Skippaa sisältöön

UrbanApa

Community for culture, art and events

MIKÄ?

kevään 2024aikana UrbanApa jatkaa uutta  Miniresidenssit konseptiaan. Miniresidenssien tarkoituksena on mahdollistaa ja tukea taiteilijoiden ja taiteen tekijöiden työskentelyä pehmeällä, kevyellä ja yhteisöllisellä tavalla.

Ensimmäisessä vaiheessa miniresidenssejä pilotoidaan, mutta pidempiaikainen haave on tarjota tiloja laajemminkin taiteen käyttöön, rikastuttaa ruohonjuuritason työskentelyä ja laajentaa taidealan tukirakenteita.

UrbanApa tarjoaa lyhyitä viikon tai kahden viikon residenssejä 4 erilaisessa tilassa Helsingissä keväällä ja kesällä 2024. Lisäksi taiteilijoille maksetaan pieni työskentykorvaus, sekä tukea tuottaja-fasilitaattorilta.

TEMAATTISET MAISEMAT?

Miniresidenssin löyhä teema on suhteita ja yhteyksiä.

Kaikki on yhteydessä toisiinsa, me liikutamme maailmaa ja toisiamme. Ja maailma liikuttaa meitä. Tänä syksynä UrbanApan on yhteistyön ja yhteyksien äärellä, tutkimme rinnakkain eloa, kiinnekohtia ja tukea. Tilat ja praktiikat sulautuvat yhteen. Yhdessä olemme enemmän

Miten harjoittaa rakkautta itseä ja toisia kohtaa monista päällekäisistä kriiseistä kärsivässä maailmassa? Mitkä ovat yhteisöjen koreografiat? Miten maailma liikuttaa meitä, miten me liikutamme maailmaa?

Miten pyrimme oikeudenmukaisuuteen? Miten laajennamme rakkautta yhteisöihimme? Mitä on itsestä huolehtiminen, jos minä ei ole yksi vaan monta?

MIKSI?

Miniresidenssi vastaa seuraaviin tarpeisiin:

 1. Tarjoaa lyhyitä ja matalankynnyksen residenssejä työskentelyyn, luomiseen, jakamiseen ja kokeilemiseen. UrbanApa haluaa hostata ja luoda tiloja moninaisista taustoista ja praktiikoista tuleville taiteilijoille. Tiloissa taiteilijat voivat luoda, tutkia, kokoontua yhteen, eksyä tai yllättää itsensä. Työskentelyn tapa voi olla liikettä, jammailua, moodboardien asettelua, haaveilua, lukemista, torkahtelua, kirjoittamista, zoning in and out, kohtaamisia, jakamista tai mitä tahansa mikä vastaa taiteilijan tarpeisiin.
 2. Helpottaa kiireellistä tarvetta saavutettaville ja kohtuuhintaisille tiloille. Kohtuuhintaisten työskentelytilojen tulisi olla kaikkien oikeus, ei etuoikeus.
 3. Tukee paikallista taidekenttää, ja erityisesti nousevia, nuoria, aliedustettuja, marginalisoituja ja kokeellisia taiteilijoita ja tekijöitä.
 4. Kestävän kehityksen edistäminen tarkoittaa kentän rakenteiden vahvistamista. Taiteilijoilla ja tekijöillä tulisi olla mahdollisuus työskennellä paikallisesti.Lisätä keveyttä, iloa, leikkisyyttä, jakamista ja yhteisöllisyyttä paikalliseen taidekenttään.

UrbanApa pyrkii olemaan antirasistinen ja feministinen toimija. Unelmoimme eloisasta, monimuotoisesta, yhdenvertaisesta ja riemukkaasta taidekentästä.

MITÄ VOIMME TARJOTA?

Pilotin aikana tarjoamme neljä eri profiilin tilaa ympäri Helsinkiä. Residenssit ovat viikosta kahteen viikkoon ja yhteen residenssiin voi osallistua yhdestä neljään taiteilijaa. Miniresidenssin aikana taiteilijalle maksetaan pieni työkorvaus ja pientä tuotantotukea sekä hänellä on mahdollisuus kevyeen mentorointiin/taiteelliseen tukeen.

Mitä miniresidenssi pitää sisällään:

 • Työskentelytila 7 päiväksi tai 14 päiväksi, noin 8h/päivä tilasta riippuen.
 • Työkorvauksen 500€/viikko/henkilö (max. 1000€/hlö kahden viikon residenssissä)
 • Pienen tuotanto/materiaalikorvauksen
 • Tukea tuottaja-fasilitaattorilta
 • Yhteen residenssiin voidaan ottaa 1–4 taiteilijaa, eli yksittäinen taiteilija tai pieni kollektiivi tai työryhmä.

Mitä emme pysty tarjoamaan tällä kertaa:

 • Tekniikkaa tai teknistä tukea jota tila itsessään ei sisällä
 • Muita kustannuksia (esim. matka- ja/tai majoituskustannukset tai korvauksia näistä)
 • Residenssiä suuremmille kuin 4 hlön työryhmille/kollektiiveille.

Mitä toivomme:

 • Sitoutumista osallistua residenssityöskentelyyn livenä. Tähän residenssiin ei voi osallistua etänä.
 • Residenssin päätteeksi jonkinlaista prosessin jakamista tai ulostuloa, jossa yleisö pääsee kohtaamaan prosessin. Ulostulon muodosta sovitaan erikseen tarkemmin.
 • Sitoutumista noudattamaan UrbanApa:n eettisiin periaatteisiin. Luethan periaatteet ennen hakemuksen lähettämistä.
 • Kunnioitusta residenssipaikkoja ja -tiloja kohtaan.
 • Residenssityöskentely voi sisältää erilaisia muotoja. Miniresidenssi voi olla ensimmäinen sukellus uuteen, work-in-progress tai oman praktiikan parissa työskentelyä. Tai jotain muuta.

RESIDENSSIPERIODIT JA TIEDOT TILOISTA

Outo Olo | 18.-31.3.2024

Lisätietoa tilasta ja sen mahdollisuuksista täällä.

SOLU space | 15.-21.4.2024

Lisätietoa tilasta ja sen mahdollisuuksista täällä.

 

Virgiinia | 3.-8.6.2024

Lisätietoa tilasta ja sen mahdollisuuksista täällä.

 

Tekstin talo | 15.-28.7.2023

Lisätietoa tilasta ja sen mahdollisuuksista täällä.

HOX. Tämä residenssi on suunnattu erityisesti tekstipohjaisten praktiikoiden parissa työskenteleville. Tämä voi tietysti tarkoittaa monia asioita, kirjoittaminen voi olla osa materiaalien luomisprosessia tai ehkä teksti ja puhe ovat läsnä praktiikassasi. Tai ehkä kirjoittaminen tai teksti ovat jollakin muulla tavalla läsnä työssäsi.

SAAVUTETTAVUUS

Outo olo

Tilaan pääsee pyörätuolilla avustettuna. Sisäänkäynnin kaksi askelmaa peittää siirrettävä luiska. Ovi on 67 cm leveä. Wc on hyvin pieni, ja sinne on kaksi askelmaa. Lähin esteetön wc on julkinen wc Dallapé-puistossa.

 

SOLU – tila

Rakennus ei ole esteetön. Rakennukseen johtaa portaikko, jossa on 10 askelmaa. SOLU-tila sijaitsee 3. kerroksessa. Siellä on hissi ja esteetön WC 3. kerroksessa.

Rakennuksen eteisaulaan johtaa 9 porrasta. Etuovessa on kaksi 2 cm:n kynnystä. Etuaulasta pääset tilavalla hissillä suoraan SOLU-tilaan.

Rakennuksessa on kaksi suurta wc:tä, joihin mahtuu pyörätuoli. Molempien vessojen ovessa on 2 cm:n kynnys. Pyörätuoli mahtuu vain wc:n vasemmalle puolelle (wc:hen päin katsottuna). Molemmissa wc-tiloissa ylösnostettava käsijohde on vain wc-tilan vasemmalla puolella (wc-tilaan päin katsottuna).

 

Virgiinia

Tilaan pääsee pyörätuolilla, mutta siellä ei ole esteetöntä wc:tä. WC on sukupuolineutraali.

 

Tekstin talo

Yksityiskohtaiset esteettömyysmittaukset: https://tekstintalo.fi/esteettomyystiedot 

Kaikissa kerroksissa on esteettömät wc:t.

Permantosali: esteetön, myös näyttämö on esteetön (tilassa on siirrettävä pyörätuoliramppi).

Parvisalissa ei ole näyttämöä. Parvisalin sisäänkäynnillä on kaksi 3 cm korkeaa kynnystä ja tarvittaessa pieni siirrettävä pyörätuoliluiska

Kaksi hissiä, joista toisessa on automaattiset ovet, mutta pienemmät (ovi 83cm, 1×1,1m), toisessa suuremmat (2x2m), mutta painavammat ovet, joiden käyttämiseen tarvitaan avain.

OLETKO KIINNOSTUNUT?

Etsimme miniresidensseihin monimuotoista ryhmää taiteilijoita ja tekijöitä erilaisista taustoista.

Kuka tahansa voi hakea mukaan, mutta priorisoimme/painotamme valinnoissa taiteilijoita aliedustetuista ryhmistä, nousevia taitelijoita sekä taiteilijoita ja tekijöitä, joilla on vähemmän mahdollisuuksia institutionaalisiin resursseihin ja tiloihin.

Millaisia mahdollisuuksia, tarpeita, ideoita, työskentelytapoja, metodeja, estetiikkaa syksyn temaattinen maisema tai residenssitilat herättävät juuri nyt.

Mitä tarvitset? Mitä haluaisit tehdä? Mistä olet tällä hetkellä kiinnostunut?

Voit ehdottaa meille:

 • Praktiikkaa, konseptia, tutkimusta, demoa, work-in-progressia tms.
 • Koreografista konseptia, työskentelymetodia, installaatiota, scorea tms.
 • Jotakin ihan muuta! Mitä?

Ehdotuksen ei tarvitse olla suoraan yhteydessä miniresidenssien teemaan “suhteita ja yhteyksiä“, mutta teemaa voi käyttää lähtökohtana, maisemana tai inspiraationa.

HUOM! Otathan jo ennen hakemista huomioon tilojen mahdollisuudet ja rajoitukset. 

MITEN HAKEA MUKAAN?

Täytä hakemuslomake viimeistään Pe 23.2.2024 klo 23:59 UTC+02:00.

Hakulomake:

https://forms.gle/ymWrZjDXqH6WaUp68

 

Jos et pysty lähettämään hakemusta hakemuslomakkeen kautta, voit myös lähettää meille hakemuksen sähköpostitse.

 

Sähköpostihakemus

Lähetä meille CV tai ansioluettelo + vapaamuotoinen hakemus (max. A4 tai linkki max. 3min. videoon), jossa mainitaan vähintään seuraavat asiat:

 • Kuka olet 🙂 ?
 • Mitä teet / työsuunnitelma residenssissä (mitä, miten, miksi)?
 • Mahdollinen yhteys teemaan ”suhteet ja yhteydet”.
 • Mille residenssijaksolle haet? HUOM. Huomaa, että voit hakea vain yhteen!
 • Voitko sinä (ja ryhmäsi) sitoutua olemaan fyysisesti läsnä koko residenssijakson ajan?
 • Muut tarpeet tai toiveet (saavutettavuus tai muut)
 • Liitä kaikkiin liitteisiin nimesi ja yhteystietosi.

Huom! kaikkien osallistujien on sitouduttava foorumin eettisiin ohjeisiin.

Nimeä sähköpostiviesti ”OPEN CALL 2024” ja lähetä ehdotuksesi sähköpostitse osoitteeseen sonya@urbanapa.fi viimeistään 23.2.2024 23:59 UTC+02:00.

 

_

Täytä hakulomake TAI lähetä hakemuksesi osoitteeseen sonya(at)urbanapa.fi 23.2.2024 23:59 UTC+02:00 mennessä.

HUOM. Saat meiltä tiedon vasta, kun hakuaika on päättynyt. Outo Olo – residenssiin osallistujat valitaan 26.2.2024 mennessä ja muihin residensseihin 15.3.2024 mennessä.