Skippaa sisältöön

UrbanApa

Community for culture, art and events

How does the stage work?

Erno Aaltonen

Lataa PDF

How does the stage work?

Kirjoittaja: Erno Aaltonen
Layout: Erno Aaltonen
Julkaisija UrbanApa

Taiteen edistämiskeskus on tukenut tämän julkaisun tekemistä.

 

How does the stage work? on opaskirja läntisen maailman nykynäyttämöille. Kirjoittaja Erno Aaltonen tutkii teoksessa arkisten taiteellisten valintojen sekä nykynäyttämön mahdollisuuksia määrittävien ideologioiden, sääntöjen ja konventioiden välistä suhdetta. Teos on suunnattu alan ammattilaisille, opiskelijoille ja muille esittävästä taiteesta kiinnostuneille.

Aaltonen suuntaa analyysin ja spekulaation kautta huomion näyttämön ristiriitaisiin normeihin, sääntöihin ja ideologioihin, jotka usein naamioidaan näkymättömiksi tai esitetään neutraaleina. Hän tarjoaa näiden vastaiskuksi erilaisia työkaluja, joiden avulla haastaa, venyttää sekä rikkoa vakiintuneita sääntöjä ja luoda uusia ja inklusiivisempia käytäntöjä. Teos on saanut alkunsa lavasuunnittelun maailmassa, mutta se ulottaa katseensa myös koreografiaan, ohjaukseen, dramaturgiaan ja esitystuotantoon.

How does the stage work? reflektoi Aaltosen omaa henkilökohtaista praktiikkaa ollen samalla vuosia kestäneen kollektiivisen ajattelun ja eri kontekstisten esitystuotantojen sivutuote. Teos on taitettu älypuhelimelle ja sen voi ladata maksutta PDF-muodossa UrbanApan nettisivuilta.

 

Erno Aaltonen (s. 1985) on valkoinen suomalainen valosuunnittelija ja lavastaja. Hänen työnsä sijoittuu esityksen ja yleisökokemuksen väliin, tarkoittaen toisinaan dialogia tai visuaalista suunnittelua tai teknistä tuotantoa. Häntä kiinnostaa nykynäyttämön toimintatavat ja kuinka suunnittelun ymmärtäminen auttaa ymmärtämään taidetta muovaavia ideologioita. Aaltonen on tehnyt paljon yhteistyötä koreografien Sonya Lindfors, Ima Iduozee, Emmi Venna ja Anna Maria Häkkinen kanssa.