Skippaa sisältöön

UrbanApa

Community for culture, art and events

MIKÄ?

Syksyn 2022 aikana UrbanApa lanseeraa uuden konseptin Miniresidenssit. Miniresidenssien tarkoituksena on mahdollistaa ja tukea taiteilijoiden ja taiteen tekijöiden työskentelyä pehmeällä, kevyellä ja yhteisöllisellä tavalla.

Ensimmäisessä vaiheessa miniresidenssejä pilotoidaan, mutta pidempiaikainen haave on tarjota tiloja laajemminkin taiteen käyttöön, rikastuttaa ruohonjuuritason työskentelyä ja laajentaa taidealan tukirakenteita.

UrbanApa tarjoaa lyhyitä viikon tai kahden viikon residenssejä 5 erilaisessa tilassa Helsingissä lokakuu 2022–helmikuu 2023 välisenä aikana. Lisäksi taiteilijoille maksetaan pieni työskentykorvaus, sekä tukea taiteilija-fasilitaattorilta.

TEMAATTINEN MAISEMA?

Syksyn residenssin löyhä teema on suhteita ja yhteyksiä.

Kaikki on yhteydessä toisiinsa, me liikutamme maailmaa ja toisiamme. Ja maailma liikuttaa meitä. Tänä syksynä UrbanApan on yhteistyön ja yhteyksien äärellä, tutkimme rinnakkain eloa, kiinnekohtia ja tukea. Tilat ja praktiikat sulautuvat yhteen. Yhdessä olemme enemmän.

Ympäristö tuhoutuu. Maapallo täyttyy sodista. Puhumattakaan kuivista kesistä ja valkoisen katseen realismista. Miten luomme turvaa ja löydämme yhteyksiä? Miten voimme pyytää yhdenvertaisuutta?

Miten löydämme rakkauden itseämme kohtaan, kaikissa muodoissa, myös fyysisesti? Kuinka voimme ulottaa rakkauden omiin yhteisöihimme? Mitä tarkoittaa itsestään huolehtiminen, jos itse ei ole vain yksi vaan monta?

Miten keskitämme tunteet, aistit, yhteyden ja kyvyn tuntea?

MIKSI?

Miniresidenssi vastaa seuraaviin tarpeisiin:

  1. Tarjoaa lyhyitä ja matalankynnyksen residenssejä työskentelyyn, luomiseen, jakamiseen ja kokeilemiseen. UrbanApa haluaa hostata ja luoda tiloja moninaisista taustoista ja praktiikoista tuleville taiteilijoille. Tiloissa taiteilijat voivat luoda, tutkia, kokoontua yhteen, eksyä tai yllättää itsensä. Työskentelyn tapa voi olla liikettä, jammailua, moodboardien asettelua, haaveilua, lukemista, torkahtelua, kirjoittamista, zoning in and out, kohtaamisia, jakamista tai mitä tahansa mikä vastaa taiteilijan tarpeisiin.
  2. Helpottaa kiireellistä tarvetta saavutettaville ja kohtuuhintaisille tiloille. Kohtuuhintaisten työskentelytilojen tulisi olla kaikkien oikeus, ei etuoikeus.
  3. Tukee paikallista taidekenttää, ja erityisesti nousevia, nuoria, aliedustettuja, marginalisoituja ja kokeellisia taiteilijoita ja tekijöitä.
  4. Kestävän kehityksen edistäminen tarkoittaa kentän rakenteiden vahvistamista. Taiteilijoilla ja tekijöillä tulisi olla mahdollisuus työskennellä paikallisesti.
  5. Lisätä keveyttä, iloa, leikkisyyttä, jakamista ja yhteisöllisyyttä paikalliseen taidekenttään.

UrbanApa pyrkii olemaan antirasistinen ja feministinen toimija. Unelmoimme eloisasta, monimuotoisesta, yhdenvertaisesta ja riemukkaasta taidekentästä.

MITÄ VOIMME TARJOTA?

Pilotin aikana tarjoamme viisi eri profiilin tilaa ympäri Helsinkiä. Residenssit ovat viikosta kahteen viikkoon ja yhteen residenssiin voi osallistua yhdestä neljään taiteilijaa. Miniresidenssin aikana taiteilijalle maksetaan pieni työkorvaus ja pientä tuotantotukea sekä hänellä on mahdollisuus mentorointiin/taiteelliseen tukeen.

Mitä miniresidenssi pitää sisällään:

  • Työskentelytila 7 päiväksi tai 14 päiväksi, noin 8h/päivä tilasta riippuen.
  • Työkorvauksen 500€/viikko/henkilö (max. 1000€/hlö kahden viikon residenssissä)
  • Pienen tuotanto/materiaalikorvauksen
  • Tukea taitelija-fasilitaattorilta (keskustelua, mentorointia, vertaistukea…)
  • Yhteen residenssiin voidaan ottaa 1–4 taiteilijaa, eli yksittäinen taiteilija tai pieni kollektiivi tai työryhmä.

Mitä emme pysty tarjoamaan tällä kertaa:

  • Tekniikkaa tai teknistä tukea jota tila itsessään ei sisällä
  • Muita kustannuksia (esim. matka- ja/tai majoituskustannukset tai korvauksia näistä)
  • Residenssiä suuremmille kuin 4 hlön työryhmille/kollektiiveille.

Mitä toivomme:

  • Sitoutumista osallistua residenssityöskentelyyn livenä. Tähän residenssiin ei voi osallistua etänä.
  • residenssin päätteeksi jonkinlaista prosessin jakamista tai ulostuloa, jossa yleisö pääsee kohtaamaan prosessin. Ulostulon muodosta sovitaan erikseen tarkemmin.
  • Sitoutumista noudattamaan UrbanApa:n eettisiin periaatteisiin. Luethan periaatteet ennen hakemuksen lähettämistä täältä.
  • Kunnioitusta residenssipaikkoja ja -tiloja kohtaan.
  • Residenssityöskentely voi sisältää erilaisia muotoja. Miniresidenssi voi olla ensimmäinen sukellus uuteen, work-in-progress tai oman praktiikan parissa työskentelyä. Tai jotain muuta

RESIDENSSIPERIODIT + TIETOA TILOISTA


10.-23.10.2022 | Museum of Impossible Forms

More information about the space and the possibilities here

31.10–6.11.2022 TBC!| Oodi / “public space” 

More information about the space and the possibilities here

NB. This residency is designated for artists that are interested in working in public / semi public spaces.

12.–20.12.2022 | Forum Box

More information about the space and the possibilities here.

NB! This residency is for one or two artists.

23.–29.1.2023 | Virgiinia

More information about the space and the possibilities here

13.–26.2.2023 | Outo olo

More information about the space and the possibilities here

SAAVUTETTAVUUS

Museum of Impossible Forms

Museum of Impossible Formsiin pääsee hissillä, jonka kynnys on 4 cm. WC:ssä ei ole kynnystä, mutta se ei ole riittävän tilava esteettömyyden vaatimusten täyttämiseksi. Lähin esteetön wc sijaitsee Kontulan metroasemalla.

Oodi / “public space”

Oodin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen. Kaikissa Oodin kerroksissa pääsee liikkumaan esteettömästi. Henkilökunta auttaa mielellään.

Löydät Oodin tarkemmat saavutettavuustiedot täältä.

Forum Box

Galleria Forum Box on osittain esteetön tila. Gallerian sisäänkäynnin ja jalkakäytävän välillä on kynnys, jonka korkeus on noin 10 cm. Forum Boxista löytyy istumapaikkoja. Opas- ja avustaja- sekä muutkin koirat ovat tervetulleita galleriaan. Forum Boxilla ei ole induktiosilmukan käyttömahdollisuutta.

Forum Boxin WC-tila on sukupuolineutraali. Tila on valitettavasti liikkumisesteinen. WC-tiloihin on neljä (kaksi ylös, kaksi alas) porrasta. WC-tilassa on potta ja vaipanvaihtoalusta. WC on käsinojilla varustettu.

Katutasossa sijaitsevat näyttelytilamme (Permanto sekä Monttu) ovat liikkumisesteettömiä. Puolta kerrosta ylempänä sijaitsevaan Parvi-näyttelytilaan on kahdeksan porrasta. Mediataidetila Mediaboxiin on kolme porrasta.

Henkilökuntamme auttaa mielellään esteettömyysasioissa!

Virgiinia

Virgiinian tilat ovat saavutettavat, mutta siellä ei ole esteetöntä wc:tä. Tilan yhteydessä on sukupuolineutraali wc.

Outo olo

Avustettuna tilaan pääsee pyörätuolilla. Sisäänkäynnissä on kaksi porrasta, joita varten on käytettävissä siirretävä ramppi. Oviaukko on 67 cm leveä. WC on pieni, ja sinne mennessä on kaksi porrasta. Lähin esteetön wc on julkinen wc Dallapén puistossa. Henkilökunta auttaa rampin kanssa tilaan saavuttaessa.

OLETKO KIINNOSTUNUT?

Etsimme miniresidensseihin monimuotoista ryhmää taiteilijoita ja tekijöitä erilaisista taustoista.

Kuka tahansa voi hakea mukaan, mutta priorisoimme/painotamme valinnoissa taiteilijoita aliedustetuista ryhmistä, nousevia taitelijoita sekä taiteilijoita ja tekijöitä, joilla on vähemmän mahdollisuuksia institutionaalisiin resursseihin ja tiloihin.

Millaisia mahdollisuuksia, tarpeita, ideoita, työskentelytapoja, metodeja, estetiikkaa syksyn temaattinen maisema tai residenssitilat herättävät juuri nyt.

Mitä tarvitset? Mitä haluaisit tehdä? Mistä olet tällä hetkellä kiinnostunut?

Voit ehdottaa meille:

  • Praktiikkaa, konseptia, tutkimusta, demoa, work-in-progressia tms.
  • Koreografista konseptia, työskentelymetodia, installaatiota, scorea tms.
  • Jotakin ihan muuta! Mitä?

Ehdotuksen ei tarvitse olla suoraan yhteydessä miniresidenssien teemaan “suhteita ja yhteyksiä“, mutta teemaa voi käyttää lähtökohtana, maisemana tai inspiraationa.

HUOM! Otathan jo ennen hakemista huomioon tilojen mahdollisuudet ja rajoitukset.

MITEN HAKEA MUKAAN?

Lähetä meille CV tai bio + vapaamuotoinen hakemus (max. A4 or link to max. 3 min video), jossa mainitset vähintään:

  • Kuka olet? 🙂
  • Mitä teet / työskentelysuunnitelma residenssiin (mitä, miten, miksi)?
  • Mahdollinen yhteys teemaan “suhteita ja yhteyksiä”
  • Millä residenssijaksolle haet? HUOM! Voit hakea vain yhteen residenssijaksoon!
  • Pystytkö (tai pystyykö työryhmä/kollektiivi) sitoutumaan fyysiseen läsnäoloon koko residenssijakson ajaksi?
  • Muut tarpeet tai toiveet (saavutettavuus tai muut huomiot)
  • Varmistathan, että jokaisessa liitteessä on koko nimesi sekä yhteystietosi.
  • HUOM! Kaikkien residenssiin hakevien on sitouduttava alustan eettisiin periaatteisiin.

Otsikoi sähköpostisi “OPEN CALL 2022” ja lähetä ehdotuksesi sähköpostitse sonya@urbanapa.fi 8.9.2022 klo 22.00 mennessä. Emme voi ottaa huomioon myöhässä tulleita hakemuksia. Lähetämme vastauksen kaikkiin ehdotuksiin hakuajan umpeuduttua.

Jos sinulla herää kysymyksiä Miniresidensseistä, voit ottaa yhteyttä taiteilija-fasilitaattori Vishnu Vardhani Rajaniin: pythogorianne@gmail.com.

EHDOTUKSET TULEE LÄHETTÄÄ TORSTAIHIN 8.9.2022 KLO 22.00 MENNESSÄ.

UrbanApa on antirasistinen ja intersektionaalinen feministinen taideyhteisö ja -alusta, jonka tarkoituksena on edistää inklusiivista, moniäänistä ja feminististä taiteen tekemistä. Moniäänisellä feministisellä työskentelyllä tarkoitamme sitä, että me emme pyri konsensukseen. Erilaisille näkemyksille ja kokemuksille tulee olla tilaa, kuitenkin siten että ilmapiiri säilyy mahdollisimman kunnioittavana, turvallisena ja inklusiivisena. Luethan alustan eettisen ohjeistuksen täältä.