installaatio
Today, Tomorrow, and the Tales from the Wind
Tianjun Li (Timjune)
Today, Tomorrow, and the Tales from the Wind on valokuva- ja äänitutkielma ihmisen ja luonnon rinnakkaiselosta, jota tulkitaan mielikuvituksellisen vuoropuhelun kautta rekonstruoimalla valokuvia ja ääniä Pohjoismaista ja Itä-Aasiasta. Yhdessä ääni- ja äänikokeilujen avulla valokuvaa laajennetaan synesteettiseksi performatiiviseksi välineeksi.
Nämä kuvat ja äänet vastaavat kyseenalaiseen käsitykseen, jonka mukaan Pohjoismaat ovat ihmisen ja luonnon rinnakkaiselon ”utopia”. Ne toimivat visuaalisena metaforana, jossa yhdistetään luonnollisia ja keinotekoisia elementtejä, ja kuvitellaan uudelleen hauras utopia ja pohditaan ihmisen ja luonnon rinnakkaiselon nykyisiä haasteita.
Tianjun Li (s. 1999, Kiina), joka tunnetaan myös nimellä Timjune, on helsinkiläinen monialainen taiteilija, joka keskittyy pääasiassa valokuvaan, ääneen ja performanssiin, ja suorittaa parhaillaan maisterin tutkintoa Aalto-yliopiston Curating, and Contemporary Art -ohjelmassa.
Timjunen teokset tutkivat vaihtoehtoisia kertomuksia ihmisen ja luonnon suhteesta nykyhetkessä. Uudelleenrakentamalla kuvaa, ääntä ja äänikokeilujaan hän laajentaa valokuvataidetta moniaistiseksi installaatioksi ja performanssiksi, kuvittelen uudelleen surrealistisia, tarunomaisia utopioita, joiden juuret ovat ankarassa todellisuudessa, valaisten rinnakkaisia polkuja yksilöiden ja yhteisöjen sekä alati muuttuvan luonnonympäristön välillä antroposeenin aikakaudella.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Tuesday 13.08 08:00—20:00
-
Aula
-
12h 0min
-
ei puhetta
-
Wednesday 14.08 08:00—22:00
-
Aula
-
14h 0min
-
ei puhetta
-
Thursday 15.08 08:00—20:00
-
Aula
-
12h 0min
-
ei puhetta
-
Friday 16.08 08:00—22:00
-
Aula
-
14h 0min
-
ei puhetta
-
Saturday 17.08 10:00—22:00
-
Aula
-
12h 0min
-
ei puhetta
performanssi
Bed Time Stories from QAZ: The Faggots and Their Friends between Revolutions
Inhabitants of Queer Autonomous Zone Along the Pink-line
Queer Autonomous Zone Along the Pink-Line on lukuhetki, joka kutsuu yleisön sänkyyn. Sängyssä yleisö kuuntelee Larry Mitchellin kirjoittamaa ja Ned Astan kuvittamaa queer-tarua The Faggots and Their Friends between Revolutions ja unelmoi yhdessä. Queer Autonomous Zone on vielä subjektiensa kuvittelun alla, queer-yhteisöjen, joita repivät valtioiden rajat ja niiden pinkit, homonationalistiset rajaviivat ja retoriikka.
Esiintyjät: Onur Tayranoğlu, Kolya Kotov & Rohan Stevenson.
Queer Autonomous Zone Along the Pink-line -projektia tukee Koneen Säätiö.
Inhabitants of Queer Autonomous Zone Along the Pink-Line on kasvava queer-taiteilijoiden verkosto Suomen ja Turkin välillä, joka toimii Queer Autonomous Zone Along the Pink-line -projektin alla. Yhteistyössä tämän Suomessa ja Turkissa toimivan queer-taiteilijoiden verkoston kanssa projektissa visioidaan autonomista vyöhykettä queer-henkilöille: turvapaikkaa, jossa yksilöt voivat kulkea omia polkujaan ilman, että pink-line vaikuttaa heidän elämiinsä. Pink-line on metaforinen raja, joka viittaa homonationalistisen retoriikan rakentumiseen lännessä ja queerfobisiin ideologioihin autoritaarisissa itäisissä valtioissa, jotka pyrkivät rinnastamaan queer-olemuksen länsimaisuuteen ja vierauteen ja käyttävät queer-ruumiita hyväkseen geopoliittisen hyödyn saavuttamiseksi. Tutkimme taiteellisia välineitä, joiden avulla voimme kuvitella, miten queer-autonominen vyöhyke voisi häiritä hetero-cis-maailmanjärjestystä ja sen kansallisvaltioiden rajoja toistamatta samanlaista vallan keskittämistä.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Tuesday 13.08 18:00—19:45
-
Kirjasto
-
1h 45min
-
englanti
performanssi
REVE(a)L
Waldane Walker
Performanssitaiteilija Waldane Walker yhdistelee MAS-praktiikkaa (masquerade) sekä itsensä liioittelua. Hänen tarkoituksenaan on synnyttää ja laittaa alulle yhteys JUMALALLISEN kanssa. Esiaikaisena teknologiana MAS manifestoituu meidän ja jumalallisuutemme välisenä viestinviejänä, uskaltakaamme siis unelmoida paljastaaksemme ja löytääksemme uudelleen yhteyden Jumalalliseen.
Kreoliperformanssitaiteilija Waldane Walker kontekstualisoi vuorovaikutuksensa hiomansa ”Make your world smile” -filosofian välityksellä.
Hänen taiteilijuutensa valaisee ja provosoi sosiopoliittisia sukupuoleen, identiteettiin ja rasismiin liittyviä huolia haastamalla imperialistisia rakenteita.
Walker on monilalainen taiteilija, joka työskentelee tanssin, teatterin, performanssin, installaation, sekä paikkaspesifin ja immersiivisen performanssin ja teatterin parissa. Hän suhtautuu hartaudella taiteen ja kulttuurin tutkimukseen ja työskentelee tällä hetkellä näytöillä, lavoilla ja kadulla.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Thursday 15.08 16:30—17:00
-
Ulkona pääoven edessä (säävaraus)
-
30min
-
englanti
-
Friday 16.08 16:00—16:30
-
Ulkona pääoven edessä (säävaraus)
-
30min
-
englanti
-
Saturday 17.08 20:00—20:30
-
Ulkona pääoven edessä (säävaraus)
-
30min
-
englanti
performanssi
A Boat & An End
Stefanía Ólafsdóttir & Hanna Heino
A Boat and An End on partituuri, jossa pysytään pitelyn kysymyksessä: Miten voimme pitää kiinni fyysisesti, sosiaalisesti ja sanallisesti; pitää kiinni ajasta, pitää kiinni itsestämme, pitää kiinni toisistamme, pitää kiinni tilasta. Mikä tila on niin turvallinen ettemme luovuta; jotta voimme pitää huolta toisistamme ja jatkaa kysymysten esittämistä ilman, että meitä ajetaan kohti vastausta. Nyt ei ole aika kiittää itseään harjoituksesta, nyt on aika olla kiitollinen. Miten voimme muuttaa aikaa muuttaaksemme tarinaa?
Hanna Heino on Pohjois-Karjalan pehmentämä taiteilija, tanssija ja runoilija, joka on kiinnostunut orgaanisesta liikkeestä epäjohdonmukaisessa ihmisyydessä. Stefanía Ólafsdóttir on kouluttautunut performanssitaiteilija ja vedellinen kehontyöstäjä, joka on kiinnostunut kehojen fluiditeetista queerin sukulaisuuden ja yhteisöllisyyden rakentamisen näkökulmasta. Yhdessä Heino ja Ólafsdóttir kasvoivat tanssivaksi duoksi kontakti-improvisaation kautta, jossa jaettu performatiivisuus ja leikkisyys johti heidät odotusten reunalle, jossa he ovat yhä osa tilaa, kuitenkin siitä erotettuina ajassa, tutkien pitelyä taiteen, leikin ja vastarinnan tekona.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Friday 16.08 15:00—16:00
-
Silta ulkona (säävaraus)
-
60min
-
ei puhetta
elokuvaesitys
LEFFAILTA
Ubuntu Film Club
Elokuvanäytös koostuu useista filmeistä, jotka ovat kuratoineet Ubuntu Film Club and UrbanApa yhdessä.
FILMS
What a life / Onpa elämä
”Kaikki mitä meillä on nyt, puuttuu nyt joltain toiselta, tai itseltämme huomenna.”
What a life / Onpa elämä on videoteos, jossa katsoja kohtaa luonnon ystävällisemmän ja merkityksellisemmän puolen. Teos pyrkii saamaan katsojan pohtimaan olemassa olevaa ja menetettyä, sekä ottamaan vastuuta. Se myös haastaa katsojaa olemaan herkkä ja kiitollinen ympäristölleen.
Suomenkielistä puhetta, englanninkieliset tekstitykset.
Ohjaaja: Esther Shange
Kuvaaja: Saana Lyly
Tuottaa: Peppi Takala
Näyttelijät: Miriam Shange, Patricia Carlitos & Suvi Öhman
Beyond Golden Line
SJ Rahatoka
19 min
Keskiyö. Kuu paistaa ja yö on kuumeinen värikkäällä queer-klubilla. Loukkaantuneen mustan transmaskuliinisen tankotanssijan esitysvalmistelut keskeytyvät salaperäisten puheluiden vuoksi. Hylkäämisen pelko on estänyt häntä sanomasta, kuka hän oikeasti on, ja pitänyt hänet kaukana kaikesta. Entä jos tänä iltana tangon taika tarjoaisi hänelle mahdollisuuden saada uudelleen yhteys rakastamiinsa ihmisiin ja paljastaa koko säteilevyytensä?
Volana’s Eclipse
SJ Rahatoka
7 min
Volana on musta transmaskuliininen uneksija, joka piilottaa emotionaalisen ja fyysisen tuskansa klubin varjoihin. Eräänä yönä, kun kaikki näyttää hauraalta ja lähellä romahtamista, Volana jää jumiin toiseen tilaan, jossa hän tapaa Tian, joka näyttää hänelle hänen olemuksensa moniulotteisen puolen.
This Is Ballroom (Salão De Baile)
Juru & Vitã
92 min
Rio de Janeirossa ja sen liepeillä LGBTQ+/POC -nuoret luovat uudelleen Ballroom-kulttuuria omilla ehdoillaan. Kertomus draamasta, vogue-esityksistä ja shade-taiteesta, 50 vuotta sen New Yorkissa syntymisen jälkeen. Rio on tulessa!
Ubuntu Film Club on helsinkiläinen elokuvakerho, joka on keskittyy narratiivien laajentamiseen hauskalla twistillä elokuva kerrallaan.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Friday 16.08 16:30—19:15
-
Musiikkisali
-
2h 45min
-
englanti
esitys
Escapism is not freedom
Tea Andreoletti
Esitys on Stoan arkkitehtonisten elementtien ympärille koreografioitu tarina. Se tutkii, miten taiteelliset käytännöt voivat edistää yhteyttä, ymmärrystä ja osallistumista alueeseen ja sosiaalipoliittiseen kontekstiin, jossa ne toimivat. Tarina kietoutuu Tea Andreolettin taiteelliseen praktiikkaan, joka vuodesta 2020 lähtien on keskittynyt Alta Valle Serianan maaseutukontekstiin liittyviin kysymyksiin. Esitys esittelee myöa taidekollektiivi CAP24020:n, joka on omistautunut osallistaville ja paikkasidonnaisille taidekäytännöille, jotka pyrkivät luomaan merkityksiä yhdessä Alta Valle Serianan -laakson kanssa, lisäämään tietoisuutta paikallisista ongelmista ja kuvittelemaan vaihtoehtoisia mahdollisuuksia sen tulevaisuudelle. Mikä on taiteellisten praktiikoiden vastuu toimialueitaan tai tapahtumapaikkojaan kohtaan? Miten ne voivat ottaa osaa sortumatta kriittisyyteen, joka yhdistetään usein yhteiskunnallisesti kantaa ottavaan taiteeseen?
Otsikko on otettu The Pop Groupin There Are No Spectators -kappaleesta, ja sitä on käytetty myös Rab-Rab Pressin vuonna 2023 järjestämässä Agit Punk -näyttelyssä.
Tätä esitystä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Tea Andreoletti on kiinnostunut jaetun vastuun, feministisen johtamisen ja maaseutujen paikallishallinnon prosesseista. Hän työskentelee osallistavan performanssin, vedenmaistelun ja paikkasidonnaisen tarinankerronnan parissa, ja tutkii kollektiivista muistia ja resurssienhallintaa. Vuodesta 2020 hänen taiteellinen praktiikkansa on keskittynyt Pohjois-Italian alpeilla sijaitsevan Alta Valle Serianan alueeseen liittyviin kysymyksiin. Tea on viettänyt lapsuutensa samalla alueella.
Tean töitä on ollut näytteillä festivaaleilla, kuten ANTI-festivaalilla Kuopiossa, Baltic Circlessä Helsingissä, Mòzg Festival Bydgoszczissa ja Barents Spektakel Kirkenesissä. Hän on suorittanut maisterin tutkinnon live art and performance -ohjelmassa ja opiskellut vesisommelieriksi. Tea asuu Helsingissä ja Alta Valle Serianassa, jossa hän on perustanut taidekollektiivi CAP 24020:n.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Friday 16.08 19:50—20:10
-
Aula
-
20min
-
englanti
performanssi
It's been a while
Pinja Poropudas
It’s been a while on esitys yksinäisyydestä ja kaipauksesta. Se on yritys yhteyteen aiheen äärellä, joka eristää. Kurotus paikasta, johon ei ole pääsyä ilman kokemusta ja kokemus, joka ei päästä pois ollessaan läsnä. Esityksessä tanssin haamujen kanssa ja etsin kauan sitten kadotettua sielunkumppania, ehkä siskoa jota en koskaan ehtinyt tavata.
Kokonainen hiekkalaatikko täynnä unelmia, jotka eivät
saavu
Eivät enää
Eivät nyt, kun olet jo mennyt
Ja joka kuu tuhlaan tulevaisuuden
Vuotaa vessanpöntöstä viemäriin
alakulo ja helpotus samassa säiliössä
Kukaan ei odota
Koreografia ja esitys: Pinja PoropudasÄänisuunnittelu: Arttu StoorKuva: Irma Karsma
Työtä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Pinja Poropudas on helsinkiläinen tanssitaiteilija. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Helsingin Taideyliopistosta vuonna 2018. Valmistumisen jälkeen Poropudas on työskennellyt esiintyjänä, tanssinopettajana ja koreografin assistenttina. Omassa taiteellisessa työskentelyssään Poropudas on kiinnostunut tunteiden ja muistojen sekoittumisesta mielikuvitukseen ja fiktioon.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Friday 16.08 20:15—20:35
-
Teatterisali
-
20min
-
ei puhetta
performanssi
TIIKERI – The some@bility performance piece i.e. concerto and a biennianal goes UrbanApa X Stoa
Milla Jarko
Tiikeri pohtii: “Olipa kerran somellisuudessa…Todellisuutta tungetaan sosiaaliseen mediaan ja vähitellen se alkaa valua takaisin…Meistä on tullut aktiivisia esittäjiä…Touhuamme itsestämme ja muista tarinoita sosiaaliseen mediaan…Representoimme, eli esitämme itseämme…Somesta on tullut minän jatke…Se, mitä postaamme, kertoo ‘kuka olen’ tai kiillottaa minäkuvaa…Mikä sitten on ‘totta’? Mitä on esittäminen? Loppuuko se koskaan? Mikä on esitys? – Minä, minä olen sellainen!”UrbanApa-festivaalissa koettava, konsertti- ja someviritteinen TIIKERI on lyhytnäyttämöteos ja -näyttely samaisen teoksen aiemmista kokoillan kantaesityksistä, jotka esitettiin Cirko – Uuden sirkuksen keskuksessa ja Helsingin kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämöllä vuonna 2023. Nyt on vuorossa Stoan teatterisalin valloitus: Tiikeri asuttaa teatterisalin tuntemattomatkin kolkat ja valjastaa ne ennenkokemattomaan käyttöön.Teos on osa sirkus- ja esitystaiteilija Milla Jarkon vuonna 2018 aloittamaa, moniosaista Tiikeri-projektia. Tiikeri on myös Jarkon alter ego, sosiaalisen median minä: millaista olemisen tapaa sosiaalinen media tuottaa? Tiikeriä kiinnostaa toden ja keksityn, fyysisen ympäristön ja sosiaalisen median, itsen ja toisen välisyys – välissä touhuaminen ja välistä rohmuaminen. Tiikeri-projekti etsii aktiivisesti uusia tapoja kokeilla esityksiä livenä ja verkossa.Tiikeri ehdottaa käsitteitä rererererererererererererererererererererererererepresentaatio sekä someturgia itsensä käsittelyyn, ja luottaa vilpittömyyteen, sattumaan sekä kyllä-ketjuun. Mitä tahansa voi olla ja tapahtua Tiikerin maailmassa ja olemassaolo tursuta yli äyräidensä. Tiikerin politiikka on instituutiokriittistä, feminististä, henkilökohtaista ja purkavaa, rikkoo muodon, näyttämön ja sirkuksen politiikkaa – ei vakavissaan, mutta ihan tosissaan!
TIIKERI – The some@bility performance piece i.e. concerto and a biennianal goes UrbanApa x Stoa (light version) työryhmä: Milla Jarko ja Jere MönkkönenKokonaisuuden suunnittelu ja käsikirjoitus, ääni-, visuaalinen ja tilasuunnittelu, tarpeisto ja puvustus, tuotanto, esiintyminen: Milla JarkoTekninen ja valosuunnittelu: Jere MönkkönenVisuaalinen ja tilasuunnittelu, tarpeisto ja puvustus: Anna PietiläKiitos: Anni Koskinen, Henri Tuulasjärvi, Miradonna Sirkka, Anni Hurme, Kaisa Nieminen, Ainu Palmu sekä Tinja Nieminen
Tätä työtä on tukenut: WHS (co-production), Taiteen edistämiskeskus, Koneen Säätiö, Suomen kulttuurirahasto, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Sirkus Faktori.
Milla Jarko on esitysten tekijä, sirkustaiteilija. Teoksissaan Jarko yhdistää performanssia, sirkusta, sekä äänellisiä ja visuaalisia juttuja. Sirkus viitoittaa Millan taidetouhuja ja on oiva alusta epänormatiivisuudelle. Pitkäjänteisessä esitystaiteellisessa työskentelyssä hän kysyy: mitä sirkus tekee, miten sirkus ajattelee? Jarkon teoksia on kuvailtu hyväntahtoisen röyhkeäksi, häiritseviksi, saavutettavan oudoiksi, kipeän rehellisiksi ja jäljittelemättömiksi esittävän taiteen kokonaisuuksiksi, jotka eivät pyri miellyttämään.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Friday 16.08 21:40—22:00
-
Teatterisali
-
20min
-
englanti
musiikkiesitys
RÄKÄlicious
Tämä on RÄKÄlicious duon live-esitys.
RÄKÄlicious on poikkitaiteellinen duo joka koostuu videotaiteilija Sandra Marinsista ja äänitaiteilija Mai Pesosesta. RÄKÄlicious kumpuaa Tee-se-itse eetoksesta, kehollisesta ilmaisusta sekä vinksahtaneesta lähestymistavasta. Duon toimintatapa on viedä taidettaan epämääräisiin paikkoihin ihmisten koettavaksi. Toimintaamme ajaa ajatus taiteen saavutettavuudesta sekä luokkatietoisuus.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Friday 16.08 21:20—21:35
-
Aula
-
15min
-
performanssi
Punking Diaries
Jérémy Gaudibert, Ira Wuolle & Angel Emmanuel
Punking Diaries -perfrmanssissamme on lauluja homojen vapautuksesta ja Herstory-liikkeestä, repaleisista kankaanpaloista tulee hurjia haarniskoja ja jokaisesta sydämenlyönnistä poseeraus. Vapaa ! Vapaa ! Vapaus kaikille
Jérémy Gaudibert on luova henkilö, joka toimii sekä suunnittelun että tanssin alalla. Gaudibert on puolet Suomen ja Ranskan välillä sijaitsevasta suunnittelustudiosta ja on mukana suomalaisessa Ballroom-liikkeessä sekä punking / whacking -tanssikulttuurissa.
Ira Wuolle on tanssija-koreografi, jonka praktiikka on tällä hetkellä kaoottinen, mutta nautinnollinen sekoitus breaking ja punking/whacking -tanssisuuntia. Lisäksi Wuolle on viime aikoina alkanut tutustumaan Ballroom-kulttuuriin. Tanssin lisäksi Wuolle työskentelee rapin ja spoken wordin parissa, joihin hänellä on hyvin DIY-henkinen ja feministinen lähestymistapa.
Angel Emmanuel on helsinkiläinen tekstiilitaiteilija, joka on viimeisen kolmen vuoden ajan erikoistunut pukusuunnitteluun ja stailaamiseen. Emmanuel on performanssitaiteilija ja tarinankertoja sekä opas suomalaiseen Ballroom-kulttuuriin. Lisäksi hän on hiljattain omaksunut kasvivanhemmuuden.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Friday 16.08 22:10—22:40
-
Teatterisali
-
30min
-
työpaja
YOU HAVE EVERYTHING YOU NEED
Paola Jalili & Hanan Mahbouba
You Have Everything You Need on kirjoitus- ja kollaasityöpaja, jossa unelmoidaan elämäämme määräävien alistavien valtarakenteiden ulkopuolisista maailmoista. Työpajassa rakennetaan yhdessä vaihtoehtoja näille rakenteille ja juhlitaan vivahteita ja erilaisuutta. Työpajassa luodaan kirjoittaen, kollaasityöskentelyn keinoin sekä tietoa jakamalla ympäristöä, jossa jokainen voi ihmetellä kirjallisten ja visuaalisten luomustensa runollisuutta ja saada osansa energiasta, jota yhdessätyöskentely synnyttää.
Aiempaa kokemusta kirjoittamisesta tai kollaasin teosta ei tarvita, kaikki ovat tervetulleita mukaan!
Ilmoittauduthan työpajaan etukäteen täällä.
Työpaja on maksuton!
Kuva: Raul Vazquez & Paola Jalili
Paola Jalili (she/her) on helsinkiläinen taiteilija-kustantaja ja kulttuurityöntekijä. Hän on vuonna 2021 perustanut Ei Mainoksia, Kiitos! -nimisen riippumattoman taidekustannusaloitteen, jonka tavoitteena on kokeilla epäsovinnaisia ja kestäviä kirjaformaatteja sekä tehdä näkyväksi kustannustoimintaan liittyvää työtä. Taidepraktiikassaan Paola pohtii työn, sukupuolen ja nykytyökulttuurin intersektioita Office Aesthetics -projektissa.
Hanan Mahbouba (she/her) on elokuvaohjaaja, kirjailija ja taiteilija. Viime aikoina hän on keskittynyt postsiirtolaisuuden ja diasporisen kulttuuriperinnön teemoihin ja tutkinut niitä hybridi-dokumenttielokuvan, narratiivisen ja kokeellisen elokuvantekotyylin keinoin MAA-Tilassa vuonna 2022 ja Titanik-galleriassa vuonna 2023. Kirjoittaminen on tärkeä osa hänen työtään, olipa se sitten kuvataidekäytännön ponnahduslauta tai itse lopputulos. Hän uskoo kirjoittamisen muuntavaan voimaan maailman rakentamisen ja ymmärtämisen välineenä ja pyrkii välittämään lähestymistapaa opettamalla.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Saturday 17.08 12:00—14:30
-
Terraario-työpajatila
-
2h 30min
-
englanti
demo
~~<3¨¨blood bonding¨¨<3~~
Heini Hermunen & Nooa Paukkunen
~~<3¨¨blood bonding¨¨<3~~ on spoken word-runoutta ja äänitaidetta yhdistelevä queer-anarkistinen esitys, jossa muunsukupuoliset vampyyrit haaveilevat kyvystä jakaa toisilleen veren kautta välittyviä hormoneja.
Teos on runollinen unelma sukupuolihormonien itsemääritellystä mikroannostelusta – muunsukupuolisten kehoidentiteettien legitimoinnista ilman vaatimusta lääketieteelliseen validaatioon. Esityksessämme blood-bond, veriside, nähdään mystisenä sidoksena kahden tai useamman toisiinsa luottamuksellisesti sitoutuneen vampyyriyksilön välillä. Näin ollen esitys on myös mytologialla ilakoiva oodi ystävyydelle – fantasia ydinperheajattelusta irtaantuvasta verisukulaisuudesta, jossa ystävien välinen valittu perhe muodostuu läheisimmäksi välittämisen perheyksiksiköksi.
Esityksessämme Nooa Paukkunen (they/them) ja Heini Hermunen (they/them) performoivat yhdessä kirjoittamansa tekstin, joka punoutuu Nooan musiikki-ääni-maisemaan. Lavalla Heini puhuu teoksen lyriikoita mikrofoniin spoken-word-runona ja Nooa performoi äänellä sekä livenä (kopautukset, hyminät mikrofoniin jne.) että tietokoneen välityksellä (musiikki/äänimaisema). Esitystilanteessa tarvitsemme myös hieman tilaa liikkeelle/keholliselle performoinnille.
Heini Hermunen (they/them) on esiintyjä ja kirjoittaja, joka textaa tunteella ja haluaa näin lisätä elinvoimaa, myötäiloa ja yhteiseloa!
Nooa Paukkunen (they/them) työstää montaa asiaa samanaikaisesti, sekä yhdistelee niitä liittämällä ne yhdeksi. Yksi näistä elementeistä on ääni, jota hän tutkii ja hyödyntää intuitiivisesti ja pitkään kypsytellen.
Yhdessä <3 Heini ja Nooa <3 ovat vampyyreitä ja ystäviä, joiden välillä on luottamusta, läppää ja leikkimieltä – halua halata ja avartaa kehoihin liittyviä normeja herkästi mutta vimmalla.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Saturday 17.08 15:00—15:30
-
Aula
-
30min
-
englanti ja suomi
performanssi
new in town
Jaakko Pallavuo & Teo Ala-Ruona
New in Town on monologi hammaslääkäristä, joka on päättänyt jättää kaiken taakseen ja muuttaa uuteen kaupunkiin tullakseen taiteilijaksi. Hammaslääkäri päättää aloittaa hänen ensimmäisen puoliksi improvisoidun julkisen taideperformanssin heti saavuttuaan kaupunkiin.
New in Town on kahden taiteilijan Jaakko Pallavuo and Teo Ala-Ruona kollaboraatio.
Teksti: Jaakko Pallasvuo
Esiintyjä: Teo Ala-Ruona
Puku: Ville Pölhö
Dramaturginen dialogi: Martta Jylhä
Jaakko Pallasvuo (1333) on joku.
Teo Ala-Ruona (1990) on lavalla yllätyksiä ja riskejä rakastava performanssitaitelija, joka on loputtoman kiinnostunut kielen ja puhutun tekstin mahdollisuuksista performanssissa.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Saturday 17.08 16:00—16:30
-
Aula
-
30min
-
englanti
performanssi
Hornyhorn
Satu Kankkonen
Hornyhorn on live-ääniteos, konsertti, uloshengitys. Teos perustuu ihmisäänen,baritonitorven ja äänisuunnittelun yhteispeliin. Se kysyy, mitä kaikkea haluaisit hengittää ulos tässä ajassa / tällä hetkellä / juuri nyt? Millaista on tarvita ja haluta ulospuhaltamista tai uloshuutamista enemmän kuin mitään muuta? Festivaalin teemaan dreaming & scheming liittyen: mikä kaikki pitäisi hengittää ulos, ennen kuin unelmoinnille ja uusille juonille on tilaa? Mikä kaikki saa jo mennä? Hornyhornia on inspiroinut trauma, hassuttelun kaipuu sekä pienen katharsiksen tarve.
Kuva: Venla Helenius
Satu Kankkonen on helsinkiläinen äänisuunnittelija ja muusikko. Kankkonen on kiinnostunut lempeämmistä työkulttuureista, anteeksipyytelemättömyydestä, jumittamisesta, vaskipuhaltimista ja feministisistä työtavoista. Häntä inspiroi syvä ruumiillisuus, queeriys, Jinkx Monsoon ja pianonsoitto aina ja ikuisesti. Kankkosen äänisuunnitteluja ovat esimerkiksi Baltic Circle -festivaalilla esitetty esitystaideteos Deep Time Trans (2021), Jani Toivolan Rakkaudesta-esitys (2022) sekä Kulttuurikeskus Caisassa ensi-iltansa saanut, Kauri Sorvarin koregorafioima tanssiteos Labia (2023). Lisäksi Kankkonen tekee musiikkia Varjova-musiikkiprojektin parissa.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Saturday 17.08 16:45—17:00
-
Aula
-
15min
-
ei puhetta
tanssiperformanssi
Charge
Karoliina Loimaala & työryhmä
Charge on tanssin täyteinen ulkoilmaesitys, jossa yhdistyvät 7 tanssijaa sekä tehcno / beat / sykkivä musiikki ja äänimaailma. Tanssijat latautuvat yhdessä, liikkeestä, supersankareista ja antisupersankareista, videopelihahmoista, pomppimisesta, rutmin tuntemisesta, nopeudesta ja hitaasta uudelleenlatautumisesta. Esitys juhlii yhdessäoloa ja liikkeestä nauttimista, ruumiillistaen ihmisen akkua ja toimien bionisena valona.
Esitystä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus sekä Jenny ja Antti Wihurin säätiö.
Kuva: Krista-Julia Arppo
Karoliina Loimaala on suomalainen koreografi ja tanssitaiteilija. Hän on kutsunut eritaustaisia ja eri konteksteista tulevia taiteilijoita yhteen latautumaaaaaaan tanssin voimalla. Työryhmän jäseniin kuuluvat Krista-Julia Arppo, Maurice Bessanh, Anika Edström-Kawaji, Iida Hägglund, Anni Kaila, Louis Nam Le Van Ho, Karoliina Loimaala sekä Maya Oliva. Yhdessä ryhmä edustaa Beniniä, Italiaa, Ranskaa, Ruotsia ja Suomea. Kaikki työryhmän jäsenet toimivat freelancereina eri kentillä, tanssien ja keikaroiden, laulaen ja loistaen.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Saturday 17.08 17:00—17:35
-
Ulkona (säävaraus)
-
35min
-
ei puhetta
performanssi
SOFT BLAST
Elli Roth
SOFT BLAST on immersiivinen tutkimusmatka äänisuunnitteluun ja kehon liikkeeseen sekä osanotto musiikkiteollisuuden sisäisiin diskursseihin. Esitys haastaa perinteistä normistoa ja kutsuu syleilemään raskaiden tilojen sekä dynaamiseen liikkeen ja eläväisten äänimaailmojen vastakkaisia voimia.
SOFT BLAST juhlistaa valinnan ja vauhdin periaatteiden johdattamana femme-lavan fluidiutta, haastaen samalla musiikkiteollisuudessa vallitsevat stereotypiat ja lasikatot. Äänet liikkuvat tilan läpi kutoen tarinaa, joka ylittää rajat ja vaalii yhteyttä esiintyjän ja yleisön välillä.
Elli Roth on Helsingissä ja Kööpenhaminassa asuva tanssitaiteilija, joka on valmistunut The Danish National School of Performing Artsin Dance and Choreography -ohjelmasta kandidaatiksi vuonna 2024. Roth on opiskelunsa ohella työskennellyt tanssijana ja esiintyjänä lukuisissa kokoonpanoissa Suomessa ja ulkomailla. Hän on hiljattain esiintynyt tanssijana Pori Dance Companyn kevään 2024 tuotannossa Sumua/Farewell, jonka koreografina toimi Olli Lautiola, Mikael Marcimanin ohjaamassa An Honest Life -nimisessä Netflix-elokuvassa (ensi-ilta 2024), sekä Amos Rexin GENERATION 2023 -näyttelyssä. Tulevana syksynä hän esiintyy tanssijana Suomen kansallisoopperan Pohjalaisia-esityksessä.
Roth työskentelee myös koreografina. Hänen viimeisin teoksensa SOFT BLAST oli osa Dansehallernen New Shit Vol.8 tuotantoa (2024).
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Saturday 17.08 18:10—18:30
-
Teatterisali
-
20min
-
ei puhetta
performanssi
ROCK/STAR Vol. 1
Erika Rustamova & Johan Högsten
ROCK/STAR Vol.1 on monitodellisuuksinen audiovisuaalinen tanssiesitys, jossa virtuaalinen avatar, jota ihmisesiintyjä animoi reaaliaikaisesti, tutkii virtuaalista luolaympäristöä ja on vuorovaikutuksessa sen kanssa liikkeen ja koreografian keinoin. ROCK/STAR Vol.1 syntyi Erika Rustamovan (luova teknologi), Johan Högstenin (koreografi) ja Henia Nikkilän (äänisuunnittelija) yhteistyönä kevättalvella 2023 osana Rustamovan maisterin opinnäytetyön taiteellista tutkimusta. Esityssarjan teemoja ovat identiteetin tutkiminen digitaalisen ja fyysisen maailman sulautumisen aikakaudella sekä fyysisten ja digitaalisten olentojen välisen empatian mekanismit. Esitys koostuu äänestä, koreografiasta, projektiotaustan dynaamisesta ja vuorovaikutteisesta virtuaalimaailmasta, sekä 3D-hahmoista, jotka jäljittelevät ihmisesiintyjien liikkeitä reaaliaikaisesti kehittyneen liikkeentallennusteknologian avulla.
Tätä esitystä on tukenut Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos.
Erika Rustamova (she/her) on helsinkiläinen luova teknologi ja virtuaalinen esiintyjä, joka on valmistunut maisteriksi New Media -ohjelmasta. Rustamova on esiintynyt audiovisuaalisilla performansseillaan erilaisilla helsinkiläisillä festivaaleilla, kuten Ääniaallossa (2021, 2023) ja Aavistuksessa (2022) sekä lukuisissa underground-kulttuuritapahtumissa ja osallistunut ryhmänäyttelyihin digitaalisilla töillään (2021, 2022).
Johan Högsten (he/him) on helsinkiläinen tanssitaiteen kandidaatti, koreografi ja tanssitaiteilija. Taiteilijauransa aikana Johan on esiintynyt lukuisissa tanssi- ja teatterituotannoissa, kuten vuonna 2022 Tamara Cubasin Judidansille koreografioimassa Offering for a Monster -esityksessä ja Suomen Kansallisoopperan Don Giovannissa. Hänen töitään on ollut esillä Generation 2020 -ryhmänäyttelyssä Amos Rexissä sekä URB20-festivaalilla.
Henia Nikkilä (she/they) on äänisuunnittelija, taiteilija, tuottaja ja DJ. Hänen on tehnyt äänisuunnittelua nykytanssiesitykselle Amsterdamissa (Simone Gisela Weberin What can (not) be seen from here) soittanut musiikkia Tokiossa ja Warszawissa (osana Kaino Wennerstrandin Fixit-performanssia) ja julkaissut musiikkia Helsingissä ja Madridissa (Murrettumeri – Back Life, C-kasetti ja digitaalinen julkaisu, Interior, 2023). Hänen ääniteoksensa on ollut esillä Berliinin 90mil-galleriassa joulukuussa 2023.
Äänestä, reaaliaikaisesta liikkeenkaappauksestä, live-visuaaleista ja koreografiasta koostuvassa esityksessämme tutkimme empatiaan ja identiteettiin liittyviä aiheita fyysisen ja virtuaalisen todellisuuden sekoittumisen aikakaudella. Posthumanististen ja uusmaterialististen teorioiden innoittamina kyseenalaistamme sen, mitä pidämme todellisena tai mitä koemme todellisuudeksi, kuka ja mikä on empatian arvoista ja mitä tai ketä kohtaan voimme ihmisinä tuntea empatiaa ja samaistua.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Saturday 17.08 18:30—18:50
-
Teatterisali
-
20min
-
ei puhetta
performanssi
LESBOLESBOLESBO
Johanna Karlberg & Iiris Laakso
LESBOLESBOLESBO on kahden esiintyjän lounge-tyylinen, eroottinen ja nykyaikainen tee-se-itse-musikaali ja rakkaustarina lesbojen kohtaamisesta. Sekoitus cover- ja alkuperäiskappaleita muodostaa intensiivisen draaman kaaren, jossa lesborakkaus yrittää selviytyä heteromaailmassa. Kaksi ja ainoaa päähenkilöä laulavat, tanssivat ja lausuvat runoja riemukkaalla paatoksella, sanoinkuvaamattomalla tunteella ja muutamalla sulavalla kliseellä.
Tämä musikaali on lesbo tutkimusmatka ja käännös musikaalista genrenä ja kertomus lesbon intohimosta ja rakkaudesta. Tässä nykytanssin alalajissa tuomme takaisin intohimoisen katsekontaktin ja ilmeikkään ilmaisun. Musikaali päättyy traagiseen ja ahdistavaan kuolemaan.
Kuva: Caroline Suinner
Johanna Karlberg ja Iiris Laakso ovat tanssi- ja performanssitaiteilijoita, lesboja ja ystäviä. He ovat tutustuneet toisiinsa maisteriopintojensa aikana Teatterikorkeakoulussa vuonna 2019, mutta tunsivat toisensa jo sitä ennen. Heidän yhteistä taiteellista työskentelyään ohjaa palava halu tuottaa lesbotaidetta ja -representaatiota sekä erilaisia lesbokertomuksia suomalaiseen kulttuurikenttään ja tehdä esityksiä, jotka vinkkaavat silmää – kuten ehkä arvata saattaa – lesboille.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Saturday 17.08 19:00—19:30
-
Teatterisali
-
30min
-
englanti
performanssi
The right to white
George Rallis
Esityksessään George Rallis käy lavalla läpi muodonmuutoksen ja queer dekolonisaation. Erilaisten kenttätallenteiden ja vokalisointien avulla Rallis kommunikoi dialogiyrityksen villin, ruumiillisen ja alkukantaisen välillä, idätettynä queeriydellä ja militantilla antiassimilaatiolla.
Kuva: Tuomas Puikkonen
George Rallis on genderqueer kyproslainen kulttuurityöläinen ja performanssitaiteilija, jonka praktiikka leviöö epänormatiivisen ruumiillisuuden moniin muotoihin. Rallis kyseenalaistaa kolonialismia, homo/heteronormatiivisuutta ja valkoista ylivaltaa ja niitä tapoja, joilla ne pitävät ruumiita – ja niiden eri muotoja, kuten sosiopoliittista, aineellista ja henkistä ruumista – otteessaan antiassimiloivasta näkökulmasta, napatanssin ja dragin keinoin.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Saturday 17.08 20:30—20:55
-
Teatterisali
-
25min
-
ei puhetta
performanssi
Disco Le Coq d'Or – club dreamscapes
Tzor Edery & Daniel Shaya
Disco Le Coq d’Or – club dreamscapes on audiovisuaalinen esitys, jossa yhdistyvät elektroniset biitit, elävä instrumentaalimusiikki, laulu ja animaatioprojisointi. DJ-keikan aikana soitetaan nykyaikaisia elektronisia biittejä ja arkistomateriaalia sekä live laulua ja ääntä. Tzor Edery ja Daniel Shaya ammentavat Pohjois-Afrikan 1900-luvun musiikkikentästä – jossa rikottiin kielen, maantieteen, genren ja yhteiskunnallisten normien rajoja – ja haluavat luoda sekoittuneesta ajallisuudesta koostuvan äänimaiseman, joka hylkää nostalgian ja luo pikemminkin vuoropuhelua perinteisen ja nykyaikaisen yhteisöllisen musiikkikokemuksen välillä. Vaikka he saavat inspiraatiota SWANA-alueen muslimien ja juutalaisten välisten suhteiden historiasta, he tunnustavat Palestiinan tämänhetkisen tilanteen hirvittävän väkivallan ja epäoikeudenmukaisuuden.
Unimaisema ei ole pako todellisuudesta, vaan mahdollisuus kohdata se kuvitellusta paikasta käsin, jossa äänemme ja kehomme liikkeet ovat luonnonvoimia, jotka pystyvät kaatamaan meitä todellisessa maailmassa ahdistavat rakenteet. Edery ja Shaya näkevät klubin tilana, jossa voidaan käsitellä nykyhetken epäoikeudenmukaisuuksia ja unelmoida radikaalista muutoksesta. Klubi on ajan ulkopuolinen tila, jatkuva yö, joka pitää sisällään äärettömiä mahdollisuuksia aamua varten. He haluavat luoda surrealistisen ympäristön, joka tuo mieleen heidän unelmaklubinsa tilan; he käyttävät soundia ja animaatioprojisointia luodakseen valaistusta, tunnelmaa, draamaa ja sekoittaakseen yhteen Välimeren kesän ja pimeän klubiympäristön luonnonelementtejä. Klassisen arabimusiikin Tarab-perinnettä – musiikillisen nautinnon etsimisen käsitettä – seuraten he kutsuvat yleisön osallistumaan haluamallaan tavalla, huutamaan, laulamaan, tanssimaan ja astumaan esityksen sisälle.
Tzor Edery on marokkolais-juutalaistaustainen monialainen taiteilija ja elokuvantekijä, joka työskentelee useilla eri aloilla (animaatiosta printin painatukseen, musiikista tanssiin). Hänen palkittuja elokuviaan Tamou (2019) ja Maurice’s Bar (2023) on esitetty elokuvafestivaaleilla eri puolilla maailmaa, muun muassa Cannesin festivaalin Cinefondationissa, Annecyn animaatiofestivaaleilla ja Clermont-Ferrandin lyhytelokuvafestivaaleilla. Töissään hän keskittyy Välimeren alueen ja sen ulkopuolella tapahtuvaan kulttuurivaihtoon ja siirtolaisuuteen, erityisesti Pohjois-Afrikan juutalaiseen kulttuuriin. Olennainen osa hänen työtään on historiallisten tekstien uudelleentulkinta ja fyysisten tilojen rikkominen nykyaikaisen queer-linssin, rohkean ja ilmeikkään visuaalisuuden sekä tinkimättömän subjektiivisuuden kautta. Edery asuu Tampereella ja työskentelee Helsingin, Jerusalemin ja Pariisin välillä.
Daniel Shaya on helsinkiläinen, irakilais-juutalaistaustainen ja suomalaistaustainen DJ, joka opiskelee Helsingin yliopistolla Lähi-idän tutkimusta. Hän on Yalla Collective -ryhmän perustajajäsen. Kollektiivi on järjestänyt arabialais-Lähi-idän bileitä Helsingissä. Shaya on kiinnostunut 1900-luvun suurten juutalais-arabialaisten muusikoiden ja nykypäivän Swanan alueen nykymusiikista.
Edery ja Shaya ovat Nahlieli – Jews for Justice In Palestine -ryhmän perustajajäseniä ja IDA-radiossa järjestetyn Mimouna Helsinki -tapahtuman järjestäjiä.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Saturday 17.08 21:00—21:40
-
Teatterisali
-
40min
-
englanti
keskustelu
SOHVA - Keskusteluja utopioista
Pilvi Porkola & Salla Salin
Sohvalla voi istua tai lojua, syödä kakkua tai ihmetellä, mutta ennen kaikkea keskustella. Sohva ilmestyy eri puolille Helsinkiä. Tule kuuntelemaan tai keskustelemaan siitä, miten haluaisit muuttaa maailmaa.
SOHVA – Keskusteluja utopioista tuo ajankohtaiset ja poliittiset keskustelut osaksi kaupungin vilinää. Sarjassa kuullaan eri alojen ihmisten ajatuksia yhteiskunnallisesta muutoksesta ja utopioista. Samalla esityksellinen keskustelu kutsuu myös ohikulkijoita istumaan sohvalle ja pohtimaan millaista tulevaisuutta haluamme rakentaa.
Sohva – keskusteluja utopioista on osa Pilvi Porkolan taiteellista tutkimusta Taideyliopiston Tutkimusinstituutissa. Tutkimuksessaan Performanssin pedagogiikkaa – taiteen opettamisen poliittisuudesta Porkola tarkastelee mm. taiteen opettamisen poliittisuutta ja julkisia interventioita taiteilijapedagogiikan työkaluina.
Teoksen on tuottanut Todellisuuden tutkimuskeskus.
Pilvi Porkola on helsinkiläinen esitystaiteilija, tutkija ja kirjoittaja. Häntä kiinnostavat arjen esitykset ja utopiat. Tämän hetkisessä tutkimuksessaan Taideyliopistossa hän tarkastelee performanssia ja taiteen opettamisen poliittisuutta.
Salla Salin on helsinkiläinen taiteilija, joka työskentelee taiteen vapaalla kentällä kuva- ja esitys/näyttämötaiteen parissa toimien sekä itsenäisenä tekijänä, että osana vaihtuvia työryhmiä. Hänen teoksensa tarkastelevat todellisuuden rakenteellisia ja käsitteellisiä ulottuvuuksia pohjaten ajatukseen tilasta kompleksisena suhteiden verkostona. Työt ovat usein suurikokoisia immersiivisiä installaatioita ja/tai monitaiteisia projekteja, joiden kautta Salin nostaa esiin huomioita inhimillisen huomio- ja havaintokyvyn sekä meitä ympäröivän maailman suhteesta. Salinin työskentelyä leimaa monimediaisuus. Salin on valmistunut taiteen maisteriksi vuosina 2014 (kuvataide) ja 2005 (esittävä taide). Hänen teoksiaan on ollut laajalti esillä näyttelyissä ja näyttämöillä sekä koti- että ulkomailla.
Keskustelun vieraat julkaistaan myöhemmin.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Thursday 15.08 18:00—20:00
-
Aula
-
2h 0min
-
englanti
POC OPEN MIC
Vishnu Vardhani Rajan & Ato Kwamina Hasford (Oteanankanduro)
POC Open Mic on avoin open mic -tapahtuma esiintyjille, joiden tausta tai juuret ovat globaalissa etelässä, eli toisin sanoen BIPOC-henkilöille (mustille, ruskeille, alkuperäiskansaan kuuluville ja muille ei-valkoisille). Kaikenlaiset esitykset spoken wordista lauluun, räpistä monologiin ja komediasta tarinankerrontaan ovat tervetulleita. Ideana on tarjota turvallinen tila esiintyä ja kertoa oma tarinansa etenkin heille, joiden juuret ovat globaalissa etelässä. Tapahtuman ajan esiintyjiä tukevat rodullistetut tuottajat ja MC:t.
Oteanankanduro, käärmeenpuremien parantaja, on ghanalainen monialataiteilija ja ihmisoikeusaktivisti. Hän on omien sanojensa mukaan kokeellinen, vokaalinen, nostalginen ja queer. Oteanankanduro omistaa esityksensä marginalisoiduille mustille ja queereille ryhmille sekä maahanmuuttajille ympäri maailman. Näin tekemällä hän haluaa vastustaa kotimaassaan Ghanassa hyväksyttyä homoseksuaalisuuden kieltävää lakia, juhlistaa Akan-heimon naisten kansanmusiikkilaji Nwomkoronia sekä vaatia länsimaita lopettamaan kansanmurhiin osallistuminen ja ihmisten turruttamisen uskonnon ja valkoisen ylivallan ihanteiden avulla. Oteanankanduron teosta tukee hänen taiteilijaresidenssinsä Artists at Risk and Platform rf.
Vishnu Vardhani Rajan on ruumiinfilosofi, joka tutkii häpeää tanssin, näyttelemisen ja stand up -komiikan avulla. Hän on kiinnostunut tiedostamattomasta ja alitajuisesta mielestä, vallan ilmaisemisesta, manipulointitekniikoista ja ryhmissä vallitsevista tiedostamattomista ennakkoluuloista, jotka toimivat myös hänen stand up -settiensä lähtökohtina.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Wednesday 14.08 19:00—22:00
-
Musiikkisali
-
3h 0min
-
työpaja
Anti-Apartheid in Action and Public Spaces
Sumud
Suomen Palestiina verkoston puheenjohtaja Noora Dadu ja hallituksen aktiivi Eero Yli-Vakkuri esittelevät kuinka yhdistys edistää Palestiinalaisten oikeuksia kansainvälisesti. Esitys jakaa tietoa kuinka suomalaisiin päättäjiin käytännössä vaikutetaan ja tarjoaa ohessa ajankohtaisen tilannekuvan Palestiinalaisten kohtaamasta todellisuudesta. Osallistujat tutustuvat Sumudin mielenosoituksien ja tapahtumien de-eskalaatio tehtäviin (rauhoittelu), joka on keskeinen työkalu sille, miten kaupunkitiloihin voidaan luoda moniarvoisia turvallisempia tiloja. Esityksen jälkeen osallistujilla on vankka pohjatieto Palestiinalaisten tilanteesta sekä valmius toimia julkisissa tiloissa turvallisemmin ja ilmaista radikaaleja mielipiteitä.
Ilmoittauduthan työpajaan etukäteen täällä.
Työpaja on maksuton!
Sumud on intersektionaalinen järjestö, joka työskentelee Israelin apartheidin, miehityksen ja kolonialismin pysäyttämisen sekä palestiinalaisten ihmisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien toteutumisen eteen. Sumud työskentelee taide-, politiikka- ja kulttuuritoimijoiden ja muiden kollektiivien kanssa puolustaakseen Palestiinaa koskevissa kysymyksissä ihmisoikeuksiin, vastuuvelvollisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen perustuvia viitekehyksiä Suomessa, Palestiinassa ja kansainvälisesti. Sumud tekee palestiinalaista kulttuuria ja identiteettiä näkyväksi Suomessa ja muualla maailmassa. Se tähtää siihen, että vähintään yksi kolmasosa sen hallituksen jäsenistä on palestiinalaisia. Vuosittain kansainvälinen neuvoa-antava komitea arvioi ja konsultoi Sumudin toimintaa.
www.sumud.fi
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Tuesday 13.08 12:00—15:00
-
Terraario-työpajatila
-
3h 0min
-
suomi ja englanti
performanssi
Onko tää mua?
Sofia Charifi, Mathilda Kauppila, Siiri Laakkonen, Taika Rautiainen, Janina Salmela, Leo Terävä & Vilma Viita.
Onko tää mua? on demo mahdollisesta esityksestä, joka pyörii eri tanssitekniikoiden ja videotaiteen ympärillä. Kollektiivin keskeneräisessä työssä esiin nousevat seuraavat elementit
nuoruuden vakavuus
naiiviudesta voimaantuminen
lihallisuus
fluidius
syvyys/keveys ja yhteisöllisyys.
Työryhmä on muodostunut UrbanApan mentorointialustan kautta ja se kokoontui ensimmäisen kerran helmikuussa 2024. Ryhmä keskittyy vertaistukeen, asiantuntemuksen laajentamiseen ja yhteisöön kiinnittymiseen. Nuorten taiteilijoiden mentorointialusta on kevyt tukirakenne, jonka tarkoitus on yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden kautta tukea taiteilijoita yksilöinä.
Tänä kesänä ryhmä vietti viisi päivää residenssissä Indictus Studiossa, jonka aikana he aloittivat työskentelynsä kollektiivina. Residenssin aikana ryhmä työsti demon, joka nähdään UrbanApa x Stoa -tapahtumassa.
Residenssi on ollut erilaisten ja samanlaisten taustojen ja polkujen törmäys. Ryhmän työskentelyn ytimessä on ollut valtaa ja vastuuta hajauttavien kollektiivisten työskentelytapojen löytäminen. Ryhmän jäsenet edustavat erilaisia sukupuoli- ja seksuaali-identiteettejä sekä etnisiä, koulutuksellisia ja tanssihistoriallisia taustoja.
Tänä vuonna UrbanApan mentorointialustan taiteilijat ovat Sofia Charifi, Mathilda Kauppila, Siiri Laakkonen, Taika Rautiainen, Janina Salmela, Leo Terävä and Vilma Viita.
Esitykset
- Päivämäärä & Aika
- Paikka
- Kesto
- Kieli
-
Friday 16.08 20:35—21:05
-
Teatterisali
-
30min
-