Skippaa sisältöön

UrbanApa

Community for culture, art and events

27.02.2023 – 03.03.2023

TOOLBOX #22

Hae mukaan pe 24.2 klo16:00 mennessä!
Star Wars Animation GIF by commotion.tv - Find & Share on GIPHY

MIKÄ?

UrbanApa TOOLBOX on työpaja/labi, jonka tarkoituksena on saattaa yhteen taiteen eri alojen ammattilaisia. TOOLBOX tarjoaa alustan taiteellisten praktiikoiden jakamiselle, paineettomalle taiteelliselle työskentelylle ja yli genrerajat ylittäville kokeiluille.

Syyskauden 2022 toisessa TOOLBOXissa työskennellään teeman Working with change? parissa. TOOLBOXin on kuratoinut Sonya Lindfors.

Muutosten tekeminen, rakenteiden, työtapojen, representaatioiden, kielen jne. muuttaminen on keskeistä feministisissä käytännöissä. Mutta miten muuttaa asioita taiteen ja taiteellisten käytäntöjen avulla?

Toolbox viikko tuo yhteen taiteilijoita ja tekijöitä eri käytännöistä ja konteksteista tutkimaan käytännön työkaluja, strategioita ja tapoja työskennellä muutoksen kanssa. Teeman tavoitteena on myös kiinnittää huomiota rakenteisiin, joiden sisällä tällä hetkellä työskentelemme.

Päivien aikana lähestymme myös seuraavia kysymyksiä: Mitä meidän tulisi muutta tai mihin haluaisimme muutosta?  Mitä voimme tehdä taiteen avulla tai taiteen sisällä? Mitä voimme oppia toisiltamme?

Osallistujilla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta tietystä tekniikasta voidakseen osallistua työpajoihin. Eri päivien ohjaajat tulevat eri taustoista ja praktiikoista.

Sharing is caring!

Huom.

TOOLBOX on suunnattu ammattilaisille MUTTA ei vaadi esiintymis- tai tanssitaustaa. Toki työskentelemme myös kehollisten, rytmisten tai tilallisten praktiikoiden parissa.

MISSÄ & MILLOIN?

Työpajapäivät ovat klo 10:00-15:00 tanssistudio DCA:n tiloissa Mannerheimintiellä.

 

Ohjaajina toimivat mm: Orlan Ohtonen, Sofia Charifi, Lauri Lohi, Pie Kär & Nooa Kekoni.

EETTISET OHJEISTUKSET

Alustan eettiset ohjeet löytyvät TÄÄLTÄ.

SAAVUTETTAVUUS

DCA:n tiloissa on hissi (leveys 80cm) ja sukupuolineutraali wc. Harjoitustilan oven leveys on 78 cm. Lähin esteetön wc on 20 metrin päässä Hesburgerista tai kadun toisella puolella Ruotsalaisessa teatterissa.

Onko sinulla kysymyksiä, ajatuksia tai tarpeita esteettömyydestä? Teemme parhaamme ottaaksemme huomioon tarpeesi. Lähetä meille viesti (sonya@urbanapa.fi), niin mietitään yhdessä. 🙂

TOOLBOXin aikana käytettävät kielet ovat englanti ja suomi riippuen osallistujien tarpeista.

TYÖPAJAT

MAANANTAI 27.2.

Orlan Ohtonen: Kohti käytäntöjä

Onko tähtäimessäsi turvallisempien tapahtumien järjestäminen, mutta toimivat käytännön työkalut hukassa?

Tai omaatko jo tähän toimivia työkaluja, joita pitäisi vielä vähän virittää? Väsyttääkö yhdenvertaisuuden edistämiseen liittyvä tyhjien sanojen tulva? Tämä työpaja ei tarjoa valmiita ratkaisuja, vaan tilan yhteiseen keskusteluun turvallisuuden, vallan ja vastuun ympärillä, jota johdattavat omat kokemukseni fasilitoinnin, aktivismin ja kollektiivisen työn mutaisissa vesissä. Työpaja rakentuu kirjoittamiselle, yhdessäajattelulle ja suostumukselliselle kokemusten jakamiselle. Toiveeni on, että päivän päättyessä lähdemme kaikki eteenpäin uusia käytäntöjä matkassa.

 

TIISTAI 28.2

Lauri Lohi: what if the only constant is change? ha-ha that’s funny!

Miltä muutoshalu tuntuu kehossa? Miten hyödyntää leikkisää ja ruumiillista toimijuutta kehossa? Miten huomata muutoksen tarve? Miten kuulla ja tunnustaa, mitä luova intuitiomme ehdottaa? Miten kokeilla ja luoda erilaisia, dramaattisia tai performatiivisia minuuksia muutoksen tekijöinä? Tässä työpajassa kokeilemme liikettä, materiaaleja, performatiivisuutta, naamioita, sanoja, asentoja, valintoja, leikkiä ja absurdiutta. Kyllästymme tapoihimme. Muutamme jotain. Kyllästymme taas itseemme. Kokeilemme jotain muuta. Kyllästymme itseemme ja yritämme pitää hauskaa. Teemme yhdessä yksilöllisiä ja performatiivisia kokeiluja, kirjoitamme ja keskustelemme yhdessä. Mukaan tarvitset vain mukavat vaatteet, joissa voit liikkua, ja jotain, jolla kirjoittaa.

 

KESKIVIIKKO 1.3

Pie Kärki: (Pienet siirtymät + juttelua) toisto

Työpajapäivä alkaa vetäjän jakamasta liikkeen/liikkeessä havainnoinnin praktiikasta, jossa keskitytään saapumisen ja siirtymisen tunteeseen. Tämän jälkeen kokemuksesta kirjoitetaan ja keskustellaan neuvotellaksemme miten ja mitä toistetaan. Pyrkimyksenä on rinnastaa vetäjän praktiikan herättämät tuntohavainnot johonkin omaan taiteelliseen tekemiseen/kysymykseen ja pyrkiä löytämään tilaa muutokselle jossain mitä itsellä on jo meneillään (tai jumissa). Päivä sisältää liikkumista, kirjoittamista, puhumista sekä pari- ja ryhmätehtäviä. 

 

TORSTAI 2.3

Sofia Charifi: Miten aloittaa?

Päivän avainsanoja ovat sallivuus, lepo, kuuntelu ja hulinointi. Ehdotetut liike- ja kirjoitustehtävät pohjautuvat ajatukseen siitä, että niistä on helppo lähteä liikenteeseen, kun aloittamisen kynnys ja pelko ovat suuria. Luodaan yhdessä tila, jossa voi olla kesken ja miettiä, miten toimia ja luoda pohjaa kestävälle työlle, missä on mukava toimia muutoksen keskellä. Tuo mukanasi kynää ja paperia, sekä mukavat ja lämpimät vaatteet.

 

PERJANTAI 3.3

Nooa Kekoni: ” u lost? great.”

asiat muuttuvat nopeasti; erilaiset kiireet pakottavat meidät sopeutumaan uuden oppimiseen. jotta uusi voi tulla sisään, tarvitsemme sille tilaa. ensimmäisellä puoliskolla tarkastelemme asioiden keräämistä ja irtipäästämistä somaattisen(kin) liikkeen lähestymistavan avulla ja sitä, miten voimme tukea toisiamme, kun eksymme uuteen. turvallisempi tila on yhteinen vastuu, se toimii aktiivisena pohjavireenä. olisi kiva, jos olisi tilaa kokeilla ja harhailla ilman paineita. lounaan jälkeen jatketaan eksyksissä olemista ja tukemista. aa ja loppuhuipennukseksi järjestämme yhdessä pienet bileet meille. jee! ei tarvita aiempaa kokemusta, tule sellaisena kuin olet. jotain mukavaa päällä, jossa liikkuminen tuntuu hyvältä. tuo mukanasi jotakin (1 asia), josta haluat päästää irti. voi olla ihan mitä vaan. päästämme ne sitten päivän päätteeksi irti. nähdään 🙂

OLETKO KIINNOSTUNUT

Hae perjantaihin 24.2.2023 klo 16.00 mennessä.

Haluatko inspiroitua ja inspiroida? Kokeilla uusia työtapoja taiteilijakollegoiden kanssa luovassa mutta paineettomassa ympäristössä? TOOLBOX hakee eri alojen taiteilijoita jakamaan, inspiroimaan, oppimaan ja tutkimaan.

Lähetä meille

  • LYHYT MAX PUOLIKAS A4 motivaatiokirjeesi (miksi haluat mukaan, millaisia työkaluja tarvitset) ja
  • CV:si

osoitteeseen sonya@urbanapa.fi viimeistään perjantaina 24.2.2023 klo 16.00.

Kirjoita sähköpostin otsikoksi TOOLBOX #22 / OPEN CALL ja tarkista, että kaikissa liitteissäsi on nimesi ja yhteystietosi. 

Vastaamme kaikkiin maileihin viimeistään 25.2.2023 aamupäivällä.

HUOM! Labi maksaa 20€ ja osallistujien toivotaan sitoutuvan koko ajaksi. Yksittäisiä päiviä ei ole mahdollisuus ottaa.

Onko 20€ liikaa? Ei hätää, kerro tämä meille, niin hoidetaan homma yhdessä 🙂

#sharing #shaking #art #life

Tule, tule, kaikki tulemaan!