Skippaa sisältöön

UrbanApa

Community for culture, art and events

Ota yhteyttä

Milla Millasnoore
Viestintäasiantuntija
media@urbanapa.fi
+358 50 404 2366

Pressikuvat

UrbanApa x Ateneum 2021 -tapahtuman pressikuvat voi ladata Drivestä.

Kuvien käytön yhteydessä on mainittava esiintyjä tai esitys sekä valokuvaajan tai graafisen suunnittelijan nimi.

Tiedotteet

UrbanApa x Ateneum 2021 – Festivaaliohjelma on julkaistu!

(Lataa tiedote PDF-muodossa)

”Millaisia virtauksia, suuntia, ajankohtaisuuksia ja nykyhetkiä elämme ja todistamme juuri nyt? Tai mitä on ’juuri nyt’? Puolentoistavuoden koronaeristyksen jälkeen, moninaisten kriisien keskellä ja jälkeen tuntuu ensiarvoisen tärkeältä asettua kuuntelemaan sitä, mikä liikkuu ja mikä liikuttaa. Taiteen äärellä kohtaaminen, yhteen tuleminen ja yhdessä hämmentyminen tai voimaantuminen tarjoaa mitä parhaimman tavan asettua kysymään miten maailma liikuttaa meitä ja miten me liikutamme maailmaa”, pohtii UrbanApan taiteellinen johtaja Sonya Lindfors.

Tänä vuonna UrbanApa x Ateneum -festivaalia vietetään 28.10.–30.10.2021 Ateneumin taidemuseossa. Tapahtuma on museokontekstin ja elävän nykytaiteen törmäyttävä monitaiteinen festivaali, jonka aikana taidemuseossa esiintyy monimuotoinen joukko esittävän taiteen, musiikin ja kuvataiteen ammattilaisia, jotka luovat yllätyksellisiä, poikkitaiteellisia ja leikkisiä teoksia. Vuoden 2021 ohjelman on kuratoinut Emmi Venna ja Sonya Lindfors.

Tämän vuoden temaattinen maisema on tides and currents, eli erilaiset virtaukset ja suuntaukset. Lokakuussa festivaali pyrkii katsomaan ympärillä olevaa maailmaa ja taiteen mahdollisuuksia tuoda aikaan muutosta. Millä tavalla virtaukset ja suuntaukset, muutokset ja metamorfoosit, kumouksellisuus ja nykyajan ravistelu ovat juuri nyt läsnä? Miten maailma liikuttaa meitä, miten voisimme itse liikuttaa maailmaa? Voisiko muutos olla leikkisää, nautinnollista, feminististä ja yhteisöllistä? Jopa utooppista?

Festivaalilla nähdään ja koetaan tänä vuonna yli 15 teosta ja konseptia, joista jotkut ovat työpajoja, jotkut virtuaalisia esityksiä, jotkut taas museossa koettavia lyhytelokuvia, installaatioita ja esityksiä. Tänäkin vuonna festivaali hyödyntää muun muassa Instagramia esitysalustanaan: Rong-Ci Zhangin Frigid Zone Rain Forest ja Eva-Liisa Orupõldin Queen of Lapland nähdään UrbanApan Instagram-tilillä, kuin myös UA TALKS x Tides and Currents -keskustelusarja, jossa puhutaan muun muassa pehmeysparadoksista ja taiteesta ekokriisin aikana.

Monet esitykset liittyvät temaattisesti myös liikkeeseen ja kehoon: Tuuli Vahtolan ja Vanessa Virran On all sides tarkastelee ruumista, jonka tulkinnat sekä ympäröivästä että sisäisestä tilasta purkautuvat liikkeeksi; Laine & Nivalaisen Still pouring from the soft spot -performanssi-installaatio tutkii huokoista ja tunteellista kehoa; Pinja Eskelisen Maria pohtii, miten mielen sisäinen maailma voi näyttäytyä ulkopuolelle liikkeen avulla; Favela Ortizin liikkuvassa bodyscapes -installaatiossa keho on metamorfoosin tilassa, samalla tuttu ja vieras; Kaila, Loimaala & Stenbergin GARNNN on lihaisa, galleriatiloissa vaeltava, sykkivä, lankaisa tanssiteos, joka rakentuu esiintyjien ruumiista ja langasta.

Isabella Shaw’n Deep Waters on meditatiivinen esitys, jossa musiikki ja runous yhdistyvät ääneen ja harppuun. Myös Onerva Hannulan sooloteos Ofelia yhdistää rap-musiikkia, spoken wordia ja esittäviä taiteita samalla kun se tutkii sukupuolta, valtaa ja kulttuurisia narratiiveja.

Festivaali tarjoaa myös työpajoja ja installaatioita. Roza Coco Ninjan Introduction to Old Way -työpajassa tanssijalka vipattaa, kun osallistujat pääsevät vogue-tanssin alkeisiin. Anna Olkinuoran Body/Space/Resonance – A Performance Score Playbook on niin työpaja kuin installaatio, jossa kävely muuntuu rituaaliksi ja performanssiksi. Eilienin Cats and Glaciers -ääni-installaatiossa yhdistyvät ambientti äänimaisema, kissat ja Strupbreenin jäätikkö. Myös Convivial Complaint Cellin Basement Session on kestollinen, kahtena päivänä avoinna oleva valitusvastaanotto.

Festivaalin päättää lauantain sessio, jossa voi kokea Kihwa-Endalen The Return of Râmîêl -spoken wordia, kahden NO NIIN -lehteen kirjoitettujen artikkelien luenta- ja kuuntelusession, sekä Anna Nykyrin lyhytelokuvan In-Between, joka tallentaa Helsingin, Méxicon ja New Yorkin pandemian aikaiset kaupunkimaisemat ja niiden suhteet kontaktia välttäviin, ohimeneviin kehoihin.

Festivaaliohjelman voi kokonaisuudessaan nähdä UrbanApan nettisivuilla.

Suurin osa teoksista on täysin maksuttomia. Maksulliset tapahtumat ovat 5€. Lipunmyynti aukeaa pian Ateneumin kautta.

Lisätiedot ja haastattelutiedustelut:

Lataa pressikuvat

Essi Brunberg
Tiedottaja
+358408699466 / essi.brunberg@gmail.com