missä vihapuhe ja vaientamisyritykset uhkaavat saamelaisten yhdenvertaista oikeutta osallistua julkiseen keskusteluun ja poliittiseen päätöksentekoon.

TAUKO

14-15:30
The Future Will Be Different -paneelikeskustelu (suomeksi)
Paneelikeskustelu tulevaisuudesta, unelmoista ja muutoksesta. Keskustelijoina Panda Eriksson, Carmen Baltzar ja Pirita Näkkäläjärvi. Keskustelun moderoi Sonya Lindfors.

klo 16:30-20 Ateneum – sali
Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

ON CULTURAL APPROPRIATION 

16:45-17
Aloitussanat (englanniksi)
Carmen Baltzar, Sonya Lindfors ja Max Ryynänen.

17-18
Puheenvuoro: Charlene Teters (englanniksi)
Charlene Teters is known for her activism as an American Indian and as an internationally exhibited artist and speaker. She is a citizen of the Spokane Nation. Currently, Charlene is Academic Dean at the Institute of American Indian Arts in Santa Fe New Mexico. Her declaration, “We are human being not mascots” has been echoed by indigenous people on many continents.

18:15-19:30
Suuri appropriaatio keskustelu / osa 2 (englanniksi)
Paneelikeskustelu kulttuurisesta appropriaatiosta. Keskustelijoina taiteilija ja aktivisti Charlene Teters, vuoden 2017 saamelainen Pirita Näkkäläjärvi sekä sarjakuvataiteilija Warda Ahmed. Keskustelun moderoi Carmen Baltzar.

19:30-20
Keskustelua pienryhmissä.

KESKIVIIKKO 16.5.

klo 12-16  Lavaklubi
Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

OTHERNESS AND CONTEMPORAINETY 

12-13
Puheenvuoro: Women, dance and revolution in the southern Mediterranean (englanniksi)
Lecture from Dr. Rose Martin, a senior lecturer in Dance Studies at the University of Auckland, New Zealand. The presentation reflects the experiences of women living around the southern Mediterranean who have defied society and found a way through the political environment to dance. The presentation examines how those engaging with dance are proponents of change and activists for hope in a volatile region, and questions how dance / art has the potential for (traumatised, occupied, conflict) spaces to be re-imagined?

13-14
The potential of dance in creating change (englanniksi)
Keskustelu tanssin mahdollisuudesta muutoksessa. Keskustelemassa koreografi Sonya Lindfors, Rose Martin Aucklandin yliopistosta ja Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti.

TAUKO

14:30-16
MY FEMINIST TOOLBOX / näyttämö ja toisintekeminen (suomeksi)
Työpaja koreografi Sonya Lindforsilta ja ohjaaja Olga Palolta.

***

Koreografi Sonya Lindforsin uusin teos COSMIC LATTE Pannuhallissa Kaapelitehtaalla klo 19. Liput: 27,50/20,50/16,50€ Tiketistä: https://www.tiketti.fi/Sonya-Lindfors-COSMIC-LATTE-Zodiak-Kaapelitehdas-Pannuhalli-lippuja/51268.


TORSTAI 17.5.klo 12-16  Lavaklubi

Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

THE FUTURE OF THE MEDIA

12-12:30
ARMA launch (englanniksi)
Projektin ARMA (Anti-Racism Media Activist Alliance) esittely. Tarjolla kuohuviiniä.

12:30-13:30
ARMA: “Racialized voices in Finland” (suomeksi)
Paneelikeskustelu. Puhujina taiteilija ja vapaakirjoittaja Carmen Baltzar, youtubettaja Jenny Kasongo ja sarjakuvataiteilija Warda Ahmed. Keskustelun moderoi Monica Gathuo.

14-16
RUSKEAT TYTÖT WORKSHOP: Sanat & Valta (suomeksi)
Ensimmäisen sukupolven maahanmuuttaja vai ensimmäisen sukupolven suomalainen? Naisräppäri vai räppäri? Kuka on kantasuomalainen, kuka maahanmuuttajataustainen? Sanat & Valta –työpajassa käsitellään sanojen ja vallan yhteyttä sekä sitä, miten sanat eivät ainoastaan heijasta todellisuutta, vaan myös luovat sitä. Työpajan vetävät toimittaja Kyösti Hagert sekä toimittaja, copywriter & Ruskeat Tytöt Median markkinointijohtaja Jasmina Amzil.


POST-FESTIVAL // 

PERJANTAI 25.5. klo 21-03
Ravintola Putte’s: Kalevankatu 6, 00100 Helsinki

RUSKEAT TYTÖT X URBANAPA :  SOLID GOLD

Ruskeat Tytöt ja UrbanApa järjestävät yhdessä #StopHateredNow-tapahtuman päätösbileet Putte’sissa. Luvassa hengailua, feminististä blaastausta, tanssimista, musiikkia ja kaikkea muuta. K-18.

Dj Yeboah
Dj Cute Cumber

Tapahtumapaikkojen saavutettavuus:

Kiasma on liikkumisesteetön. Seminaari-tilassa on tarvittaessa käytössä induktiosilmukka ja vahvistin. Lisätietoja martina.marti@cultureforall.fi, 0400 997 203 tai www.kiasma.fi/tule-meille/saavutettavuus/.

Lavaklubille on esteetön pääsy. Hissin sisäänkäynti sijaitsee Itäisen Teatterikujan puoleisessa tornissa. Tilassa ei ole induktiosilmukkaa. Lisätietoja hannareetta.majanen@kansallisteatteri.fi, 010 733 1259 tai www.kansallisteatteri.fi/saavutettavuus/.

Ateneumiin on liikkumisesteetön sisäänkäynti hissillä Ateneuminkujalta. Ateneum-salissa on asennettu induktiosilmukka, ääntä vahvistavia kuulokkeita saatavilla tarvittaessa. Lisätietoja mika.vayrynen@ateneum.fi, 029 450 0249 tai www.ateneum.fi/tule-meille/saavutettavuus/.

Putte’s -ravintolan yläkerta on esteetön. Lisätietoja puttes@puttes.fi.

Kulttuurikeskus Caisan uusilla tiloilla ei ole tällä hetkellä määritetty saavutettavuustietoja. Tiedustelut johanna.rissanen@hel.fi, 09 310 37798.

Tapahtuma toteutetaan taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Tapahtumaa tukevat Ruohonjuuri ja InnoGreen Suomi.

*****


Tapahtuman aikana Zodiakilla nähdään myös koreografi Sonya Lindforsin uusimman teoksen näytökset!

COSMIC LATTE 15.5. & 16.5. klo 19:00, Pannuhalli, Kaapelitehdas
Taiteilijatapaaminen 15.5. esityksen jälkeen

COSMIC LATTE kysyy, mitä olisi utooppinen tulevaisuus rakenteiden murtumisen ja vastakkainasettelujen jälkeen. Ajattelumme logiikka on muuttunut, sillä musta ja valkoinen eivät ole enää toistensa vastakohtia, vaan sisältävät toinen toisensa. Rajapinnat ovat liudentuneet ja merkitykset sekoittuvat toisiinsa kuin nesteet. Lisätietoja https://www.zodiak.fi/kalenteri/cosmic-latte.

Pannuhalli, P-ovi: Tallberginkatu 1 P, 00180 Helsinki. Sisääntulo on esteetön, ulko-ovi ei ole automatisoitu. Tilassa on esteetön hissi. Ilmoitathan pyörätuolipaikan tarpeesta lippua varatessasi. Lisätietoja saavutettavuudesta https://www.zodiak.fi/saavutettavuus tai piia.ahonen@zodiak.fi, 09 3154 4729.

*****

ENGLISH

 

#STOPHATREDNOW 
– Power and Change
May 14th-17th, 2018, Kiasma, Caisa, Ateneum ja Lavaklubi

The arts field is changing. Criticism for its homogenous and exclusive traits is getting stronger and the structures of the art field is under radar. #StopHatredNow is an intercultural and anti-racist platform organized in collaboration with several art and intercultural organizations. It creates discourse, offers tools and knowledge about diversity. The theme of 2018 is Power and Change.

The languages used in the event are Finnish and English. The used language are marked in the program before each session.

The event is organized by UrbanApa, Culture for All, Kiasma, Ateneum, Cultural Center Caisa, Interkult, Globe Art Point, Goethe-institut, Cupore – Center for Cultural Policy Research, Aalto University’s Department of Art, Zodiak – Center for New Dance, ArtsEqual, The Finnish National Theatre’s Lavaklubi and Ruskeat Tytöt – media.

Free of charge.

A warm welcome to talk and listen with us!

*****

PROGRAM

MONDAY the 14th of May, at 12-16 
Seminary Room at Kiasma: Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki

NORMCRITICAL LEADERSHIP

Inclusive Leadership is a seminar addressing cultural workers and art institutions, and it focuses on institutional structures and leadership from a norm critical perspective. In the seminar we discuss how diversity can be taken into account in recruitment, curating and strategical work. How to build and lead inclusive art institutions in today’s multilingual and culturally diverse societies? NOTICE, THE SEMINAR REQUIRES A REGISTRATION!

Sign up below before the 2nd of May!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScG1lrSAaRE_K9iKuIAQw0w8040TlGIykuGzi3FP44psxFg0Q/viewform.

11:30–12
Registration and Coffee

12–12:30
Welcome words and presentation of the projects Opening and Helsinki Art Institutions for Equality (in English)

12:30–14
Power, strategies and structures (in English)
Lectures and a panel discussion.

Break

14:30–16
Power, programming and curating (in English)
Lectures and a panel discussion

The speakers of the seminar include director general Elina Anttila (National Museum of Finland), cultural manager, producer and curator Ceyda Berk-Söderblom, district manager of library services Eeva Jäppinen (Soukan Library, Espoo), director Katariina Kummala (Kuopio Symphony Orchestra), director Mika Myllyaho (Finnish National Theatre) and conductor Jackie Shin. Moderators of the day are Tellervo Kalleinen, Sonya Lindfors and Martina Marti.

MONDAY the 14th of May, at 17:30-21 


Cultural Center Caisa: Kaikukatu 4, 00530 Helsinki, sisäpiha

BLACKNESS & THE POSTMODERN LAUNCH

Blackness & the Postmodern, the second publication by UrbanApa, is a collection of texts by international and Finnish artists who deal in more depth with the friction between postmodern contemporaneity and blackness as well as the question whether the black body can be abstract on the stages of contemporary performing arts.

17:30-17:45
Welcome words (in English)
Sonya Lindfors

17:45-18:15
A lecture: Barely Human (in English)
Max Ryynänen, a Helsinki-based post-philosopher, talks about how capitalist, colonialist, heteronormative and misogynist practices have traditionally worked hard to make some people seem ‘less human’ than others, but weirdly we sometimes also enjoy being commodified, treated like tools (occasionally, by our lovers) or experiencing ourselves as machines. Could self-reflection through being ‘barely human’ offer us a valuable lesson on humanity itself?

18:30-19:45
A very pink elephant in a rather white room (in English)
Shubhangi Singh, Visual Artist and a Masters student at Aalto University, and Maïmouna Jagne-Soreau, a PhD candidate, examine the matters of colour that resides in the narrow and, often unpopular passages amongst the existing larger discourse around race. Exploring local tools and vocabulary in order to approach issues of racialization, colourism and ethnic belonging, beyond a generalised hatred towards the esoteric “white man”.

TUESDAY the 15th of May, at 12-16 
Lavaklubi: Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

THE FUTURE WILL BE DIFFERENT

12-12:30
A lecture: Sukupuolittunut vihapuhe (in Finnish)
Panda Eriksson puhuu transsukupuolisuudesta, marginaalin marginaalista, intersektionaalisuudesta ja vihapuheesta. Eriksson on trans-, muu- ja intersukupuolisten intressejä ajavan Trasek ry:n puheenjohtaja, Turun kaupungin vammaisneuvoston jäsen sekä saavutettavuuden ja esteettömyyden konsultti ja luennoitsija.

12:30-13:00
A lecture: Unelmointi on ihmisoikeus (in Finnish)
Carmen Baltzar on freelancekirjoittaja, elokuvantekijä ja Ruskeat Tytöt – median toimittaja. Puheenvuorossaan hän pohtii unelmoinnin välttämättömyyttä ja vaikeutta.

13-13:30
A lecture: Saamelaisten sananvapaus (in Finnish)
Vuoden saamelainen 2017 Pirita Näkkäläjärvi puhuu saamelaisten sananvapaudesta Suomessa, missä vihapuhe ja vaientamisyritykset uhkaavat saamelaisten yhdenvertaista oikeutta osallistua julkiseen keskusteluun ja poliittiseen päätöksentekoon.

BREAK

14-15:30
The Future Will Be Different -paneelikeskustelu (in Finnish)
Paneelikeskustelu tulevaisuudesta, unelmoista ja muutoksesta. Keskustelijoina Panda Eriksson, Carmen Baltzar ja Pirita Näkkäläjärvi. Keskustelun moderoi Sonya Lindfors.

TUESDAY the 15th of May, at 16:30-20 
Ateneum: Kaivokatu 2, 00100 Helsinki

ON CULTURAL APPROPRIATION

16:45-17:00
Welcome words (in English)
Carmen Baltzar, Sonya Lindfors ja Max Ryynänen.

17-18
A lecture: Charlene Teters (in English)
Charlene Teters is known for her activism as an American Indian and as an internationally exhibited artist and speaker. She is a citizen of the Spokane Nation. Currently, Charlene is Academic Dean at the Institute of American Indian Arts in Santa Fe New Mexico. Her declaration, “We are human being not mascots” has been echoed by indigenous people on many continents.

18:15-19:30
A grand discussion about appropriation / part 2 (in English)
A panel discussion about cultural appropriation. Discussing artist and activist Charlene Teters, the Sámi of the year 2017 Pirita Näkkäläjärvi and cartoon artist Warda Ahmed. Moderator Carmen Baltzar.

19:30-20:00
Conversation in small groups.

WEDNESDAY the 16th of May, at 12-16 
Lavaklubi: Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

OTHERNESS AND CONTEMPORAINETY 

12-13
A lecture: Women, dance and revolution in the southern Mediterranean (in English)
Lecture from Dr. Rose Martin, a senior lecturer in Dance Studies at the University of Auckland, New Zealand. The presentation reflects the experiences of women living around the southern Mediterranean who have defied society and found a way through the political environment to dance. The presentation examines how those engaging with dance are proponents of change and activists for hope in a volatile region, and questions how dance / art has the potential for (traumatised, occupied, conflict) spaces to be re-imagined?

13-14
The potential of dance in creating change (in English)
A discussion about the potential of dance in creating change. Discussing choreographer Sonya Lindfors, Rose Martin from University of Auckland and the artistic director of Zodiak Harri Kuorelahti.

14:30- 16:00
MY FEMINIST TOOLBOX / näyttämö ja toisintekeminen (in Finnish)
Työpaja koreografi Sonya Lindforsilta ja ohjaaja Olga Palolta.

*****
COSMIC LATTE by choreographer Sonya Lindforst in Pannuhalli at Caple Foctory at 19. Tickets: 27,50/20,50/16,50€ from Tiketti: https://www.tiketti.fi/Sonya-Lindfors-COSMIC-LATTE-Zodiak-Kaapelitehdas-Pannuhalli-tickets/51268

THURSDAY the 17th of May, at 12-16 
Lavaklubi: Läntinen Teatterikuja 1, 0010 Helsinki

THE FUTURE OF THE MEDIA

12-12:30
ARMA launch (in English)
Introducing the project ARMA (Anti-Racism Media Activist Alliance), bubbly and toast.

12:30-13:30
ARMA: “Racialized voices in Finland” (in Finnish)
Paneelikeskustelu. Puhujina taiteilija ja vapaakirjoittaja Carmen Baltzar, youtubettaja Jenny Kasongo ja sarjakuvataiteilija Warda Ahmed. Keskustelun moderoi Monica Gathuo.

14-16
RUSKEAT TYTÖT WORKSHOP: Sanat & Valta (in Finnish)
Ensimmäisen sukupolven maahanmuuttaja vai ensimmäisen sukupolven suomalainen? Naisräppäri vai räppäri? Kuka on kantasuomalainen, kuka maahanmuuttajataustainen? Sanat & Valta –työpajassa käsitellään sanojen ja vallan yhteyttä sekä sitä, miten sanat eivät ainoastaan heijasta todellisuutta, vaan myös luovat sitä. Työpajan vetävät toimittaja Kyösti Hagert sekä toimittaja, copywriter & Ruskeat Tytöt Median markkinointijohtaja Jasmina Amzil.

POST-FESTIVAL

Friday the 25th of May, at 21-03
Restaurant Putte’s: Kalevankatu 6, 00100 Helsinki

RUSKEAT TYTÖT X URBANAPA CLUB: SOLID GOLD
Ruskeat Tytöt –media and UrbanApa organizes the ending party of #StopHatredNow in restaurant Putte’s. Look forward to feminist emancipation, dance, music and all the rest! Palying Dj Yeboah and dj Cute Cumber. K-18.

The accessibility of the venues: 

Kiasma is accessible. The Seminar Room has an induction loop and an amplifier available if necessary. More information https://kiasma.fi/en/plan-your-visit/accessibility/ or contact martina.marti@cultureforall.fi, 0400 997 203.

Accessible entrance with a lift on the Itäinen Teatterikuja. Induction loop not available. More information https://kansallisteatteri.fi/saavutettavuus/ (in Finnish) or contact hannareetta.majanen@kansallisteatteri.fi, 010 733 1259.

Accessible entrance with a lift on the Ateneuminkuja side of the museum. An induction loop system is installed in the auditorium. Amplified headsets are available when necessay. More information https://ateneum.fi/welcome/accessibility/?lang=en or contact mika.vayrynen@ateneum.fi, 029 450 0249.

The floor level of Putte’s is accessible. For more information, contact puttes@puttes.fi.

The new space for Cultural Center Caisa has yet no specified accessibility information. For more information, contact johanna.rissanen@hel.fi, 09 310 37798.

More information and updated program

http://www.urbanapa.fi/

The event is supported by The Arts Promotion Centre Finland (Taike).

Sponsored by Ruohonjuurii ja InnoGreen Suomi.

****

During the event it is possible to see the latest choreography by Sonya Lindfors!
COSMIC LATTE May 15th and 16th at 19:00, Pannuhalli, Cable Factory
Post-performance discussion on May 15.

COSMIC LATTE asks what a utopian future that comes after the confrontations and breaking up of structures would look like. The logic of our thinking has changed, because black and white are no longer opposites. Instead, they contain one another. Borderlines have become less steep, meanings mix like liquids. More here!

Pannuhalli, door P: Tallberginkatu 1 P, 00180 Helsinki. Entrance is accessible but the door is not automatised. Accessible lift. Please, inform if you have a wheelchair when booking the ticket. More information https://www.zodiak.fi/saavutettavuus (in Finnish) or contact piia.ahonen@zodiak.fi, 09 3154 4729.

Exchange

TOOLBOX #12

09.04.2018 – 13.04.2018

TAITEILIJA TARVITSETKO INSPIRAATIOTA? IDEOITA? YSTÄVIÄ? RAKKAUTTA? APUA?

Ei hätää, sillä TOOLBOX on täällä taas. TOOLBOX on työpaja, laboratorio ja alusta taiteen ammattilaisilla.

 

TOOLS FOR ART AND LIFE

Ikuisen talven jälkeen feenix nouse tuhkista! Tänä keväänä UrbanApan konseptit keskittyvät elämään, taiteeseen, yhteisöön ja solidaarisuuteen.

Kevään ensimmäisessä TOOLBOXissa ollaan elämän, taiteen ja näyttämön työkalujen äärellä.

Menossa mukana: Emmi Venna, Anna-Mari Karvonen, Laura Jantunen, Sonya Lindfors ja Jenni-Elina von Bagh

klo10-15 tanssikoulu DCA:n tiloissa Itäkeskuksessa.

 

OLETKO KIINNOSTUNUT?!

HAE MUKAAN pe 6.4 mennessä ! Lue hakuohjeet alta.

Kaikille hakijoille laitetaan viestiä heti lauantaiaamusta!

Come come, come one come all!

TOOLBOX #12

INSPIROI JA INSPIROIDU! PASKAA JA TIMANTTIA! MITÄ TÄÄ ON MITÄ TÄÄ EI OO?

UrbanApa TOOLBOX on työpaja/labi , jonka tarkoituksena on saattaa yhteen taiteen eri alojen ammattilaisia. TOOLBOX tarjoaa alustan taiteellisten praktiikoiden jakamiselle, paineettomalle taiteelliselle työskentelylle ja yli genrerajat ylittäville kokeiluille.

Kevään 2018 ensimäisessä  TOOLBOXissa tools for art and life työskennellään elämän, taiteen ja näyttämöllisten avausten kanssa.  Jaamme taiteellisia (ja oikean elämän) praktiikoita, tutkimme, keskustelemme ja vietämme aikaa yhdessä. TOOLBOX on suunnattu ammattilaisille MUTTA ei vaadi esiintymis- tai tanssitaustaa. Toki työskentelemme myös kehollisten, rytmisten tai tilallisten praktiikoiden parissa.

Työpajanvetäjinä / fasilitoijina toimivat: Emmi Venna, Anna-Mari Karvonen, Laura Jantunen, Sonya Lindfors ja Jenni-Elina von Bagh

Päivät klo10-15 tanssikoulu DCA:n tiloissa Itäkeskuksessa.

Ma 9.4 Emmi Venna: Choreography <3 life 

Päivän aikana kuulostellaan henkilökohtaisia ja yhteisiä
x (koreografisia viboja)
kehollisia impulsseja, obsessioita,
fantasioidaan
ihmetellään elämän teosmaisuutta
artikuloidaan haaveita
tunnistetaan sitä mitä osataan/tiedetään jo
liikutaan, upotaan tekemiseen,
kuunnellaan musiikkia
mukaan vaatteet joissa hyvä liikkua, kirjoitusvälineet ja jokin materiaali johon suhtaudut intohimoisesti (kuva/ teksti/ lelu/ vaate/ esine/ mikä vaan!)

Ti 10.4 Laura JantunenVoiko kaupunkia katsoa kuin metsää?

Päivän aikana havannoimme omaa ympäristöämme, katsomme maisemaa ja eksymme. Osa päivästä vietetään ulkona, joten säähän sopivat varusteet mukaan.

Ke 11.4 Anna-Mari Karvonen: Lukeminen ja luetuksi tuleminen

Simuloimme tekijän ja kirjallisen materiaalin ensikohtaamista esityksen tekemisen prosessissa. Keskustelemme materiaalin valintaan ja työstöön liittyvistä havainnoista. Kokeilemme erilaisia tapoja kohdata materiaali, herkistyä sen ominaisuuksille ja signaaleille, sekä sen tarjoamille esityksellisille ehdotuksille. Millaisena materiaali lukee minut?

Pyydän osallistujia tuomaan mukanaan löytämänsä tekstin – esseen, artikkelin, haastattelun, chatin, katkelman jostain laajemmasta kokonaisuudesta…jotain minkä haluaa lukea tarkemmin. Jotain, mikä pyytää huomiotasi, koskettaa tai kiehtoo nyt. Työskentelemme lähinnä kirjoittamalla ja puhumalla, joten läppärit tai muut kirjoitusvälineet mukaan.

To 12.4 Sonya Lindfors: Bad Artistry

Päivän aikana tarkastellaan rakenteita, pohdiskellaan taiteen ja elämän välistä hiertymään, tehdään huonoa taidetta ja ollaan lempeästi yhdessä.

Pe 13.4 Jenni-Elina von Bagh: Style

Työpajassa käsittelemme tyyli-käsitettä näyttämöllisenä tapahtumana. Keskustelemme ja eksperimentoimme kielen, kehollisuuden ja spontaanin tyylittömyyden/tyylillisien kokeilujen parissa. Harrastamme muun muassa kehollista lukupiiriä, jossa luemme pätkiä Gilles Deleuzen kirjoituksista tästä hahmotelmasta tyyli(style).

 

kliinisestitodistettu021-copy

 

OLETKO KIINNOSTUNUT!

Haluatko inspiroitua ja inspiroida? Kokeilla uusia työtapoja taiteilijakollegoiden kanssa luovassa mutta paineettomassa ympäristössä? TOOLBOX hakee eri alojen taiteilijoita  jakamaan, inspiroimaan, oppimaan ja tutkimaan.

Lähetä LYHYT MAX PUOLIKAS A4 motivaatiokirjeesi (miksi haluat mukaan, millaisia työkaluja tarvitset) ja cv:si osoitteeseen sonya@urbanapa.fi  pe 6.4 mennessä!! 

HUOM! Labi maksaa 20€ ja osallistujien toivotaan sitoutuvan koko ajaksi. Yksittäisiä päiviä ei ole mahdollisuus ottaa.

Come come, come one come all!

#sharing #shaking #art #life  #utopias #possiblefutures #dreaming #dramaturgicaltools #emancipation #empowerment #joy #goodthingsingoodcompany

Exchange

Blackness & the Postmodern

07.02.2018 – 08.02.2018

UrbanApa lanseeraa Sivuaskel-festivaalin yhteydessä lyhyen ennakkoversion toukokuussa julkaistavasta Blackness & the Postmodern – kokoelmasta. Julkaisutilaisuuden yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus dekoloniaalisista praktiikoista

 

Ke 7.2.2018 18:00 – 20:00
Valssaamo, Kaapelitehdas
Vapaa pääsy | Free admission

AIKATAULU
18:00 a decolonial soundmeditation by Zen Jefferson
18:30 – 20:00 decolonial dreaming practices / keskustelijoina Marian Abdulkarim, Sophia Wekesa, Giovanna Esposito Yussif ja Sonya Lindfors

Blackness & the Postmodern

Uusi vuosi ja uudet kujeet! Keväällä 2018 julkaistaan UrbanApan toinen julkaisu, Blackness & the Postmodern. Englanninkielinen julkaisu kokoaa kansainvälisten ja kotimaisten taiteilijoiden vapaamuotoisia tekstejä, joissa käsitellään syvällisemmin ja laajemmin postmodernin taiteen ja mustuuden välistä hiertymää sekä kysymystä mustan kehon abstraktiuden mahdollisuudesta nykyesitystaiteen näyttämöllä.

 

Lataa julkaisu tästä

27459781_10155407228753691_1119327672796226912_n

Layout: Kiia Beilinson

Kovat ajat vaativat pehmeitä otteita!

UrbanApa järjestästää keskiviikkona julkaisuntilaisuuden yhteydessä Decolonial Dreaming Session, joka tarjoaa hellän alustan radikaalille unelmoinnille ja muutokselliselle mietiskelylle. Sessio koostuu dekolonialistisesta äänimeditaatiosta, jota seuraa Lindforsin vetämä pehmeä keskustelu dekolonialistisista praktiikoista. Keskustelijoina Giovanna Esposito Yussif, Maryan Abdulkarim ja Sophia Wekesa.

 

Lisäksi kuullaan afro astraalinen äänimeditaatio, jonka on tehnyt Zen Jefferson

z∑n’s ∆ƒ®º As†®∆L D®∑åM Ç°N†inµµm part II – feat Mx. Oops 

For the colonized, waking life is oppressive across many dimensions of experience. We swim in an ocean of whiteness that never needs to announce itself, reenforcing its domain. Dream is a space to exercise freedom. But our minds are conditioned by colonial legacies, and our conditioning still influences the stuff of dream. This decolonial dreaming practice is not quite utopian or dystopian, but heterotopian; a playground that is also a battlefield. Our audio-visual journey does not announce its blackness, instead, it emerges from the blackness of void, as a modernization of the ancient practice of visioning.

DDS-unelmointitilaisuus on jatkumoa UrbanApan organisoimille sessioille teemasta mahdolliset ja mahdottomat tulevaisuudet.

Tuoreimmat tapahtumat:

04.10.2018 Festival

UrbanApa x Ateneum 2018

 4.-7.10.2018 / Unknown?  Me olemme tuntemattoman äärellä. Me emme tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Rajapinnat vuotavat ja tuttu muuttuu tunnistamattomaksi. Meitä pelottaa, mutta ehkä voimme kohdata tuntemattoman yhdessä?  UrbanApa x Ateneum on festivaali, joka törmäyttää urbaanin nykytaiteen ja museokontekstin. Neljän päivän aikana tuomme yhteen installaatioita ja videotaidetta, pieniä, hauraita, yllättäviä, kyseenalaisia …

Lue lisää ►
07.08.2018 Festival

OPEN CALL / FALL 2018

UrbanApa tarvitsee sinua! UrbanApa palaa Ateneumiin lokakuussa 2018. Tämän syksyn temaattisena maisemana on “unknown”. UrbanApan konseptit tuleva festivaali mukaan lukien keskittyvät lähestymään tuntematonta -  haluja, utopioita ja dystopioita, sekä näiden kautta taiteen mahdollisuuksia johdattaa tuntemattoman äärelle. Miten unelmoida tuntemattomasta tulevaisuudesta? Miten kehittää työskentelyrakenteita, joita ei ole vielä olemassa? Miten taide voi …

Lue lisää ►
04.06.2018 Exchange

TOOLBOX #13

UrbanApa TOOLBOX on työpaja/labi , jonka tarkoituksena on saattaa yhteen taiteen eri alojen ammattilaisia. TOOLBOX tarjoaa alustan taiteellisten praktiikoiden jakamiselle, paineettomalle taiteelliselle työskentelylle ja yli genrerajat ylittäville kokeiluille. Kevään 2018 toisessa  TOOLBOXissa tools for art and life työskennellään elämän, taiteen ja näyttämöllisten avausten kanssa.  Jaamme taiteellisia (ja oikean elämän) praktiikoita, tutkimme, keskustelemme ja …

Lue lisää ►
26.05.2018 Exchange

DemoFest

DemoFest / 26.-27.5.2018 / Zodiak – uuden tanssin keskus C4 la 26.5. klo 17 C4 ja su 27.5. klo 13 C4 *scroll down for English Syksyllä 2017 UrbanApa järjesti mentorointialustan nuorille taiteilijoille! Nyt nähtävä DemoFest tarjoilee kuluneena keväänä alkunsa saaneita teosehdotelmia ja/tai koreografisia kokeiluja. Mentorointialustalla tavanneet nuoret freelance tanssitaiteilijat ovat …

Lue lisää ►